Akdeniz Belediyesi ilk AB projesi için kolları sıvadı. Mersin Üniversitesi’nin desteğiyle, Yunanistan’ın Delta belediyesi ile kentsel yeşil alanların arttırılması ve halkın daha çok kullanımının sağlanması için hayata geçecek proje, karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesini de sağlayacak.
HEDİYE EROĞLU
Mersin’in merkez ilçesinde Akdeniz Belediyesi, ilk Avrupa Birliği projesini hayata geçirmek için kolları sıvadı. “Türkiye ile AB Üye Ülkeleri Arasında Şehir Eşleştirme Eylemi Hibe Programı” ilişkin teklif çağrısına yanıtsız kalmayarak başvuru yapan belediye, hazırladığı proje ile 23 proje arasına girmeye hak kazandı.
Mersin Üniversitesi’nin de destek verdiği proje Yunanistan’ın Selanik şehrinden Delta Belediyesi ile birlikte hayata geçirilecek. 12 ay sürecek proje 120 bin 736 Avro bütçe ile gerçekleştirilecek. Türkiye’nin, AB üyeliği sürecinde en çok zorlandığı uyum konusu olan çevre alanında geliştirdiği proje ile Akdeniz Belediyesi ile Delta Belediyesi, özellikle kentsel yeşil alanlar ve kentsel ormancılık hakkında uzmanlık kazanmak için işbirliği yapacak ve iyi örnekleri paylaşacak.
Projenin tanıtım toplantısı Nobel Oteli’nde düzenlendi. Toplantıya; Akdeniz Kaymakamı ve belediyeye kayyum olarak atanan Muhittin Pamuk, Yunanistan’ın Delta şehri Belediye Başkanı Efthymios Fotopoulos ve Parga Belediye Başkanı Antonios Nastas, MEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Yaşar, Proje Koordinatörü, MEÜ’den Proje Koordinatörü Doç. Dr. Esma Kadızade ve Yunanistan’dan paydaşlar katıldı.
KAMUSAL YEŞİL ALANLARDA İNOVATİF DÜZENLEMELER YAPILACAK
İlk olarak proje ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Kadızade, Türkiye’nin, AB katılım sürecinin bir sonraki aşamasına resmen girdiğinden, ulusal mevzuatının önemli bir bölümünü AB müktesebatı ile uyumlu hale getirmek zorunda olduğunu anımsattı. Bu nedenle, çevre ve sosyal alanlar dahil olmak üzere her sektörde AB ilkeleri ve normlarıyla uyum sağlamak zorunda olduğunu aktaran Kadızade, “AB çevre politikası, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmeyi ve çevredeki kentsel alanlarda eylemlerin önlenmesi restorasyonunu da içeren gelecek ve gelecek nesiller için çevreyi korumayı amaçlamaktadır.
Projenin genel amacı; kentsel düzeyde sektörlerle ilgili olarak, Türkiye’nin yerel düzeyde idari ve uygulama kapasitesini geliştirmek amacıyla, kamu idareleri arasındaki ortaklık işbirliğine dayanan, kurumsal bir öğrenme ve kapasite geliştirme aracı olarak şehir eşleştirmesini kullanmaktır. Ayrıca şehirler ve aktif katılım arasında barışçıl ilişkiler sağlanacaktır. Bu amaca ulaşmanın yolu, iyi uygulamaların kurulmasını ve kentsel yeşil altyapı ve toplumla bağlantılarına ilişkin ortak metodolojilerin uygulanmasını içeren özel hedeflerdir” dedi.
Karar alma sürecinde vatandaşların aktif katılımını sağlayacak projenin, iletişim faaliyetleri aracılığıyla kamuoyunun yeşil alanlar ile ilgili farkındalığın arttırılmasını da hedeflediğini bildiren Kadızade, proje kapsamında kentsel yeşil alanlar konusunda iyi uygulamalar kapsamında çalıştaylar düzenleneceğini de bildirdi.
Akdeniz ve Delta belediyelerince seçilen kamusal yeşil alanlarda pilot sosyal inovasyon yeşil alanlar gerçekleştirileceğini aktaran Kadızade, karşılıklı çalışma ziyaretleri gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi.
