Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP’lilerin; yaklaşık 500 milyon TL alacağı bulunan Mersinli esnafa beklediği ödeme yapılacağı çağrısına rağmen Cumhur İttifakı, Vahap Seçer’e borçlanma yetkisi vermek istemedi.
Bunun üzerine CHP teklifin red kararı çıkan komisyona iade edilerek yeniden görüşülmesini sağladı. Ancak Cumhur İttifakı üyeleri önceki dönem başkanı Burhanettin Kocamaz döneminin araştırılması talebini yeniledi.
HEDİYE EROĞLU - SONER AYDIN
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2019 Yılı Mayıs Ayı toplantısının birinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Cumhur İttifakı’nın Burhanettin Kocamaz döneminin araştırılması için müfettiş talebine yeşil ışık yakmayan Başkan Vahap Seçer, 349 milyon 500 bin TL’lik borçlanma yetkisi talebine karşılık bulamadı.
Cumhur İttifakı ile CHP’li meclis üyeleri arasında sık sık üslup ve hakaret tartışması yaşanırken uzun uzadıya yapılan görüşmelerin ardından komisyonda red kararı verilen teklifin komisyona iade edilmesi gündeme geldi.
Burhanettin Kocamaz döneminin araştırılması talebini yenilen Cumhur İttifakı üyeleri ise gelecek Meclis toplantısında dışarıdan bağımsız uzmanlarında dahil olacağı bir araştırma komisyonu kurulması için başvuru yapacağını açıkladı.
Geçen meclis toplantısında borçla talebi ile ilgili olumlu konuşan Akdeniz Belediye Başkanı AKP’li M. Mustafa Gültak’ın mclise katılmaması ise dikkat çekti.
“MECLİS TUTARLI OLMALI”
Konuyla ilgili söz alanlardan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Meclis’e tutarlı olma çağrısı yaptı. “Vatandaşa güven vermek durumundayız” diyen Tarhan, “Dışarıdaki insanların belediye meclisinin tutarlı davrandığı konusunda kafasında soru işareti olabilecek gibi. Ya uygar toplum olacağız ya da…
Hiçbir zaman belediye, meclis bütçelerinde gelir arttırıcı bir kaynak bulunmadıkça gider arttırıcı bir önerge verilemez, yasa hükmüdür bu. Bizim destek verdiğimiz borçlanmalar yapıldı önceki dönem. Bu kenti yönetecek olan idareye belediye meclisinin destek olması gerekir. Takipçisi olsunlar, nereye harcandığını takip etsinler. Bu parayı öncelikle Mersin’deki esnaflarımızın mağduriyetini önleyecek şekilde kullanalım demişti Akdeniz Belediye Başkanı sayın M. Mustafa Gültak” diye konuştu.
“SEÇİM DÖNEMİNDE 500 MİLYON TL HARCANMIŞ”
CHP’li Meclis üyesi Serhat Dövenci de, belediyenin borcunun daha önceki belediye başkanlığı döneminde yapıldığını söyleyerek, “Bu seneki bütçemiz 2 milyar 255 milyon TL olup geçen sene Kasım ayında bütçe yapılırken AKP, MHP’li ve CHP’lilerin bir kısmının desteğiyle, 349 milyon 500 bin TL’lik açık görülmüş ve bu rakam kadar borçlanma yetkisi konulmuş bütçeye. Bu paranın hiçbir şekilde kısa vadede karşılanamayacağı açık.
Seçimler nedeniyle son 4-5 ay içinde 500 milyon TL’ye yakın harcama yapılmış ki bunun çoğu da Mersin esnaflarına ödenecek paradır. Bu parayı belki de 4-5 ay alamayacaklar ve bir çok insanın işi bozulacak. Biz sokağa çıkarken bu insanlarla yüz yüze geleceğiz. Bu insanlar belediyeye güvendik ama siz kendi aranızdaki siyasi görüş farkından dolayı bizi zor duruma düşürdünüz’ diyecekler.
