İHRACATI; 3 ÜLKE VE YAŞ MEYVE SEBZE SIRTLADI


 

2018’in 10 ayında ihracat artış hızı, geçen yılın üzerinde gerçekleşti. İhracatı yaş meyve sebze sırtlarken, en çok ihracat yapılan ülkeler Irak, Rusya Federasyonu ve Suriye oldu.

Hediye Eroğlu

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) Aylık Göstergeler Raporu’nun 2018 yılı Ekim ayı sayısı yayınlandı. Rapora göre; Mersin hinterlandı ihracat hacmi 2018’in Ağustos ayı haricinde aylık bazda önceki yılın üzerinde seyir izlemesiyle; yıllık bazda 2018’de Türkiye

genelinin üzerinde yüzde 20’lik artışla yaklaşık 8,3 milyar dolara ulaştı. Mersin hinterlandı ithalat hacminin ise Mart-Ekim döneminde hızlı biçimde azalış trendinde olmasıyla; 2018’in 10 aylık döneminde yüzde 12’lik daralmayla yaklaşık 10 milyar dolara geriledi.

Söz konusu gelişmeler paralelinde; yıllık bazda dış ticaret açığı geçen yıla göre yüzde 62’lik azalışla yaklaşık 1,7 milyar dolara geriledi.

 

İHRACATI YAŞ MEYVE SEBZE SIRTLADI

Mersin firmaları ihracat hacminin de; 2018’in Mart ve Haziran ayları haricinde geçen yılın üzerinde seyir izlemesiyle; 2018’in 10 aylık döneminde geçen yıla göre yüzde 15’lik büyümeyle 1,3 milyar dolara ulaştı.

Yıllık bazda ihracat artışının geçen yılın üzerinde gerçekleşmesinde; yaş meyve ve sebze ile tahıl ve b.y.s. bitkisel ürünler ürün gruplarının katkısı oldu.

Mersin ithalat hacmi 2018’in Mart-Ekim döneminde Mayıs ayı haricinde geçen yılın altında seyir izlemesiyle; 2018’in Ocak-Ekim döneminde geçen yıla göre yüzde 8’lik azalışla 986 milyon dolara geriledi.

Yıllık bazda söz konusu gelişmede bitkisel ve hayvansal katı ve sıvı yağlar, atık ve hurdalar ile sentetik kauçuk ve plastik hammaddeler ürün grupları etkili oldu.

 

İHRACATTA EN BÜYÜK ARTIŞ EKİM’DE OLDU

Mersin ihracatı Ekim 2018’de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24’lük artışla yaklaşık 175 milyon dolara yükseldi, aylık bazda da yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

Ekim 2018’de ithalat hacmi ise yüzde 26’lık azalışla yaklaşık 74 milyon dolara geriledi. Mersin ihracat hacmindeki geçen yıla göre aylık bazdaki artışa tahıl ve b.y.s. diğer bitkisel ürünler belirleyici olurken; ithalat hacmindeki azalışta ise sentetik kauçuk ve plastik hammaddeler, trikotaj (örme) ürünleri ile rafine edilmiş petrol ürünleri ürün grupları belirleyici oldu.

 

MERSİN; 346 MİLYON DOLAR DIŞ TİCARET FAZLASI VERDİ

Dış ticaret fazlası veren yapıya sahip olan Mersin 2018’in Ocak-Ekim döneminde ithalatın aksine ihracat hacminin artış kaydetmesiyle; dış ticaret fazlası geçen yıla göre yüzde 315’lik

genişlemeyle 346 milyon dolara ulaştı.

Yılın 10 aylık döneminde Mersin’de ihracatçı firma sayısı da bir önceki yıla göre yüzde 5,5 artarak bin 290 adete ulaşırken; ithalatçı firma sayısı ise geçen yıla göre yüzde 5,1’lik azalış ile 821’e geriledi.

Mersin, Türkiye genelinde ihracatçı firma sayısına göre geçen yılki9. sıradaki; ithalatçı firma sayısına göre ise 10.sıradaki yerini 2018’de de korudu.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA