Barodan yapılan açıklamaya göre, Baro Başkan Yardımcısı Av. Fatma Demircioğlu, Genel Sekreter Av. Adnan Günbay, yönetim kurulu üyeleri Av. Ece Kovan Demirtaş, Av. Mahçe İnanoğlu Deprem, Av. Burak Can Erden ile avukatlar ve stajyer avukatların katılımıyla Mersin Barosu Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan Mersin Barosu Başkan Yardımcısı Av. Fatma Demircioğlu, “İçinde bulunduğumuz coğrafyada son yıllarda yaşanan savaş ortamı nedeniyle büyük yıkımlar ve insan hakları ihlalleri, hem insan hakları hukuku, hem de mülteci hukukununun paralel bir şekilde yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kılmıştır. Ülkelerinde yaşama şansı kalmayan insanların sadece coğrafyamızda değil, dünyanın pek çok yerinde farklı dünya görüşü, din, ırk, kültür vb. nedenlerle öldürüldüğü, işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı, en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadığı bir gerçektir. Bu tür sıkıntılarla karşılaşan insanların, bulunduğu ülkeyi terk etmeleri ve varlığını daha iyi bir şekilde sürdürebileceklerinden ülkelere gitmek istemeleri insanidir. Anlaşılabilir bir durumdur. Bu insanlar zayıf ve kırılgandırlar. Gittikleri ülkelerde ucuz işgücü olarak güvencesiz olarak çalıştırılmakta, özellikle kadın ve çocuklar her türlü istismarla karşılaşabilmektedir. Resmi kayıtlara göre, ülkemizde üç buçuk milyondan, kentimizde ise 210 bin den fazla mülteci bulunmaktadır” diye konuştu.
“MÜLTECİLERİN SOSYAL ENTEGRASYONU, TÜRKİYE’NİN VE ÜLKEMİZİN ÖNEMLİ SORUNUDUR”
Mersin Barosu’nun pilot baro olarak, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile işbirliği içinde avukatlara mülteci hukuku eğitimi vermeye başladığının bilgisini veren Başkan Yardımcısı Av. Fatma Demircioğlu, “Bu konuda uzmanlık eğitimi alan meslektaşlarımız adli yardım bünyesinde olmak üzere, mültecilere ücretsiz hukuki yardımda bulunmaya çalışmaktadır. Bu semineri düzenlememizdeki amacımız; sığınmacı ve mültecilerin insan haklarına yaraşır bir muamele görmesini sağlamaktır. İşte bu noktada hukuki yardımın çok büyük önem taşıdığını ve adli yardım imkânlarının daha da genişletilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Mültecilerin ekonomik, sağlık ve eğitim ihtiyaçları karşılanmadan ve toplumla entegrasyonu sağlanmadan yaşam mücadelesi verdikleri görülmektedir. Milyonlarca mültecinin sosyal entegrasyonu, Türkiye’nin ve kentimizin en önemli sorunlarındandır. Mülteci, sığınmacı ve geçici koruma altındaki kişilerin adli yardım hizmetlerinden daha etkin faydalanabilmeleri amacıyla avukatlarımıza verilecek olan mülteci hukuku eğitimini çok önemsiyoruz. Mersin’de yaşayan mültecilerin hukuki hak ve hizmetlere erişimine, toplumsal hayata daha etkin katılımlarına ve bununla birlikte toplumsal huzurun sağlanmasına katkı sunmak için, ‘Sığınma Hakkı, Temel İnsan Hakkıdır’ şiarıyla, Mersin Barosu olarak, Hayata Destek Derneği ve Mülteci Hakları Merkezi ile el ele vererek bu semineri düzenledik” ifadesini kullandı.
Daha sonra; Hayata Destek Derneği’nden Av. Mahmut Can İsal ve Av. Gizem Karakuyu Bayral; ‘Uluslararası Mülteci Hukukunda Temel Kavramlar’ ve ‘Türkiye Sığınma Sistemine Genel Bakış’, Mülteci Hakları Merkezinden Av. Göksu Özceviz ise; ‘Uluslararası Koruma ve Geçici Koruma Prosedürlerinde Karşılaşılan Olumsuz Karalar ve İtiraz Yolları’ konularında katılımcıları bilgilendirdi.
Seminerin ikinci gününde ise; Mülteci Hakları Merkezinden Av. Bilge Akyıldız, ‘İdari Gözetim-Sınırdışı Prosedürleri’, Hayata Destek Derneği’nden Psikolog Sabahat Soyer ise, ‘Hassas Gruplarla Çalışma Pratiği’ konusunda bilgilerini paylaştı. Daha sonra; Mülteci Hakları Merkezi ve Hayata Destek Derneği tarafından vaka çalışmaları yapıldı ve değerlendirmeler ile seminer sona erdi. Seminerin sonunda Mersin Barosu Genel Sekreteri Av. Adnan Günbay, panelistlere teşekkür ederek plaket takdim etti.