HAVA KİRLİLİĞİ ÖLDÜRÜYOR!


 

Mersin, son 3 yıldır hava kalitesinde hiçbir iyileşme olmayan ve ciddi hava kirliliği yaşanan 16 il arasında yer aldı! 2017’de hava kirliliğinin Mersin’de bin 628 can aldığı ortaya çıktı.

Haber Merkezi 

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun 2016 ile 2018 yılları arasında “Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” raporuna göre, 81 ilin yarısından fazlası kirli hava soludu. Sadece 2017’de 52 bin kişi kirli hava yüzünden öldü. 
Sağlık ve çevre alanında faaliyet gösteren 17 kurumun oluşturduğu Temiz Hava Hakkı Platformu, ‘Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri: Kara Rapor’u yayımladı. Türkiye’nin hava kirliliği değerlendirmesi yapan ilk rapor 2016 yılında hazırlanmıştı. Platform, bu kez  2016 ile 2018 yılları arasında Türkiye’deki hava kirliliği ve sağlık etkilerini değerlendirdi. 
Kara Rapor’dan bazı çarpıcı veriler şöyle: 81 ilin yarısından fazlası kirli hava soludu. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerleri karşılayan tek il Ardahan ve hava kalitesi en düşük il Kahramanmaraş oldu. Bu ilde, Afşin – Elbistan ilçesinde işletmede olan 2 tane kömürlü termik santralin yanı sıra yeni santral planları yapılıyor.
Hava kirliliği nedeniyle en fazla ölüm İstanbul, Bursa ve Ankara’da yaşandı.
Hava kirliliği kaynaklı ölümlerin, toplam ölümlere oranı en fazla olan iller Iğdır, Kahramanmaraş ve Afyon.
Kirli hava 2017’de 52 bin kişinin ölümüne neden oldu. Bu, Türkiye’de trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin yedi katı.
2017 yılında hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği kılavuz değerlere indirilseydi Türkiye’de yaşanan ölümlerin yaklaşık yüzde 13’ü önlenebilirdi.
İstanbul’da nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu (kilometrekare başına 40 binden fazla nüfus) iki ilçe olan Gaziosmanpaşa ve Güngören ilçelerinde hiçbir hava kalitesi ölçüm istasyonu bulunmadığı tespit edildi.
2018 yılında hava kalitesi, ulusal sınır değerlerine göre değerlendirildiğinde; 81 ilin yarısından fazlası (yüzde 56) kirli hava soludu.
Bursa Merkez ve Elbistan’da yaşayanlar neredeyse tüm yıl (10 aydan fazla gün) boyunca sınır değerlerin üzerinde kirli hava soludu.
2018 yılında ölçümler yetersiz olduğundan her 10 ilden 1’inde yaşayanların nasıl bir hava soluduğunu bilinmiyor. (Eskişehir, Bolu, Kastamonu, Kırıkkale, Kütahya, Muş, Şırnak ve Uşak)
Son 3 yılda hava kalitesi iyi düzeyde olan yani ulusal sınır değerleri karşılayan ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sınır değerlerine çok yakın olan iller Ardahan, Artvin, Rize, Kırşehir ve Tunceli oldu.
Son 3 yıldır 16 ilde hava kalitesinde hiçbir iyileşme olmuyor ve ciddi hava kirliliği yaşanıyor: Bu iller; Afyon, Ankara, Burdur, Bursa, Çorum, Denizli, Erzincan, Mersin, Kahramanmaraş, Manisa, Mardin, Muğla, Niğde, Osmaniye, Sakarya ve Sivas.
2017 yılında hava kirliliği nedeniyle yaşanan ölüm sayısının en fazla olduğu ilk üç il; İstanbul, Bursa ve Ankara.
2017 yılında hava kirliliğine atfedilen ölümlerin il bazındaki ölümlere oranı en fazla olan iller ise sırasıyla Iğdır, Kahramanmaraş ve Afyon oldu.
Raporda Eylül 2018 itibarıyla Türkiye’de 19.9 GW kurulu gücünde 27 kömürlü termik santral bulunduğuna ve buna ek olarak 33,4 GW yeni termik santralin yapılmasının planlandığına dikkat çekildi; termik santrallerin sağlık üzerindeki etkilerini saptayan Sağlık ve Çevre Birliği’nin (HEAL) 2015’te yayımlanan “Ödenmeyen Sağlık Faturası” raporuna göre “Türkiye’de termik santraller kaynaklı hava kirliliği 2875 erken ölüme neden olmuştur” denildi.

HAVA KİRLİLİĞİ ÖLDÜRÜYOR!
Hava kirliliğinin sağlık üzerine etkilerinin de incelendiği rapora göre, 2017'de yaşanan 30 yaş üstü toplam 399 bin 25 ölümün 51 bin 574'ü hava kirliliğinden kaynaklandı.
2017'de hava kirliliği İstanbul'da 5 bin 851, Bursa'da 3 bin 98, İzmir'de 2 bin 518, Ankara'da 2 bin 139, Konya'da 2 bin 82, Manisa'da bin 957 ve Mersin'de bin 628 can aldı.
Öte yandan, söz konusu yılda hava kirliliği kaynaklı ölümlerin tüm ölümlere oranla en fazla olduğu iller yüzde 25,5 ile Iğdır, yüzde 25,1 ile Kahramanmaraş ve yüzde 23,7 ile Afyonkarahisar oldu.
Hava kirliliği kaynaklı ölümler 2017'de trafik kazası kaynaklı ölümlerin 7 katı daha fazla can aldı.

NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR SAYMAKLA BİTMİYOR
Raporda hava kirliliğinin sağlığa etkilerine de yer verildi: Hava kirliliğinden kaynaklanan hastalıklar arasında en sık görülenleri alt solunum yolu enfeksiyonları ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) oldu. Tüm alt solunum yolu enfeksiyonları ölümlerinin yüzde 25,5'i ve tüm KOAH ölümlerinin yüzde 26,8'inin hava kirliliğine bağlı olduğu tespit edildi. Hava kirliliğinin doğurganlığı etkilediği, düşük, kısırlık ve sperm kalitesini de düşürdüğü ortaya çıktı. Ayrıca hava kirliliğinin bebeklerde astım, otizm, ani bebek ölümü sendromu ve zeka geriliği görülme riskini artırdığı görüldü.

6 AB ÜLKESİ ADALET DİVANI ÖNÜNDE
Platformun raporunda AB ülkelerindeki duruma da yer verildi. Bulgaristan ve Polonya devletleri hakkında, sistematik ve devamlı bir şekilde bazı bölgelerde yıllık ve günlük, bazı bölgelerde de günlük emisyon değerleri (PM10) aşıldığı için Avrupa Adalet Divanı tarafından temiz hava hakkını ihlal ettiği yönünde karar verildi.
Aralarında Almanya ve Fransa’nın da bulunduğu altı Avrupa Birliği ülkesi hakkında ise, hava kirliliği nedeni ile Avrupa Adalet Divanı’nda hukuki inceleme başlatıldı.

ÖNERİLER
Türkiye’deki hava kirliliğinin önüne geçilmesi için raporda sıralanan öneriler arasında, doğru ve şeffaf ölçümlerin yapılıp halka bilgi verilmesi; DSÖ’nün önerdiği yasal limitler konusunda bağlayıcı yasalar çıkartılması, kirlilik oranları ve tahmini erken ölüm oranlarına ilişkin verilerin açıklanması; fosil yakıt desteklerine son verilmesi ve toplu taşıma ve bisikletli ulaşımın teşvik edilmesi bulunuyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA