Mersin’de bir araya gelen çok sayıda DİSK Genel İş Sendikası üyesi işçi, 2020’ye kadar uygulanacak olan 4+4 zam uygulamasına tepki gösterdi. İşçiler uygulamanın geri çekilmesi için bakanlığa dilekçe gönderdi.
SONER AYDIN
DİSK Genel İş Sendikası Mersin Şubesi üyesi işçiler, Yüksek Hakem Kurulu (YHK) tarafından belediye şirketlerine geçirilen işçilere 6 ayda bir verilen ve 2020 yılına kadar uygulanacak olan yüzde 4 zam uygulamasının kaldırılmasını talep etti. Özgür Çocuk Parkı’nda bir gelen işçilere CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Vahap Seçer de destek verdi. Burada işçiler adına açıklama yapan Genel-İş Şube Başkanı Kemal Göksoy, 2018 yılında merkezi idarede sürekli işçi kadrosuna ve yerel yönetimlerde belediye şirketlerine geçirilen taşeron işçilerin ücret açısından büyük mağduriyet yaşadığını söyledi.
“İŞÇİLERİN TOPLU İŞ SÖZLEŞME HAKKI GASP EDİLDİ”
Belediye kadrolarına geçirilen işçilerin Anayasa ile güvence altına alınmış toplu iş sözleşmesi haklarının 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) değişiklik yapan 696 sayılı KHK ile gasp edildiğini savunan Göksoy, “375 sayılı KHK çerçevesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan duyuruya göre merkezi kamu idaresinde sürekli kadroya geçirilen 31 Ekim 2020 tarihine, belediye şirketlerine geçirilen taşeron işçiler ise 30 Haziran 2020 tarihine kadar YHK tarafından saptanan ücret zamlarını alabiliyor. YHK tarafından bağıtlanan toplu iş sözleşmesine göre 375 sayılı KHK kapsamındaki işçilerin 1 Ocak 2018 tarihindeki ücretlerine her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılmaktadır. Zamlar 2019-2020 yılları için de aynı şekilde uygulanacaktır” dedi.
“BELEDİYE ŞİRKETLERİNE GEÇİRİLEN İŞÇİLERE KAMU İSÇİSİ KADROSU SAĞLANMALI”
Söz konusu uygulamalar ile yüz binlerce isçinin asgari ücrete mahkum edilmek istendiğini kaydeden Göksoy, “4-4 zam uygulamasından acilen vazgeçilmeli ve 2018'de merkezi idareye ve belediye şirketlerine geçirilenlerin özgür toplu iş sözleşmesi haklarını sağlayacak yasal düzenleme yapılmalıdır. Gerek sürekli işçi kadrosuna gerekse belediye şirketlerine geçişleri yapılan işçilerin ücretleri yeni asgari ücret üzerinden güncellenerek Ocak ayından itibaren ayrımsız tüm işçilere asgari ücret farkı yansıtılmalıdır. Bu işçiler kamudaki eski sürekli işçilerle aynı ücretlere ve ücret zamlarına kavuşmalıdır. Merkezi idarelere sürekli işçi kadrosuna geçen tüm işçiler herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın 2019 yılı kamu toplu iş sözleşmeleri kapsamına alınmalıdır. Gerek merkezi idarelerde gerekse yerel yönetimlerde halen taşeronda çalışan tüm işçiler kamu işçisi olarak istihdam edilmelidir. Belediye şirketlerine geçirilen işçilere başta ilave tediye hakları derhal verilerek belediyelerde gerçek kamu isçisi kadrosu sağlanmalıdır” diye konuştu.
Açıklamanın ardından işçiler 4+4 zam uygulamasının geri çekilmesine dair hazırladıkları dilekçeleri faks yoluyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına gönderdi.