Haber Merkezi
2012’de çıkan yasa ile 30 il büyükşehir olmuş, bu illerde bulunan köylerin tamamı mahalleye dönüştürülerek en yakın ilçe belediyesine bağlanmıştı. 6 yıllık süre içerisinde bu köylerin dönüşümleri tamamlanacak, belediye hizmetlerinden etkin bir şekilde yararlanacaktı. Ama olmadı.
İlçe belediyesine ne kadar yakın olursa olsun köyler ve eski beldeler belediye hizmetlerinden etkin yararlanamıyor. Birçoğunda kanalizasyon dahi bulunmayan köylerden atık su parası alınması ihtimali gündemdeyken CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, söz konusu yasanın değiştirilmesi için kanun teklifi verdi.
“HİZMETLER AKSIYOR”
CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel verdiği kanun teklifinin gerekçesinde, mahalleye dönüştürülen köylerin fiilen hala köy durumunda olduğunu ve buraya sunulan hizmetlerin sürekli aksadığını ifade etti.
“Bu köylerde doğru düzgün çöp bile toplanmıyor, çöp tepeleri oluşuyor” diyen Gökçel, elektriğin apayrı bir sorun olduğunu, köy ve mahalle ayrımının asıl olarak elektrik konusunda görüldüğünü dile getirdi.
“ALINMAYAN HİZMETİN VERGİSİ ÖDENMESİN”
Milletvekili Cengiz Gökçel, mahalleye dönüştürülen köylerin yararlanmadıkları hizmetleri için ek vergi yükümlülüğü olmaması gerektiğini söyledi. Gökçel, “Bu düzenleme yapılmazsa, kanalizasyonu olmayan köylerden yüksek miktarda atık su bedeli alınacak. Çeşitli kanunlar uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılım payı alınacak. Köylü almadığı hizmetin vergisini ödeyecek. Bu olsun istemiyoruz.” diye konuştu.
Gökçel verdiği Kanun Teklifi ile büyükşehir kapsamına alındığı için tüzel kişiliği kaldırılan köylerde, Emlak Vergisi Kanunu gereği alınması gereken emlak vergisi ile Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılım paylarına ilişkin istisna süresinin 2020 yılının sonuna kadar uzatılmasını teklif ediyor.