Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 25 No’lu Seyahat Acenteleri, Konaklama, Eğlence, Sanat, Spor İşletmeleri Meslek Komitesi Başkanı Murat Demir, yazılı açıklamasında sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı. Mersin turizminin gelişmesi için bugüne kadar sektörün beklediği önemli yatırımlar bulunduğunu hatırlatan Demir, “Komite olarak özellikle başta Tarsus Kazanlı Kıyı Şeridi Projesi’nde yer aldığı gibi kentimizde 5 yıldızlı büyük tatil köylerinin yapılmasını doğru bulmuyoruz. Kent turizminin kurtuluşunun butik otellerden geçtiğini düşünüyoruz” dedi. Tarsus Kazanlı Kıyı Şeridinin yanı sıra kentin Anamur’a kadar olan sınırında birkaç bölgenin turizm alanı ilan edildiğini hatırlatan Demir, şunları söyledi:
“Mersin, turizm için ideal bir şehir ve birkaç tane turizm alanı ilan edilmiş yatırıma açık bölgesi bulunmakta. Biz, bu bölgelerde butik otel konseptiyle yatırımlar gerçekleştirilmesini talep ediyoruz. Bu noktadan hareketle önümüzdeki süreçte Komite olarak turizm alanlarının butik oteller bölgesi olarak planlanması adına şehir plancılarına plan çizdirip konuyu Turizm Bakanlığı’na taşımak istiyoruz. Model projemizin uygulanması için lobi çalışmaları yürütmeyi düşünüyoruz.”
Böyle bir çalışmanın kente ve sektöre kazandıracaklarına da değinen Demir, butik otel yatırımının maliyetinin düşük olması nedeniyle öncelikle yerli yatırımcıların bu alanda hizmet verebilmesinin mümkün olacağını anlattı. “Bu sayede kendi bölgemizdeki yatırımcıların kazanmasına imkan sağlayabileceğiz” diyen Demir, böylece gelirin de Mersin’de kalmış olacağına dikkat çekti. Aynı zamanda turizmin gelişememesi önündeki en ciddi engellerden birisi olarak gösterilen yatak sayısı yetersizliğinin de bu sayede ortadan kalkacağını vurgulayan Demir, minimum maliyetle, daha kaliteli bir hizmet sunma imkanıyla sorunu bu yöntemle çözmenin mümkün olabileceğine değindi.
“SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ BİR POTANSİYELİMİZ BULUNUYOR”
Aynı zamanda Mersin’in sağlık turizminde de önemli bir potansiyel barındırdığına dikkat çeken Murat Demir şu değerlendirmeleri yaptı: “Sağlık turizmi alanında Mersin’de elimiz her geçen gün güçleniyor. Üniversite hastanesi, şehir hastanesi ve özel hastane yatırımlarıyla bu alanda iddialı konuma geldik. Şehir ekonomisine katkısını artırmak adına bu gücümüzü dünya genelinde tanıtma arzusundayız. Mersin’e gelerek sağlık hizmetinden yararlanan kişiler aynı zamanda burada konaklayarak, çevreyi gezerek şehir ekonomisine turizm adına da katkı sağlayacaktır.”
Bu alanda çalışabilecekleri iki hedef pazar belirlediklerine değinen Demir, bunlardan ilkinin Ortadoğu, ikincisinin ise Avrupa ülkeleri olduğunu anlattı. Ortadoğu’daki karışıklıklar nedeniyle kaliteli bir sağlık hizmeti verilemediğine değinen Demir, Avrupa’da ise maliyetlerin çok yüksek olması nedeniyle Türkiye’de tedavinin tercih edilebildiğini bildirdi. Özellikle implant, saç ekimi gibi tedavilerde Mersin’in tercih edilebileceğine inandığını kaydeden Demir, sağlık kurumlarından otellere, turizm acentelerinden restoranlara, AVM’lere kadar her kesimin sağlık turizmi adına çalışması, eksiklerini tamamlaması gerektiğini söyledi. Bu konuda MTSO Sağlık Komitesi’nin de önemli çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Demir, “Odamızda Sağlık Komitesi tarafından geçtiğimiz süreçte sağlık turizmine yönelik eğitim çalışması düzenlenmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu eğitim gerek bilgilendirme gerekse farkındalık oluşturmak adına öneliydi. Bu yöndeki çalışmalara biz de devam etme arzusundayız” ifadelerini kullandı.
Özellikle yurtdışı fuarlarına katılarak bölgenin tanıtımına ağırlık vermek istediklerini bildiren Demir, ilgili kurumlarla koordineli ve işbirliği içinde hareket edeceklerini anlattı.
“SPOR TURİZMİ DE ÖNE ÇIKAN ALANLAR ARASINDA”
Mersin’de düzenlenen Akdeniz Oyunları nedeniyle inşa edilen spor tesislerinin ardından bir diğer alternatif turizm çeşidi olarak spor turizmine yönelme imkanının oluştuğuna değinen Murat Demir, özellikle Avrupa ülkelerinde amatör spor branşlarının kamplarına evsahipliği yapma adına girişimlerde bulunmak istediklerini anlattı. Mersin ikliminin spor turizmi açısından oldukça elverişli olduğunu da belirten Demir, bu konuyla ilgili de önümüzdeki süreçte yurtdışı fuarlara katılarak tanıtımlara ağırlık vereceklerini, gerek valilik gerekse bakanlıklarla temasta olup lobi çalışmaları yürüteceklerini söyledi.
“ULAŞIM SORUNU GÜNDEMDEKİ YERİNİ KORUYOR”
Aynı zamanda yurtiçi ve yurtdışından gelecek turistlere Mersin ve turizm potansiyelini anlatmayı sürdüreceklerini de ifade eden Murat Demir şöyle konuştu: “Maalesef ulaşım noktasındaki sıkıntımız devam ediyor. En başta yurtdışından direk uçuş bulunmaması büyük sorun. Bu sıkıntının ortadan kalkmasıyla birlikte yurtdışı tanıtımlara daha fazla ağırlık verebiliriz. Amacımız turizmi 12 aya yayabilmek. Özellikle İskandinav ülkeleri bizim için çok ciddi bir Pazar olabilir. Çünkü Mersin’deki kış iklimi İskandinav ülkelerindeki Ağustos ayını yansıtıyor. Rahatlıkla yaz sezonu dışında da bizi tercih edebilirler.”
Yerli turiste yönelik çalışmaların da devam edeceğine değinen Demir, yaz sezonu yaklaşırken yakın illere Mersin Tanıtım TIR’ı göndermeyi planladıklarını anlattı. Bu TIR içinde yer alan sanal gözlüklerle Mersin’i gezdirmek istediklerini dile getiren Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Aynı zamanda kentimizde düzenlenen Festivaller de özellikle iç turizmin hareketlenmesinde büyük önem taşıyor. Önümüzdeki süreçlerde Mersin Narenciye Festivali gibi etkinliklerin sayısının artırılması gerektiğini düşünüyorum. Ama tabi yalnızca sayı artırmak yeterli değil, uluslar arası festival düzenleyen organizasyon şirketlerinden de destek alınarak etkinliğin kalitesi ve kapsamı artırılabilir.”
“İYİ BİR YILI GERİDE BIRAKTIK”
Geride kalan 2018 yılını da turizm açısından değerlendiren Murat Demir, Mersin adına oldukça iyi bir sezon geçirdiklerini söyledi. Geçen yıl Türkiye genelinde turizmde zirve yaşandığını hatırlatan Demir, “Yurtdışından ciddi bir talep patlaması oldu. Antalya bölgesinde yurtdışından gelen turist sayısı artınca yerli kontenjanlarını azaltmak durumunda kaldılar. Bu durumda da iç piyasa daha çok Mersin’i tercih etti ve hemen tüm otellerimiz sezon boyu tam dolulukla çalıştı” diye konuştu.
2019’un da iyi geçeceğinin sinyallerini aldıklarını kaydeden Demir, “Ancak bizim hedefimiz yalnızca yaz aylarında yaşanan doluluk değil. Turizmi 12 aya yaymak istiyoruz. Üzerinde çalıştığımız alternatif turizm çeşitleri de bu isteğin sonucudur” ifadelerini kullandı.