Haber Merkezi
Mersin Ziraat Odası (MZO)Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Demir, Narenciye üretimi ve ihracatındaki son durumu değerlendirdi. Narenciye ürünlerinde hasadın uzun bir süre önce başlamasına rağmen Li Fil isimli ihracat teşviklerinin hala açıklanamadığına dikkat çeken Demir, söz konusu durum nedeniyle üretici ile ihracatçı arasındaki dengenin bozulduğunu kaydetti. Üreticilerin bu durumdan kötü etkilendiğini ifade eden Demir, Tarım ve Orman Bakanlığına çağrıda bulunarak söz konusu teşviklerin bir rutine bağlanarak narenciye hasadından önce açıklanmasını talep etti. Demir, “Teşvik miktarı açıklanmadığı için bugüne kadar ihracatı yapılan ürünler bundan yararlanamayacak. Bu saatten sonra verilen teşviklerin de üreticiye hiçbir olumlu etkisi olmayacaktır. Bu durum üreticiyi kötü etkilerken ihracatçılara yarayacak” diye konuştu.
“ÜRETİCİ İLE İHRACATÇI ARASINDAKİ DENGE BOZULUYOR”
Narenciye ihracatında hem üreticinin hem de ihracatçının desteklenmesi için devlet tarafından verilen teşviklerle ilgili her narenciye sezonunda sorun yaşandığını belirten Demir, teşviklerde yaşanan gecikmelerin narenciye üreticisini kötü etkilerken, ihracatçıya olumlu yansıdığını söyledi. Teşviklerin geç açıklanması nedeniyle üretim ve ihracat dengesinin bozulduğunu dile getiren Demir, teşvik miktarının bir rutine bağlanarak hasat sezonundan önceden kamuoyuna duyurulması çağrısı yaptı. Demir, “Teşvik miktarı açıklanmadığı için bugüne kadar ihracatı yapılan ürünler bundan yararlanamayacak. Bu saatten sonra verilen teşviklerin de üreticiye hiçbir olumlu etkisi olmayacaktır. Bu durum üreticiyi kötü etkilerken ihracatçılara yarayacak. Bu yüzden teşviklerinin önümüzdeki sezonlarda hasatlar başlamadan önce yani Temmuz ve Ağustos ayında bir rutine bağlanarak açıklanması gerektiğine inanıyorum” dedi.
“TEŞVİK MİKTARI SÜREKLİ AZALIYOR”
Hem tarımsal üretimde hem de ihracat alanında gider maliyetlerinin artmasına rağmen hükümetin Li Fil teşviklerini sürekli olarak düşürdüğünü de ileten Demir, “Geçmiş hükümetler döneminde bu teşvik 150 dolar seviyesindeydi. Daha sonra 70 – 80 dolara düştü şimdi de TL’ye çevrildi. Şuan 2017 / 2018 sezonunda bu rakam 50 TL’ye düştü. Teşvik miktarın azlığı nedeniyle üretimin ardından ihracat da sıkıntıya girdi. Çok güzel geçen Narenciye festivalimizi geride bıraktığımız bu günlerde hala biz teşvik miktarının açıklanmasını bekliyoruz.