Haftanın bir günü dışında atıl kalan ve grileşen semt pazarı bir buluşma ve paylaşma sofrasına dönüştü. Panel, konser, sergi ve atölye çalışmaları ise kent sakinlerini ortak akılda buluşturdu.
HEDİYE EROĞLU
Çukurova İnsan Tohum Toprak Atölyeleri (ÇİTTA) ve Kültürhane işbirliğinde Hollanda Başkonsolosluğu’nun katkılarıyla düzenlenen, Paylaşmanın Sanatı ve Zanaati Festivali’ne Mersinliler’in ilgisi büyük oldu.
Yenişehir ilçesi Dikenliyol Semt Pazarı ve Kültürhane'de düzenlenen eşzamanlı etkinliklerle gerçekleştirilen festivalde, takas masasından çocuklara yönelik atölyelere, müzikten sanat etkinliklerine kadar çok çeşitli alanlarda paylaşma kavramı yaşatıldı.
Tüketim çağrılarına inat, ihtiyaçları takas ve paylaşım ağları üzerinden dayanışma içinde karşılamanın mümkün olduğunu işaret etmek için “Biz nerede beraber isek umut orada” sloganıyla düzenlenen festival ile semt pazarlarının kent sakinlerinin farklı paylaşımlarını arttırabileceği yaşayan mekanlar haline getirmesi de sağlandı.
26-27 Ocak tarihlerinde düzenlenen festivali iki günde yaklaşık 4 bin kişi gezdi. Toplamda 24 standın kurulduğu organizasyonda, 20 sanatçının eserleri sergilenirken, 4 konser, 6 atölye çalışması ve 4 panel gerçekleştirildi.
KULLANILMAYAN EŞYALAR TAKAS MASASINDA İHTİYACI OLANA ULAŞTI
İki gün boyunca 10.00-20.00 saatleri arasında gerçekleşen festivalde, semt pazarında bölgedeki küçük üreticilere ait stantlar ve bir sahne kurdu.
Ayrıca, yetişkin ve çocuklara yönelik çeşitli atölyeler düzenlenerek, sergi alanında 20'ye yakın sanatçının resim ve seramik çalışmaları sergilendi.
Festivalin en renkli etkinliklerinden biri ‘Takas Masası’ oldu. Festival ziyaretçilerinin kullanılmayan eşyalarını bırakıp, ihtiyaç duyduklarını karşılıksız alabilecekleri stant herkesin katılımına açık oldu.
Eş zamanlı olarak Dikenliyol Semt Pazarı'nın hemen yakınındaki Kültürhane'de düzenlenen panellere ise Türkiye genelinden pek çok kooperatif temsilcisi ve yabancı konuk katılarak yerel paylaşım ve dayanışma pratiklerini anlattı.
Festivale katılanlar müzikten eşyaya, bilgiden sanat etkinliklerine kadar pek çok alanda 'paylaşma' kavramını yaşamış oldu.
SEMT PAZARINDAN BULUŞMA MEKANINA
ÇİTTA ve Kültürhane'nin festival alanı olarak semt pazarını seçmelerinin amacı ise çoğunlukla haftanın bir günü dışında atıl kalan, araç otoparkı görevi gören ve git gide grileşen semt pazarının biraz çabayla içinde pek çok etkinliğin düzenlenebileceği alanlara dönüşmesi ve kent hafızasında o silik fotodan canlı renklere ve anılara geçiş yapmasının mümkün olduğunu anlatmak. Pazar alanlarının kente dair ortak hafızanın büyütülebileceği mekanlardan biri olması çabasıyla bir araya gelen Kültürhane ve ÇİTTA ekipleri, tüketim alışkanlıklarında farklı seçeneklerin de var olduğunu ifade ederek, bu tür etkinliklerin süreceği mesajını verdi.