Mersin’de bir araya gelen emekliler, mecliste görüşmeleri süren 2019 yılı bütçesinde emeklilerin de yer almasını istedi. Ek zam talebinde bulunan emekliler, “Hazırlanan bütçe sarayın mı yoksa halkın mı bütçesi?” diye sordu.
SONER AYDIN
Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Mersin Şubesi, iktidar tarafından hazırlanarak meclise gönderilen 2019 bütçesine tepki gösterdi. Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen emekliler, “Krizin faturasını ödemeyeceğiz. Emeklilere ve emekçilere ek zam verilmelidir” pankartı açtı. Çok sayıda emeklinin yanı sıra sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcilerinin destek verdiği açıklamada konuşan şube başkanı Adil Alaybeyoğlu, “Sokakta ve günlük hayatımızın içerisinde yüksek sesle şu soruyu sormalıyız; Bu bütçe kimin bütçesi? Sarayın mı, Halkın mı?” diye konuştu.
“VERİLEN ZAMLAR UÇUP GİTTİ”
2019 bütçesinin ilk kez Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlandığını belirten Aleybeyoğlu, “Sistem başkana vergi koymaktan, istenildiği kalemde keyfi harcama yapmaya kadar demokratik bir toplumla bağdaşmayan yetkiler tanıyor. Ayrıca bunun hesabını Meclis dahil hiçbir organa vermek zorunda değil. Parlamentonun bütçe teklifini reddetmesi halinde bile, bir önceki yılın yeniden değerleme oranına göre ayarlanarak sunulan bütçe yürürlüğe giriyor. 2019 bütçesi ‘mali disiplin’ vurgusuyla ‘faiz dışı bütçe fazlası’ hedefiyle pazarlanıyor. Bu IMF reçetelerinin, neoliberal zihniyetin Türkiye gibi ülkelere dayattığı ’kemer sıkma’ politikalarının IMF’siz biçimde uygulanmasından başka bir anlamı yoktur. Bütçe açığı kimlerden toplanacak 2018 bütçesi; 762 milyar olarak düzenlenmişti, vergi ve gelirler 697 milyar, bütçe açığı 66 milyar olarak kabul edilmişti. Dolayısıyla yüzde 40-50 arasında zamların yapılacağını söylemiştik ve bu oran aşılarak gerçekleşti. 2019 bütçesi 960 milyar olarak ön görülmüş, gelirler 807 milyar, bütçe açığı 93 milyar olarak görülüyor. Bunun anlamı, 2019 yılında 93 milyar lira halka zam olarak yansıyacak. 2019 bütçesinin gelirlerinin yüzde 88’ini vergiler oluşturuyor. Toplanan verginin yüzde 62 si dolaylı vergi, yani tüketim üzerinden alınıyor. Ülkemizde vergi gelirlerinin, toplam istihdamın 2/3 ü, yani yüzde 65’i ücretli emekçilerden karşılandığı dikkate alındığında, 2019 bütçesinde de vergi yükünün yine emekçi, emekli ve dar gelirlilerin sırtına yıkılacağı anlaşılıyor. ÖTV ve KDV oranları yetmiyormuş gibi, artan oranlı vergi dilimi uygulamasının sürdürülmesi nedeniyle 2019 ücret/maaş zamları daha verilmeden uçup gitmiştir” dedi.
“MİLLİ GELİRDEN EK PAY İSTİYORUZ”
KESK-AR’a göre 2018 Eylül ayı Açlık sınırının 2 bin 214 TL, yoksulluk sınırının ise 6 bin 237 TL olduğunu kaydeden Alaybeyoğlu, “Tek çalışanın aylık harcaması 2bin 360 TL’dir. Ayrıca emeklilerin yüzde 80’i açlık sınırının altında ücret almakta ve bu bütçeyle öyle görünüyor ki bu zam furyası ve ekonomik kriz daha da şiddetlenerek devam edecek ve dar gelirlilerin durumu daha da kötüye gidecek. Emekliler, 2019 yılı içinde Anayasada yapılacak değişiklikle emeklilerin sendika hakkının tanınıp, parlamentoda emekli sendikaları statü yasasının çıkartılıp, 2020 yılı zammı için sendika ile toplu sözleşme yapılmasını istiyor. 2019 bütçesinde emekli yok, emekçi yok, halk yok, diyoruz ki emekliye, emekçiye, eğitime ve sağlığa bütçe verilsin, maaşlarımız yüzde 26 oranında arttırılsın, 2 maaş tutarında ikramiye verilsin, Milli gelirden emeklilere pay verilmesini ve intibak yasasının çıkarılmasını istiyoruz” diye konuştu.