Piyanonun dehaları Güher&Süher Pekinel kardeşler, muhteşem bir konserle Mersinli sanatseverleri kendilerine hayran bıraktı.
Hediye Eroğlu
Bu yıl 18’incisi 10 Nisan – 2 Mayıs tarihleri arasında 9’u ücretsiz 17 etkinliğin yapılacağı Mersin Uluslararası Müzik Festivali, görkemli bir açılış ile perdelerini açtı.
Şef Rengim Gökmen yönetiminde dünyaca ünlü piyano ikilisi Güher&Süher Pekinel kardeşlerin seslendirdiği Mozart İki Piyano Konçertosu ile perdelerini açan festival, Tevfik Rodos’un Mozart aryaları ile birlikte Mozart 29. Senfoni’sin de seslendirildiği iki bölümlük konseri Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi’nde sanatseverlerin yoğun ilgisiyle kapalı gişe seslendirildi. Konser sonunda sanatçılar dakikalarca ayakta alkışlandı. Konsere MUMF Oda Orkestrası eşlik etti.
Mersinlilerin yoğun ilgi gösterdiği konserde, Mersin Valisi Ali İhsan Su ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömer Faruk Güngör, Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, KKTC Mersin Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, ABD Adana Konsolosu Alejandro “Hoot” Baez, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir ve pek çok kent protokolü dinleyici olarak salonda yerlerini aldı.
ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Konser öncesi festival ödülleri sahiplerini buldu. Ressam ve seramik sanatçısı Hasan Basri İnan’ın tasarladığı ödüller büyük beğeni toplarken, ödül töreninde duygu dolu anlar yaşandı.
2019 Festival Sanat Ödülü’ne layık görülen; başta Mersin olmak üzere bölgeye sunduğu sanat hizmeti ile kente paha biçilmez değerler katan Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü adına kurum Müdürü Bengi İspir Özdülge ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer’den aldı
Festival Kent Ödülü’ne layık görülen, başta çocuk koroları olmak üzere pek çocuğun hayatına müzik eğitimi ile dokunan ve sayısız çocuğu konservatuara kazandırarak kültürel mirası zenginleştiren Reyhan Bezdüz de ödülünü Başkan Seçer’den aldı.
Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülleri ise Sofiko Tchumburidze, İdil Olgar ve Yahya Azimoğlu arasında paylaştırıldı. Ödülleri, Selma Yağcı ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, takdim etti. Sofiko Tchumburidze’nin yurtdışında olması dolayısıyla ödülünü annesi ve hocası Lili Tchumburidze aldı.
Törende söz alan Festival Başkanı Selma Merze Yağcı, Lili Tchumburidze’nin Mersin’den yurtdışına açılan pek çok öğrencinin öğretmeni olduğunu söyleyerek, çalışmaları için teşekkür etti.
Yine törende söz alan Başkan Neşet Tarhan da, “Festivalimiz 18 yaşında. Güzel bir yaşa, güzel bir noktaya geldik. Siz burada ki sayın izleyicilerin festivale, kültüre, sanata evet demeniz, burada olmanız en güzelidir. Halkın desteği her zaman bir kuruluşu ayakta tutan en önemli enerjidir” dedi.
Başkan Özyiğit de, ödül alan gençlere başarılar dileyerek, “Onlar çağdaş dünya ile buluşmamızda elçilerimiz olacak, yolları açık olsun. Bu festivaller de bu kapıyı açacak en önemli anahtarlardır. Emek verenlere teşekkür ediyorum” dedi.
“MERSİN’İ BİR KÜLTÜR VE SANAT KENTİ YAPMAK İSTİYORUZ”
Festivalin açılış konserinde kısa bir konuşma yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Bengi Hanım kulağıma şunu fısıldadı, ‘Beraber yapacağımız çok şey var’ dedi. Selma Hanım da bunu söylemişti. Demek ki beklenti çok ve adres doğru. Yeni Belediye Başkanınız doğru bir adres. Hiçbir şüphe yok. Bu festivalin de Mart’ın sonunda, baharda olması başka güzel. Mersin’de kültürel ve sanatsal faaliyetlere çok arzuluyuz. Çok güzel şeyler olacak. Bu tür etkinlikleri önemsiyoruz” dedi.