“ÜNİVERSİTENİN KENTE KATKISI SÜRECEK”
MEÜ Rektör Yardımcısı Erol Yaşar da, Akdeniz Belediyesi’nin lider olduğu projenin; AB katılım sürecinde ülkemizin kentsel ve yerel düzeydeki idari ve uygulama kapasitesinin geliştirilmesi ve Türkiye ve AB ülkelerindeki yerel idareler arasında AB katılım süreciyle ilgili alanlarda karşılıklı değişimi teşvik etmeyi amaçladığını söyledi.
Projenin en önemli hedefleri arasında; Akdeniz Belediyesi ile Delta Belediyesi sınırlarında yaşayan vatandaşlara arasındaki karşılıklı ilişkileri güçlendirmenin yer aldığını bildiren Yaşar, “Yine iki belediye arasında teknik işbirliği, deneyim ve bilgi-teknoloji –veri transferi, iyi uygulamaların değişimi, iki belediye arasında işbirliği ve iletişimi kolaylaştırmak için sanal platform kurmak da projenin hedefleri arasındadır.
Projemizin devamında ayrıca belediyemiz ve üniversitemiz desteği ile bir ulusal ve sektörler arası çalıştay da organize edilecektir. Mersin Üniversitesi olarak bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacak her projede deneyimimizi ve bilgi birikimimizi aktarmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
DELTA İLE MERSİN’İN ORTAK NOKTASI ÇOK
Yunanistan’ın Delta şehri Belediye Başkanı Efthymios Fotopoulos da, Selanik’teki en büyük belediye olduklarını vurgulayarak, “Şehrimiz ismini Delta Nehri’nden almaktadır. Şehir merkezine uzaklığımız 15 kilometre olup, Yunanistan’daki ikinci en büyük sanayi ve inşaat bölgesiyiz. Aynı zamanda Yunanistan’daki en büyük uluslararası üniversite de bizim bölgemizde bulunuyor. Tarım alanında da çok önemli bir kentiz. Yunanistan’daki pirincin yüzde 70’i bizim bölgemizde üretiliyor ve bu ürünün yüzde 90’ı yurtdışına satılıyor. Yine ülkemizdeki midyenin yüzde 80’i de yine bizim bölgemizde üretiliyor.
Aynı zamanda Selanik limanı da belediyemiz ait. Selanik’teki deniz kıyısı bizim belediyeye ait ve Mersin’e çok benziyor. Ayrıca belediyemiz hizmet alanı içinde bir milli parkımız var. Bu parkta 295 kuş türü bulunuyor. Yunanistan’ın yüzde 66 ve 350 bitki türü de yine bu Milli Park’ta yer alıyor. Bölgemizde turizm çok gelişmiş. Ayrıca yerel ürünlerimiz var. Mersin ile çok ortak noktalarımız var. Liman, tarım ve turizm gibi. Bu ortak değerlerimizi paylaşabiliriz. İyi uygulamaları değiştirebiliriz. Bunun için zaten buradayız” dedi.
“TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYORUZ”
Programa katılan Parga Belediye Başkanı Antonios Nastas da, iki halkın seneler boyunca birlikte yaşadığına dikkat çekerek, “Gelecekte de birlikte yaşayacağız. Bu nedenle bizim belediye başkanları olarak işbirliği yapmamız, vatandaşlarımızın barış ve güvenlik içerisinde yaşamasını sağlamamız gerekiyor. Türkiye, 2005’den buyana Avrupa Birliği’ne üye olmak için çalışıyor. Biz Yunanistan olarak Türkiye’nin AB’ye üye olmasını istiyoruz. Çünkü bunun her iki ülke için daha faydalı olacağına inanıyoruz. Bunu başarmak için kanunlarda bir uyum sağlamamız gerekiyor Biz de bu kapsamda işbirliği yapmak istiyoruz. Bu projenin amacı zaten bu” şeklinde konuştu.
