Haber Merkezi
Yaş meyve sebze sektörü Mart ayı ihracatını değerlendiren Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, Türkiye ekonomisi için büyük öneme sahip olan yaş meyve sebze sektörü ihracatının, yılın ilk üç ayında toplam 509,4 milyon dolarlık değerle Türkiye geneli ihracat rakamlarındaki yerinin azımsanmaması gerektiğini belirtti.
Narenciye ürünleri ihracat değerlerinin, yaş meyve sebze ihracatı içinde değerde yüzde 43’lük payla ilk sırada geldiğini ifade eden Sin, bu değerlerin yıl içinde de artarak devam etmesinin sektör hedeflerinin içinde yer aldığını söyledi.
2019’UN İLK ÇEYREĞİNDE YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATINDA AKİB BAŞARISI
AKİB değerde yüzde 52’lik miktarda ise %58’lik pay ile yılın ilk çeyreğinde Türkiye yaş meyve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik oldu. Mart ayının yaş meyve sebze ihracatının birlik adına bereketli geçtiğini kaydeden Başkan Sin, Meyve ürünlerinde Nar’ın 36 milyon dolarla, Sebze ürünlerinde ise Domates’in 115 milyon dolarla liste başını çektiğini belirterek, AKİB’in yaş meyve sebze ihracatına 265.7 milyon dolarlık katkı ile her yıl olduğu gibi sektöre en çok katkı sağlayan Birlik olmaya devam ettiğinin altını çizdi.
SEZONLUK NARENCİYE İHRACATINDA MANDALİNA YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ
Sezonda en çok ihraç edilen narenciye ürünü mandalina olurken, onu sırasıyla limon, portakal ve greyfurt takip etti. Mandalina 285 milyon dolarlık döviz getirisi ve 2019 yılına yüzde 41 oranındaki paylık katkısıyla her açıdan başarılı bir sezon geçirmiş oldu. Narenciye sezonunda en çok ihracat yapılan ülke yüzde 37’lik payla Rusya Federasyonu olurken, onu sırasıyla Irak, Ukrayna ve Suudi Arabistan takip etti.
MART AYI YAŞ MEYVE İHRACATINDA MERSİN İLK SIRADA
İller bazında da değerlendirmede bulunan Başkan Sin, Mart ayı yaş meyve ihracat değerlerinde 7,5 milyon dolar ile Mersin ilk sırada yer aldığına dikkat çekerek, “Mersin’i sırasıyla Hatay, Antalya illeri takip etti. Ayrıca Mart ayı Narenciye ürünleri ihracat değerlerinde Mersin ili %42’lik pay ile ilk sırada yer alarak yaş meyve sebze ihracatında başarısını bir kez daha ortaya koydu” şeklinde konuştu.
AKDENİZ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ, ZİRAAT SEKTÖRÜ PAYDAŞLARIYLA BİR ARAYA GELDİ
AKİB öncülüğünde 25 Mart 2019 tarihinde Adana’da yaş meyve sebze ürünlerinin kalitesinin artırılması, narenciye ihracatındaki kalıntı sorunu ve yasaklı ilaçlar konuları hakkında fikir alış-verişinde bulunmak amacıyla toplantı gerçekleşti. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, Bakanlık yetkilileri, Üretici birlikleri başkanları, Zirai İlaç Bayi yetkilileri ve Zirai Danışmanlar ile bir araya geldi.
Başkan Sin; “AKİB olarak amacımız ihracat zincirinin her bir halkasını oluşturan şahıs, kurum veya kuruluş ile birlikte ihracatta, üretimde ve ürün kalitesinde yadsınamaz bir öneme sahip olan zirai ilaçlar konusunda var olan sorunları ve çözüm önerilerini değerlendirmek, sektördeki her konuya hep birlikte fikir geliştirme ortamını oluşturmak olup sektördeki her paydaşla ortak çalışarak ihracatı birlikte kalkındırmaktır” diyerek gerçekleşen toplantının sektör için önemini vurguladı.