“MERSİNLİLER MERSİN’E SAHİP ÇIKINIZ”
Konuşmasında Mersin’i bir kültür ve sanat kenti haline getirmek istediklerini yineleyen Başkan Seçer, “Mustafa Kemal ‘Mersinliler Mersin’e Sahip Çıkınız!’ demiş. Ben de Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi’nin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bana yakışanı yapacağım. Bu konuda kimsenin endişesi olmasın. Mersin’i bir kültür ve sanat kenti yapmak istiyoruz. Biz Mersin’in çağdaş bir kent olmasını arzu ediyoruz. Daha yükseklerde gözümüz. Bizim yönümüz Batı’ya ve çağdaşlığa dönük. Kültür ve sanatı onun için önemsiyoruz. Bu konuda her türlü desteği de vereceğiz. Zaman da yitirdik, bir hayli de geri kaldık, bunun farkındayız. Ama her şeye çare var, bunun da çaresi var. Bundan sonra daha çok katkı vererek, Mersin’i o özlediği noktalara getireceğiz” şeklinde konuştu.
YAĞCI: “FESTİVALİMİZ 18 YAŞINDA”
18. Uluslararası Mersin Müzik Festivali Yönetim Kurulu Başkanı Selma Merze Yağcı da bu güzel tablonun oluşmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek, “Bir kentten başlayarak tüm ülkemizin kültür sanat tarihini zenginleştirmek üzere gönül gönüle, el ele vererek gerçekleştirdiğimiz festivalimiz, ne mutlu bize ki 18 yaşında. Mersin Devlet opera ve Balesi’nin 10’uncu kuruluş yıldönümünde bir araya gelip hazırladığımız bir etkinliğin sonunda bir festivale dönüşüp bu hale gelebileceğini hayal bile edemezdim. Büyük bir başlangıç, çok büyük bir atılımdı. Prof. Dr. Nevit Kodallı, Hanri Atat’a, doğan Akça ve İrfan Solmazer başta olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Daha bu festival başlamadan önce tüm bir gün önümüzdeki festivali düşünmeye başladık. Bu tür festivalleri hazırlamak kolay değil. Ama biz ne kadar çabalarsak çabalayalım siz olmasanız, bu salonları doldurmasanız hiçbir festival başarılı olamaz.
Aldığım haberler doğrultusunda bundan sonra çok daha yukarılara daha rahatlıkla taşınacağımıza inanıyorum.
Müziğin evrensel dili, tüm farklılıklarımıza rağmen bizi bir kentte hemşeri, bir ülkede yurttaş yapmaya devam ediyor. Barış ve sevginin dili ancak böylesine çok sesli paylaşımlarla mümkün olabilirdi. İşte Mersinimize yakışan tablo da budur.” ifadelerini kullandı.
FESTİVALE DESTEK VERENLER
2002 yılında kurulan ve etkinlikleriyle göz dolduran Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 2007 yılında Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA) davet edildi, böylece Türkiye’de
gerçekleştirilen uluslararası müzik festivallerinin arasına girerek Mersin’in adını başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyaya taşıdı. Bu başarının pay sahipleri; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Valiliği, ve Mersin Büyükşehir Belediyesi olmakla birlikte, Akdeniz Belediyesi, Toroslar Belediyesi, Yenişehir Belediyesi, Mezitli Belediyesi, Tarsus Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Deniz Ticaret Odası, Tarsus Sanayi ve Ticaret Odası, Mersin Ticaret Borsası, MESİAD, oldu.
Ayrıca her festival dönemi desteklerini esirgemeyen diğer kurumlar ise şunlar oldu; Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı, Mersin Üniversitesi Rektörlüğü, Mersin Devlet Opera ve Balesi, Müdürlüğü, ABD Ankara Büyükelçiliği, Hollanda Ankara Büyükelçiliği, Avusturya İstanbul Konsolosluğu, Opet, MIP, Mersin HiltonSa, Pozcu Organik, Mersin Forum AVM, Sertel Tools, Derya Otomotiv, Gradi Reklam, Gökşenler, Hanımefendi Giyim, İçel Sanat Kulübü, Mersin Polifonik Korolar Derneği, Mersin Liseliler Derneği.