“AKDENİZ, MERSİN’İN KALBİ”
Son olarak söz alan Kaymakam Muhittin Pamuk ise, Akdeniz’in son derece geniş, çok önemli bir potansiyele sahip, Mersin’in güzel bir ilçesi olduğunu belirterek, organize sanayi bölgesi, limanı, tarımsal potansiyeli ile adeta Mersin’in can damarı, kalbi olduğunu vurguladı.
Bölgenin önemli bir potansiyeli olmasına rağmen geçmişte ne yazık ki AB veya Kalkınma Ajansı projelerinden faydalanamamış bir belediye olduğunu aktaran Pamuk, “Kurumsal potansiyelimizi arttırmak adına Akdeniz Belediyesi’nin proje ekibini güçlendirerek yola çıktık ve AB Şehir Eşleştirme Hibe Programı’nı bizim için önemli bir fırsat olarak gördük ve projemizi hazırlayarak, başvurumuz yaptık. Amacımız dünyadaki iyi örnekleri görerek, belediyemizin kurgusal potansiyelini arttırmak ve bu güzel örnekleri Akdeniz’e yansıtabilmek. Projenin güzel bir tarafı da aynı zamanda uygulayıcı birim olan belediye ile üniversitenin bir araya gelmesi ve ortak bir proje sunmasıydı.
Proje kapsamında iyi örnekleri görecek ve bilgi paylaşımında bulunacağız. Eminim gerek Delta gerekse de Parga belediyelerinden öğreneceğimiz çok şey var.
Aslında projenin diğer bir amacı da iki ülke arasındaki dostluğa katkı sağlamak. Çünkü çok önemli bir sufi Yunus’un dediği gibi, ‘Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim, sevinelim, bu dünya kimseye kalmaz’” dedi.
AKDENİZ’İN İLK AB PROJESİ…
Projem ortağı olan Yunanistan’ın Selanik kentinde bulunan Delta Belediyesi ile gerekli protokolü birkaç ay önce Ankara’da imza altına aldıklarını bildiren Pamuk, “Şehir Eşleşme Programı kapsamında özellikle kentsel yeşil alanlar ve kentsel ormancılık hakkında uzmanlık kazanmak için Mersin Üniversitemizin de desteği ve katkısıyla, Yunanistan’ın Selanik Kenti Delta Belediyesi ile işbirliği yapacağız. Yerel yönetimlerin kapasitesinin arttırılması noktasında, Delta ile iyi örnekleri karşılıklı göreceğiz, bilgi-deneyim paylaşımında bulunacağız. Akdeniz ile Delta sınırlarında yaşayan vatandaşlara arasında karşılıklı dostluğu ve anlayışı güçlendirmek de projenin hedefleri arasında yer alıyor. Program kapsamında ayrıca, belediyemiz ve Mersin Üniversitesi desteğiyle ulusal ve sektörler arası bir çalıştay organize edilmesi de planlanıyor.
Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren, Akdeniz’in çehresini değiştiren hizmet, proje ve yatırımlara imza attık. Akdeniz’e ve Mersin’e 23 yeni park, 21 çocuk parkı, 9 gençlik merkezi, 8 yeni spor tesisi, 16 mahalle kültür ve taziye evi kazandırdık. 45 parkımızı da bakım-onarım yenileme çalışması yaptık. ‘Yeşil Akdeniz’ hedefiyle, ilçemizde bulunan park sayısını 189’e ulaştırma başarısı elde ettik. Akdeniz ve Mersin’in tarihini yaşatmak ve geleceğe taşımak amacıyla, Mersin Valimiz Ali İhsan Su’yun destekleri ile Kiremithane Mahallesi Tarihi Evlerin Restorasyonu projesini başlattık. Kiremithane’de koruma altında tescilli 52 ev var. Bu tarihi evlerden ilk etapta 22’sini baştan sona restore ederek Mersin’in tarihini geleceğe taşıyacağız, kentimize tarihi, turistik ve kültürel yeni mekanlar kazandıracağız.
Akdeniz Belediyesi olarak hazırladığımız bir Avrupa Birliği Projesi’nin ilk defa kabul edilmesinden dolayı mutluyuz” diye konuştu.
Programda ayrıca katılımcılar birbirlerine karşılıklı çeşitli hediyeler verdi.