SONER AYDIN
Mersin’de yıllardır çivi çakılmayan yatırımlar arasında yer alan Karboğazı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, 23 yıldır alt ve üst yapı hizmeti bekliyor.
Türkiye genelinde son ilan edilen 24 turizm gelişme bölgesi arasında yer alan Karboğazı’nın, Akdeniz Bölgesi’nde 5 milyon turiste hitap edecek kış ve kayak turizm merkezi konumuna ulaşması hedefleniyor. Bölgenin en büyük avantajı Adana, Mersin ve Niğde'ye birer saat uzaklıkta olması. Bu sayede turizm yatırımcısı konuklarının birer saatlik uzaklıktaki bu kentlerde termal, deniz ve güneş turizminden de faydalandırabilecek. Yeni Teşvik Yasası kapsamında turizm yatırımlarından teşvik ve destek alacak bölgeler arasında yer alan Karboğazı, 2 etap olarak planlandı. İlk olarak 2 adet kayak pisti yapılması planlanan tesise 2 adet daha kayak pisti konulması planlanıyor.
Kar kalınlığının bin 500 rakımda 120, 3 bin rakımda ise 2,5 metreye ulaştığı bölgenin kayak turizmi açısından önemli bir merkez haline gelecek. 1/100 binlik planlara da işlenen bölge doğal yapısı nedeniyle sağlık turizmi açısından da büyük avantaja sahip.
EN BÜYÜK SORUN ULAŞIM
Vatandaşlar Mersin, Adana ve Niğde'ye birer saat uzaklıkta yer alan bölgeye ulaşmak için çamurlu yollardan geçmek zorunda kalırken, kayak merkezine ulaşım ise bir hayli zor. Yolun dar ve çamurla kaplı olması nedeniyle araçlar yaklaşık 5 kilometre uzakta durmak zorunda kalıyor. Bölgeye yatırım talep eden iş dünyası yeni seçilecek olan Büyükşehir Belediye Başkanının soruna el atmasını istiyor.
Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) de, 23 yıldır yatırım bekleyen bölgede inceleme gerçekleştirdi. İş insanları adına açıklama yapan Başkan Hasan Engin, “Tesislerin kurulacağı bölgeye yol, su ve elektriğin bir an önce götürülmesi gerekiyor. Bunlar olmazsa yatırımcı kesinlikle bölgeye ilgi göstermez. Tahsislerin ücretsiz olması gerekiyor. Çok güzel bir alan. Hem yüksekliği hem kar kalınlığı hem de kar süresinin uzun olması nedeniyle çok verimli bir tesisimiz olabilir. İlk beş içerisine girebilecek bir konuma sahip. Burası yaz aylarında yayla turizmi için de kullanılabilir” dedi.