GİZEM EKİCİ
Kalkınma Bakanlığı tarafından sağlanan 5,5 milyon liralık hibe bütçe sayesinde Gökçay Kapalı İş Merkezi'nde 9 ay önce başlayan yenileme ve canlandırma projesi kapsamındaki çalışmalar tamamlandı. Yenileme projesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce yürütüldü. Akdeniz Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün mimar, mühendis ve şehir plancısından oluşan teknik personelinin çizdiği özgün tasarım projesi sayesinde pasaj, klasik ile modern mimarinin harmanlandığı bir mekana dönüştü. Proje ile Mersin Çiçek Pasajı'nın çatı kaplaması, duvarları, zemin kaplaması, tezgahları ve aydınlatma sistemine kadar her tarafı yenilendi. Proje, engelli vatandaşlar da düşünülerek hayata geçirildi. Pasaja gelenler hem alışverişlerini yapabilecek hem de içeride yapılacak kafe ve oturma alanlarında çay ve kahvelerini içip dinlenebilecek. Yenileme projesi sayesinde, otantik öğelerle zenginleşip artı bir değer kazanarak bir cazibe merkezine dönüşen çiçek pasajının, Mersinliler kadar, yerli ve yabancı turistlerin de uğrak mekanı olması bekleniyor.
Pasajın açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Açılışa TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Kaymakamı ve belediyeye kayyum olarak atanan Muhittin Pamuk ile esnaf ve vatandaşlar katıldı.
ESNAF ÇALIŞIRKEN PASAJ YENİLENDİ
Vali Su törende yaptığı konuşmada önemli bir merkezin açılışını daha gerçekleştirdiklerini söyledi. Geçen yıl bu dönemlerde çarşıyı ziyaret ettiğini hatırlatan Su, “Burayı güzelleştirelim, Akdeniz ilçemize, esnafımıza, vatandaşlarımıza layık bir hale getirelim istedik. Hemen bir proje hazırlandı. Bunun için 5.5 milyon lira para gerekiyordu ve bunu da bakanımız hemen tahsis etti. Bu projenin ihalesini yaptık ve geçen yıl 6’ıncı ayda başladığımız bu işi artık bitirdik. Tabii daha öncede bitirebilirdik ama burada aynı zamanda esnafımız da işlerine devam ettiği için biraz daha geç bitti. İlimizde her alanda çok güzel hizmetler yapılıyor. Sadece bu alanda değil bütün ilçelerimizde sağlıktan turizme, tarıma, ekonomiye, OSB'lere kadar inanın her alanda ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Restorasyonla burası çok güzel bir hale geldi. İnşallah bundan sonra güzel hizmetlere vesile olacaktır. Bizim vatandaşlarımız her şeyin en güzeline layık. O yüzden güzel bir mekanı buraya kavuşturmuş olduk" dedi.
ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDEN DOLAYI KENT MERKEZİ CAZİBESİNİ YİTİRDİ
Kaymakam Pamuk da, ilçedeki 65 mahalle ve özellikle de kent merkezine özel ilgi göstermeye çalıştıklarını söyleyerek, “Sorunları yerinde tespit ettik, birlikte çözümler sağladık. Nitekim pasajımızla ilgili, esnaflarımız, özellikle büyük alışveriş merkezlerinden dolayı kent merkezinin cazibesini yitirdiğini ve bu nedenle yoğun iş kaybına uğradıklarını dile getirdiniz.
Çarşının bakımsızlığı ve ilgisizliğinden yakınan siz değerli esnaflarımızla bir araya geldik ve çarşının sorunlarının tamamını tespit ettik. Pasajın eski hareketli günlerine kavuşması amacıyla 5,5 milyon lira tutarında hibe bütçe sağlandı.
PASAJDA 150 ESNAF VAR
Yenileme projesinin mimari tasarımını çizerek, 150 esnafımızın faaliyet yürüttüğü çiçek pasajını böylesi güzel bir estetiğe kavuşturan, pasajı dönüştürüp değer katan teknik personelimizi de emeklerinden dolayı kutluyorum. Bir teşekkürüm de siz çarşı esnafımıza… Çalışmalar boyunca sabır ve sebat gösterdiniz. Ecdadımızın dediği gibi; sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır. Sizler de sabrettiniz ve inşallah hak ettiğiniz mükâfatı alacaksınız.
Gerek Mersinlilerin, gerekse de kentimize gelen yerli ve yabancı turistlerin, adı gibi bir çiçeğe dönüşen pasaja uğramadan dönmeyeceklerine; böylelikle pasajımızın hak ettiği değeri görüp daha çok hareketleneceğine inanıyoruz. Nitekim Gökçay İş Merkezi, artık kent merkezinin en cazip bölgelerinden birisi haline gelmiştir. Çünkü çiçek pasajımız; çarşıya gelen insanların mutlaka uğrayıp alışverişlerini yapabilecekleri, çay-kahve içip dinlenebilecekleri, otantik ve turistik özellikler taşıyan, ayrıca estetik zenginliğiyle de göz dolduran bir mekâna dönüşmüştür” dedi.