BİLİNÇLİ SULAMAYA YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BİLİNÇLİ SULAMAYA YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ


 

Mevcut su kaynaklarının doğru kullanılmasını sağlamak için bireysel sulama sistemine bakanlıkça verilecek olan yüzde 50 hibe desteği için başvurular 1 Mart 2019 tarihinde sona erecek!

GİZEM EKİCİ

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yüzde 50 hibe destekli bireysel sulama sistemleri hibe başvuruları ile ilgili Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası’nda tanıtım toplantısı düzenledi. Toplantıya; Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapılar Şube Müdürü Ömer Seyran, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, muhtarlar ve çiftçiler katıldı. 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Seyran, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama makine ve ekipmanların üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim ile kırsal alanda üreticilerin gelir düzeyinin yükseltilmesini amaçlayan, bireysel sulama sistemine bakanlıkça verilecek olan yüzde 50 hibe desteği için başvurularının 1 Mart 2019 tarihinde sona ereceğini söyledi.
Tarımsal sulamanın önemini ve mevcut su kaynaklarının doğru kullanılması gerektiğini vurgulayan Seyran, "Suyu toprakla buluştururken en ekonomik, randımanı en yüksek ve tekniğine en uygun sulama sistemi seçilmelidir ki hem su tüketimi bilinçli yapılsın hem de yüksek verim artışı sağlanabilsin" dedi.

İÇİLEBİLİR SU, TARIMDA KULLANILIYOR
Tüketilebilen su kaynaklarının büyük bir kısmının tarımsal sulamada kullanılmakta olduğuna değinen Seyran, uygun sistemlerin kullanılmasıyla oluşacak kayıpların en aza indirgenmesi gerektiğini belirterek, hem çiftçinin hem de ülkemizin kazançlı çıkabilmesi adına yatırımcıların desteklerden maksimum düzeyde faydalanabilmeleri için gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etti.
Seyran, ”Bakanlığımız tarafından oluşturulan güncel Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olan ve su kaynağına ilişkin gerekli izin belgelerine sahip, tebliğ kapsamında başvuruları kabul edilenlere, hibe sözleşmesinde belirlenen hibeye esas mal alım tutarının KDV hariç yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilecek’’ dedi. 
İlimizde ve ilçemizde çeşitli doğal afetlerden zarar gören emektar çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum diyerek konuşmasına başlayan Erdemli Tarım ve Orman ilçe müdürü Mesut Yıldız ise, Erdemlinin yüzölçümünün yaklaşık 877 bin dekarının tarım arazisi olduğunu dile getirerek şöyle konuştu:
‘’Bu arazinin 129 bin dekarında sulu tarım yapılmaktadır. Toplam tarım alanı dikkate alındığında sulanabilen 129 bin  dekar alan gerçekten çok azdır. İlçemizin sulama problemini ortadan kaldırarak, tarımsal gelirimizi arttıracak olan Sorgun, Aksıvat, Kargıcak gibi barajlarımızın bir an önce tamamlanması ilçemiz tarımı için önem arz etmektedir. Mevcut durumda 129 bin dekar arazinin sulanmasında da ilçemiz üreticileri özellikle yağışın az olduğu yıllarda su sıkıntısı yaşamaktalar. Bilinçli olmaları ve minimum alandan maksimum verim almamızı sağlayan modern sulama yöntemlerini kullanıyor olmalarıdır. Bakanlığımız modern sulama yöntemlerine her yıl olduğu gibi bu yılda gerekli desteği vermektedir. Bakanlığımızca Kırsal Kalkınma Desteklemeleri Kapsamında Bireysel basınçlı sulama sistemlerine bu yılda yüzde 50 hibe desteği sağlanacaktır. 
Başta bu eğitimin ilçemizde yapılmasını planlayan şube müdürümüz Ömer Seyran’a eğitimin planlanma aşamasından uygulama aşamasına kadar emek sarf eden mesai arkadaşlarıma katılımcılara teşekkür ediyorum.’’
Toplantıda konu uzmanı Ahmet Kara, çiftçilerin sorularını cevaplandırarak bilgi verdi. 


   




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA