“ERDEMLİ KUYUSU TAMAMLANDI, BİR KOVA PETROL YOK”


 

Milletvekili Başarır, TPAO’nun Akdeniz’de, Norveç’ten satın alınan 3 gemi ile petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını Meclis gündemine taşıdı.

Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Akdeniz’de, Norveç’ten satın alınan 3 gemi ile petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını Meclis gündemine taşıdı.

“ERDEMLİ KUYUSU TAMAMLANDI, BİR KOVA PETROL YOK”
CHP’li Başarır önergesinde, ilk çalışmanın Mersin’in Erdemli ilçesi açıklarında yapıldığını ve bir kova petrol dahi bulunamadığını belirtti. Alanya açıklarında yapılan petrol ve doğalgaz arama çalışmasının da yaklaşık 100 gündür devam ettiğini belirten Başarır, buradaki sonucunda kuvvetli ihtimalle Erdemli ile aynı kaderi paylaşacağını belirtti.

“GÜNLÜĞÜ 40 BİN DOLARDAN HELİKOPTER KİRALANDIĞI DOĞRU MUDUR?”
Vatandaş üzerinde tasarruf tedbirleri uygulanırken, Akdeniz’de arama çalışması yapan bir geminin günlük maliyetinin yaklaşık 50 bin dolar olduğunu ifade eden CHP’li Başarır, önergesinde, bu şartlar altında Alanya kuyusundaki geminin, 40 gün boyunca boş yere bekletildiği, böylece 2 milyon doların havaya saçıldığı ve Akdeniz’de açılan ve daha açılacak olan sahaları dolaşmak için günlüğü 40 bin dolara helikopter kiralandığı iddialarının açıklığa kavuşturulmasını istedi.

“YAKLAŞIK 2 MİLYAR DOLAR AKDENİZ’İN DERİN SULARINA GÖMÜLECEK”
Akdeniz’de, toplamda 6 yerde petrol ve doğalgaz arama çalışmaları yapılacağının kamuoyunda konuşulduğunu belirten Başarır; “Erdemli ve Alanya kuyularından anlaşılacağı üzere diğer kuyulardan da bir sonuç alınamaması durumda toplamda tüm maliyetler hesaplandığında, yaklaşık 2 milyar Doların Akdeniz’in derin sularına gömülecektir” dedi.

“TPAO VE BOTAŞ’IN KATARLILARA SATILACAĞI İDDİALARI DOĞRU MUDUR?”
TPAO ve BOTAŞ’ın da tank ve Palet fabrikasında olduğu gibi Katarlılara satılacağı iddialarının gündemde olduğunu belirten CHP’li Başarır, önergesinde “bu iddialar doğruysa, bu satışın, Katar Emirinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye ettiği 400 milyon dolarlık uçakla bir ilişkisi var mıdır?” sorusunu yöneltti.
Erdemli açıklarında yapılan sondaj çalışmasının bittiği ve bir kova petrol bulunamadığı gibi doğalgazın da varlığına rastlanamadığı ileri sürülmektedir. Alanya kuyusundaki çalışmanın yaklaşık 100 gündür devam ettiği, çalışmanın bitmek üzere olduğu ve orda da Erdemli kuyusunun akıbetinin yaşanacağı hemen hemen kesin olduğu, diğer sahalarda açılması planlanan kuyularda da aynı kötü sonla karşılaşılacağı kuvvetli ihtimal olduğu tahmin edilmektedir.
Norveç’ten satın alınan her geminin kuyu başındaki günlük maliyeti yaklaşık 50 bin dolar civarında olduğu düşünülmektedir. Erdemli kuyusundaki çalışma tahminen 40 gün sürmüştür.
Yaklaşık maliyetin 2 milyon dolar olduğu tahmin edilmektedir. Alanya kuyusunda ise gemi, yeterli donanıma sahip olmadığı için 40 gün boyunca boş bekletildiği ve bu geminin de beklediği her boş günün maliyeti yaklaşık 50 bin dolar olduğu söylenmektedir.
Söz konusu gemileri, Tuzla Tersanesi’nde hazır hale getirmek ve modifiye etmek için ne kadar para harcanmıştır? Bu işlem için ihale açılmış mıdır? Açılmışsa ihaleye hangi firmalar katılmıştır? İhaleyi hangi bedel karşılığında hangi firma almıştır?
Erdemli açıklarında başlatılan petrol ve doğalgaz arama çalışması kaç gün sürmüştür? Arama sonucunda hiçbir şey çıkmayan Erdemli kuyusunun toplam maliyeti kaç dolar olmuştur?
Alanya açıklarındaki petrol ve doğalgaz arama çalışmaları kaç gündür devam etmektedir? Bu zamana kadar yapılan çalışmada herhangi bir veriye rastlanmış mıdır?  Bitirilmesi yakın olduğu söylenilen Alanya kuyusunun toplam maliyeti kaç dolar olmuştur?
40 gündür, günlük maliyeti yaklaşık 50 bin dolar olan geminin, Alanya kuyusunun başında boş yere bekletildiği doğru mudur? Doğru ise gerekçeleri nelerdir? Havaya para saçmak yerine, seçim bölgem olan Mersin İli de dâhil olmak üzere yaşanan felaketlerden dolayı ülkedeki çiftçilerimizin zarar ve ziyanlarının karşılanması daha doğru olmaz mıydı?
Akdeniz’de, Erdemli ve Alanya kuyularının dışında başka hangi sahalarda sondaj çalışması yapılacaktır? Sondaj yapılacak bu sahaların ön incelemeleri yapılmış mıdır? Yapılmışsa sonuçları ne olmuştur?
Erdemli kuyusunun boş çıktığı düşünüldüğünde, Akdeniz’de ortaklaşa petrol ve doğalgaz arayan İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimine karşı gövde gösterisi yapmak amacıyla mı Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmaları başlatılmıştır?
Akdeniz’de açılan sahalara gidip gelmek için 40 bin dolara helikopter kiralandığı doğru mudur? Doğru ise helikopter kiralaması hangi firmadan sağlanmıştır? Tasarruf tedbirlerini vatandaş üzerinde uygulanırken, bu sahalara gidip gelmek için neden deniz ulaşım araçlarının kullanılması tercih edilmemiştir? İlla da helikopter gerekliyse, neden Milli Savunma Bakanlığı uhdesinde bir helikopter sağlanması yoluna gidilmemiştir?
TPAO personeline bu yıl giyim vs ücreti verilmemesinin altında, günlüğü 40 bin dolara kiralanan helikopter mi yatmaktadır?
TPAO ve BOTAŞ’ın, Tank palet fabrikasında olduğu gibi Katarlılara satılacağı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu satışın, Katar Emiri'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye ettiği 400 milyon dolarlık uçakla bir ilişkisi var mıdır?” sorularına yanıt istedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA