Akkuyu nükleer santralının zemininde çatlaklar oluşması üzerine konuşan Avukat İsmail Atal, “2016 yılında santralın ÇED raporunun iptali için açtığımız davada birçok bilimsel veriyle beraber zeminin dayanıksız olduğunu söylemiştik. Geçmişte zemine basılan çimentolar denizden çıkmış. Delillerimize ve taleplerimize rağmen bilirkişi heyeti zeminden örnek almamıştı” dedi. Atal ayrıca aktif fay hattına yakın olan bölgede her an 7 büyüklüğünde deprem olabileceğini de hatırlattı.
Haber Merkezi
Birgün Gazetesi’nden Demet Sargın, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temelinde oluşan çatlaklarla ilgili Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri gönüllü avukatı İsmail Ata ile konuştu. Konuyla ilgili konuşan Avukat İsmail Atal “Nükleer santral sahasında zeminin altının boş olduğunu, buradan örnek alınması gerektiğini söylemiştik ama bilirkişi heyeti zemin etüdü yapmak için örnek almadı” dedi.
ZEMİNE BASILAN ÇİMENTOLAR DENİZDEN ÇIKMIŞ!
Mahkemeye sundukları deliller arasında; köy halkının zeminin çimentolarla dolu olduğuna dair beyanlarının da bulunduğunu söyleyen Atal söyle devam etti: “DAÇE ( Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri ) bölgeye giderek köy halkı ile konuşmuştu. Büyükeceli köylüleri, ilk lisansı 1976 yılında alınan nükleer santral sahasında 1983 yılında zemin etüdü yapan taşeron firmanın işçileri olarak çalışıyormuş. Zemine tonlarca çimento basıldığını ve çimentonun basıldığı yerden 150 metre ötede denizden çıktığını söylemişlerdi”
“HER AN 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR”
Aktif bir fay hattı olan Kuzey Anadolu Ecemiş Fay hattının bitim noktasının 30 km batısında olduğunun da mahkeme tarafından bilindiğini söyleyen Atal; Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Hasan Çetin’in 2001 yılında TÜBİTAK kongresinde sunduğu akademik çalışmayı da hatırlatarak “Akkuyu nükleer santral sahasında ilki 38 bin yıl önce, ikincisi 28 bin yıl önce ve üçüncüsü 17 bin yıl önce olmak üzere her 10 bin yılda bir 7 büyüklüğünde yıkıcı depremler olmuş. Son 17 bin yıldır deprem olmadığı için tekrarlama periyodu 10 bin yılda bir olan bölgede her an 7 büyüklüğünde bir deprem olabilir. Bunu mahkemede de ifade etmiştik. Söz konusu bilimsel çalışmayı da mahkemeye sunmuştuk” diye devam etti.
“YOL YAKINKEN VAZGEÇİN”
Bütün bu delillere ve taleplere rağmen mahkeme ve 15 kişilik bilirkişi heyetinin 11.07.2016 tarihli keşifte zemin etüdü yapmak için bir örnek almadığını söyleyen Atal sözlerini şöyle sürdürdü, “İşletildiği taktirde her an nükleer bir felaket yaşanabilir. Bunlar bilimsel veriler. Bu çatlak olayında da haklı olduğumuzu gördük. Yol yakınken bu uyarıyı dikkate alıp vazgeçsinler.”
Adana Barosu, DAÇE, Adana Tabip ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın santralın önlisans iptali için açtığı dava ise sürüyor.