Türkiye şuan ekonomik olarak sıkıntıda. Belediyeye bu ay devlet vergi toplayamadığı için 57 milyon 16 milyon da İller Bankası’ndan gelen para var. Sadece temlikler ve işçi ödemeleri 88 milyon TL tutuyor. Bırakalım başka şeyleri mazot, işçilerimizin paralarını dahi ödeyemeyiz. Ama çözüm var. Belediye 6 ay kendini sıkar, borçlanma için zaman kazanır ve bu geçiş önemi atlatılır. AK Partili ve MHP’li arkadaşımızın vicdanının sızladığını biliyorum ama yukarıdan talimatlar veya başka saiklerle burada hareket etmemek lazım. Sayın cumhurbaşkanı ‘çalıştırmayız’ diyerek topal ördek benzetmesi yapmıştı, bu doğru değil, gelin el ele verelim” diye konuştu.
2014’TEN BUGÜNE BORÇ 1,5 MİLYAR TL OLMUŞ!
CHP’li Meclis üyesi Mehmet Semih Nane de, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 bütçesinin 2 milyar 255 milyon TL olduğunu, 2019 itibariyle de borcunun 2 milyardan fazla olduğunu söyleyerek, “Yani öyle bir belediye ki bütçesi kadar borcu var. Konuştuğumuz konu belediyenin hayatının sağlıklı bir şekilde devamıdır. 349 milyon 500 bin TL olmasına rağmen istediğimiz yetki, şuan olumlu karar çıkarsa kullanacağımız para 165 milyon TL’dir. 165 milyon TL bütçenin sadece yüzde 7’sidir. Önemsiz gibi görünebilir ama gemiyi yüzdürmemiz için önemli. Büyükşehir Belediyesi’nin aylık harcaması 80-90 milyon TL arasında. Meclis bu karara olumlu cevap verirse iki aylık masrafımız çıkmış olacak. Belediyenin sadece Haziran ayı bankalara kredi ödemesi 50 milyon 277 bin TL’dir. Yani bugün onay verirseniz bu rakam bizim sadece 3 aylık banka ödemesine yetecek.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin şuanda bankalara 1 milyar 533 milyon TL borcu var ki 21 Ekim’den 2014’den önce 4 milyon TL’ydi. Aradan geçen sürede belediye 1,5 milyar TL borçlanmış.
Ayrıca 349 milyon 500 bin TL’lik borçlanma yetkisinin 165 milyon TL’sini kullanabileceğiz ama kalanı için bakanlığın onay vermesi gerekiyor.
“PARA VARDI DA YEDİK Mİ?”
Bu borç bizim değil, geldiğimizde kucağımızda bulduk. Bu borç Mersinlilerin, Meclisin borcu. Bu işe siyasi değerlendirmelerle yaklaşmamalıyız. Para vardı da yedik mi? Yönetim yerleri sızlanma yeri değildir çözüm bulma yeridir ama çözüm bulmak için bazı yolların açık olması gerekir. Dükkanı çevirmeye ihtiyacımız var. Borçlanma yetkisi verilmez ise Meclis bunu Mersin kamuoyuna anlatmakta zorlanacaktır” dedi.
“BİZE GELEN TALİMAT NETİCESİNDE BU KARARA RET VERECEĞİZ”
CHP’li meclis üyesi Muhittin Ertaş da, ilk etapta komisyonda görüşmelerin olumlu başladığını ancak borçlanma yetkisi talebiyle ilgili, “Bize gelen talimat neticesinde bu karara ret vereceğiz” yanıtı aldıklarını kaydetti. “Hatta ‘bu para İstanbul’daki büyük müteahhitlere gedecek’ dediler biz aksinin söz konusu olduğunu bu paranın Mersin’de kalacağını söyledik ama komisyon bu talebi reddetti” diyen Ertaş, “Esnaf mağdur mu olsun? Vergilere zam mı gelsin? Belediyeden binlerce kişi işten mi çıkarsın? Bu belediye başkanı ne yapsın?” diyerek yaşanabilecekleri dile getirdi.
AKP’DEN DANIŞMAN ÜCRETİ TEPKİSİ
Daha sonra söz alan AKP’li Meclis üyesi Mevlüt Ok da, belediye başkanı danışmanı ile ilgili gündem maddesini anımsatarak, “Danışman ücretini en yüksek tavandan verdik, danışman almadan çalışamıyor mu Vahap başkan! Siz bizi suçluyorsunuz ama seçim öncesi böyle bir şey demediniz. Borç borçla ödenmez! Biz borcu kendi imkanlarımız ile ödeyelim.
MAHMUT TAT’TAN: ŞOV-HAKARET TEPKİSİ
Daha sonra söz alan MHP’li Meclis üyesi Mahmut Tat ise bazı meclis üyelerini şov yapmakla ve meclis üyelerine hakaret etmekle suçlayarak, tepki gösterdi.
“Sayın Dövenci özellikle son 6 ayda inanılmaz para harcanmış diyor, 500 milyon TL’yi geçen. Sözünün içerisinde muhalefetteki arkadaşların vicdanlarının sızlandığından bahsediyor kendi düşünceleri ile değil gelen talimatlarla hareket ediyor diyor. Biz buraya bir siyasi partinin temsilcisi olarak geldik, bizim bir grubumuz, siyasi görüşümüz var.
Bu yaklaşımla, konuları uzatarak bizlere hakaret ederek, bizim neznimizde Mersin halkına hakaret ederek bu meclisi yönetemezsiniz. Biz buraya kavga etmeye gelmedik.
Biz sayın başkandan yakasını tutup geçmişin hesabını sormadık, Muhittin Ertaş ‘para mı yedik?’ dedi. Biz ‘belediyeyi soydun, bu paraları yedin’ diye Vahap Seçer’i suçlamadık” dedi.
“2 MİLYAR 700 MİLYON TL’LİK BORÇ NASIL YAPILDI?”
Belediyenin 2 milyar TL’yi aşan borcunun nasıl yapıldığının sorgulanmamasını da eleştiren Tat, “Bu borçlar nasıl yapılmış? Tık yok, bu araştırılmamış. Bir işveren sendikasına harcanacak 300 bin TL için saatlerce konuştunuz bunları neden konuşmuyorsunuz? Ama Mersin halkı konuşuyor. 1,5 ay oldu görevdesiniz, bu konularla ilgili ne sizden ne araştırmacılardan tık ses yok. Bizde belediyecilik yaptık. Belediyelerin hesaplamalarının nasıl yapıldığını biliyorum. Büyükşehir Belediyesi kendi iç mekanizması ile bunu yapamıyor ise bir araştırma inceleme komisyonu kurulsun, dışarıdan 3 uzman davet edilsin, söyleyeceğimiz dosyalar incelensin. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi’ni kilitlemek istemiyoruz, biz buraya kilitlemek için gelmedik. Tüm sorunlarınızı burada mecliste çözeceğiz.
Basın toplantısında konu meclise gelmeden basından destek istediniz, Mersin halkını meclise davet ettiniz. Gelsinler tüm toplantılar canlı yayınlansın. Ama ‘talimat alıyorlar’ diye demagoji yapmayın.
2 milyar 700 milyon TLlik borcun hesabını sormuyoruz, başkanın bunun hesabını sormasını istiyor ve destekçiniziz diyoruz.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin şuan ki borç yapılanması tekrar ele alınabilir, faturası kesilmiş olsa dahi bu borçlar masaya yatırılır, faturayı kesen firma çağrılır ve belli rakamlar çizilebilir. Komisyon kurulması teklifini önümüzdeki meclise getireceğiz” diye konuştu.
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de, teklifin komisyona iade edilerek, tekrar görüşülmesini teklif etti.
“BELEDİYE BORÇLANIRKEN SİZ MECLİSTEYDİNİZ”
Son olarak söz alan Başkan Seçer ise borcun nasıl oluştuğuna dair sorununun muhatabının kendisi olmadığını vurgulayarak, MHP’lilere “Bunlar, mensubu bulunduğunuz partinizin döneminde yapılmış olan borçlar” dedi.
Bu borçlar yapılıyorken AKP’li Ferhat Aktan, İsmail Yerlikaya, MHP’li İsmail Tepebağlı, Mükerrem Tollu gibi bazı meclis üyelerinin de o dönemde de mecliste olduğunu anımsatan Vahap Seçer, “Sizlerin döneminde yapılan borçlar bunlar. Ama benim derdim şuan bu borç neden, nasıl yapıldı değil, nasıl ödeyebileceğimiz.
“KİM FATURAYI ŞİŞİRMİŞ İNCELENİYOR”
Bu borç doğru mu yapılmış, bu dosyalar, ihaleler hukuka uygun mu? En az sizin kadar hassasiyetle takip ediyorum. Mali işler Daire Başkanlığı’na kime borcumuz var ise çıkarılması için talimat verdim. Kim faturaları şişirmiş kim makul fiyatla fatura kesmiş bileyim istedim. Biz bu çalışmaları zaten yapıyoruz. İç denetime talimat verdim. ‘Bu para filanca firmaya ödenecekse biz yokuz’ deniliyor. Söz konusu firmanın dosyasını çıkarttırdım, mühendisleri bizzat ben sorguluyorum. Mühendisler hakkında soruşturma başlattım.
Komisyon kuralım deniliyor ama bu kanunen mümkün değil! Varsa böyle bir imkan o mekanizmayı da çalıştıralım, o kanalları da açalım. Ama buna gerek yok. Biz İhtisas Komisyonları kurmuşuz. Bunlar bu işleri yapıyor. Yasalar buna cevaz veriyorsa ben sizin istediğiniz komisyona da verim. Önünüzden bir şey kaçırmıyor, gizlemiyor, saklamıyorum.
“HEPİMİZİN AMACI MERSİN’E HİZMET ETMEK DEĞİL Mİ?”
Halkı meclise çağırdım ama Ankara’dan beyanatlar yapılıyor. Sizleri ikna etmek zorundayız, siyaset yapıyoruz. Türkiye’de esen olumsuz bir hava var. İstanbul seçimleri neticelenmiş olsaydı buradaki tablo farklı olurdu. Benim amacım gemiyi nasıl yüzdürebileceğimi bulmak. Hepimizin amacı Mersin’e hizmet etmek değil mi? Beraber çalışalım diye çırpınıyorum. Benim önceliğim bu borcun nasıl olduğu değil, nasıl ödeneceği. Borçları sorguluyorum, gerekirse idari, adli soruşturma açarım, bunda bir behis yok.
Şimdi otobüsler durdu, klimalardan şikayet var. Sosyal medyadan çocuk yazıyor, ‘Vahap amca sinekler yeni bitirdi beni’ iyi da para yoksa nasıl ilaç alacağım ben? Bana yardımcı olun. Gerekirse teklifi geri çekeyim, tekrar komisyona göndereyim. Tekrar incelensin. Belli bir süre sonra olağanüstü toplantı kararı alayım ve bu muallaklığı giderelim. Birbirimizi suçlamakla, bağırmakla yol alamayız. Ben de yol yürümek istiyorum. Mali İşler Daire Başkanına talimat veriyorum; kime borç var, hangi alacaklarda kimlerin temlikleri var 78 meclis üyesini bilgilendirin” diye konuştu.
Konuşmaların ardından yapılan oylama ile Başkan Vahap Seçer’in 349 milyon 500 bin TL’lik borçlanma yetkisi talebi red kararı çıkan Plan ve Bütçe Komisyonu’na yeniden görüşülmek üzere iade edildi. Teklif komisyonda yeniden görüşüldükten sonra önümüzdeki hafta içinde meclisin olağanüstü toplanması ve kararını vermesi bekleniyor.