RUSYA’YA İHRACAT ZORLAŞACAK!


 

Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatına yeni önlemler geliyor. Bölge ihracatçıları Ankara’da bürokratlar ile bir araya gelerek sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.

HEDİYE EROĞLU 

Türkiye’den Rusya Federasyonu’na yaş meyve ve sebze ihraç etmek her geçen gün zorlaşıyor. Bu yıl özellikle Akdeniz meyve sineği nedeniyle çok sayıda ürün geri gönderilirken Rus yetkililer, hem gümrük kapılarında hem de Türkiye’de sıkı denetim uygulamalarına başladı. Bu denetimlere rağmen kalıntı sorunu nedeniyle 2018 yılında sadece narenciyede bildirim sayısı 786’ya ulaştı. Bu nedenle 1 Ocak 2019 itibariyle ek önlemler devreye girecek.
Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı Rosselhoznadzor’un açıklamasına göre, Rus yetkililerin Türkiye’de yaptıkları denetimler sonucunda ihraç edilecek 226 ton narenciyenin gıda sağlık taleplerine uygun olmadığı gerekçesiyle engellendi.
Rosselhoznadzor ‘un açıklamasına göre,Akdeniz Meyve Sineği tespit edilmesi nedeniyle Adana’da ambalaj tesislerinde Rusya’ya ihraç edilmek üzere hazırlanan 160 ton mandalina ve 66 ton portakalın sevkine izin verilmedi.

EK ÖNLEMLER 1 OCAK 2019’DA DEVREYE GİRECEK
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından ihracatçılara gönderilen 12 Aralık 2018 tarihli yazıda Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün konuya ilişkin yazısına dikkat çekilerek şu bilgilere yer veriliyor: “Genel Müdürlüğümüzün ilgi yazılarında özetle; 2018 yılında Rusya Federasyonu’ndan alınan bildirim sayısının başta narenciye olmak üzere 786 adet olduğu, karantina ihlallerinde ciddi artış olması nedeniyle 01.01.2019 tarihinden itibaren: Rusya Federasyonu’na İhracat yapacak firmalarda aşağıda belirtilen hususların bilinmesi ve gereken önlemlerin alınması önemlidir.”

PAKETLEME TESİSLERİNDE ALINACAK ÖNLEMLER
Yaş meyve ve sebze ihracatı için paketleme tesislerinde alınması gereken önlemler şöyle sıralanıyor: Ürünlerin paketlendiği tesislerde, domateste Tuta absoluta’ya karşı, domates, üzüm, çilek ve biberde Frankliniella occidentalis’e karşı ruhsatlı fosfin gazı ile fumigasyon uygulaması. İşletmede yeterli sayıda tuzak asılması ve takibinin yapılması, işletmede bulunan bitki artıklarının imhasının sağlanması, işletmenin giriş ve çıkışlarında, zararlı giriş çıkışım önlemek için PVC şerit hava perdesi ve pencerelerde uygun tül perde, sineklik yapılması, ihracat partilerinde etiket bilgilerinin ürün ambalajının ayrılmaz bir parçası haline getirilerek sağlam (lazer, soğuk damga vb. baskı çözümleri) yapılması, işletme kapasitelerine göre uygun sayıda işlenen ürünler için Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenecek, ambalajlama ve paketlemenin üretim alanlarında değil, paketleme tesislerinde yapıldığının titizlikle takip edilmesi, yukarıdaki şartlan yerine getirmeyen işletmelere Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmeyecek.

“SÖZLEŞMELİ ÜRETİM YAPANLARDAN ÜRÜN ALIN” ÖNERİSİ
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ayrıca yazısında üretim alanlarında alınacaklar önlemler ise özetle şöyle ifade ediliyor:
“İhracatçıların sözleşmeli üretim alanlarından ürün temini, sözleşmeli üretim alanlarının Tarım Bilgi sisteminde kayıt altına alınması, ihracatçı firmaların danışman Ziraat Mühendisleri tarafından üretim alanlarının kontrol edilmesi, ihracat öncesinde; taşıma araçlarının, ambalaj malzemelerinin veya palet vb. taşıyıcı unsurların temizlik ve dezenfeksiyonlarının yapılması, dezenfektan ambalajlarının nakliye aracı veya konteyner içinde bulundurulmaması ve bildirim alan firmaların ilgili ürününün araca yüklendiğinin İnspektör tarafından görülmesinden sonra Bitki Sağlık Sertifikasının teslim edileceğini bildirildiğinden,bahsi geçen ürünleri Rusya Federasyonu’na ihracat yapan üyelerinize, yukarıda açıklanan tedbirlerin ve uygulamaların yapılması” gerektiği ifade ediliyor.
Özetle, yeni yılla birlikte Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatı daha da zorlaşacak. Kurallara uyanlar ihracat yapacak, uymayanlar yapamayacak. 

İHRACATÇILARDAN ANKARA’YA ÇIKARMA
Söz konusu gelişmeler üzerine yaş meyve sebze ihracatçıları Ankara’ya çıkarma yaparak, Ticaret Bakanlığı’nda İhracat Genel Müdürü Volkan Ağar’ın başkanlığında Gıda Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk, Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Yakup Sefer ile biraya geldi. 
Bölge ihracatçılarından, Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Konsey Üyesi Ali Kavak’ın da katıldığı toplantıda, ihracatçıların özellikle Rusya güzergahındaki sorunları masaya yatırıldı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA