HEDİYE EROĞLU
İlk önce Silifke Belediyesi’nin daha sonra ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Yeşilovacık Mahallesi sınırları içinde bulunan Balıkçı Barınağı içerisindeki 7 metrelik yolu 10 metreye çıkarma isteğinin altından balık çiftlikleri çıktı!
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı toplantısının ikinci birleşiminde HDP’li meclis üyelerinin önergesi ile önce komisyonlara hava edilen konunun gündeme alınması istendi.
BÜROKRAT ÜSTÜ KAPALI GEÇTİ!
Bunun üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer konuyla ilgili İmar Daire Başkanı Mustafa Solak’tan bilgi almak istedi. Ancak Solak, “Yeşilovacık’ta limanın işleyişinin daha iyi yapılabilmesi için balıkçı barınağı içerisinde ki 7 metrelik yaya yolunun 10 metreye çıkarılması istenmekte” diyerek, balık çiftliklerin değinmeden üstü kapalı bir bilgilendirme yaptı.
AMAÇ BALIK ÇİFTLİKLERİNE YOL AÇMAK!
Konunun detaylarını meclisle paylaşan HDP’li Meclis üyesi Ali Tanrıverdi ise, “Silifke Belediye Meclisi Balıkçı Barınağı’na ilişkin düzenleme adı altında aldığı karar ile buradaki yolun genişletilmesine ilişkin karar almış. Ancak burada amaç balık çiftliklerine giden yolun genişletilmesidir. Genişletilecek yolda yeşil alandır. Balık çiftliklerine gidecek olan tırların, kamyonların rahatça hareket gedebilmesi ve yeni tesisler için de zemin hazırlanmak istenmektedir. Yeşil alan yola çevrilmek istenmektedir. Buna benzer daha çok düzenleme talebi gelecek çünkü Ege’deki tüm balık çiftlikleri buraya geliyor. Bugün Yeşilovacık dediğimiz bölgenin adı kısa zamanda Siyahovacık’a dönüşecek” dedi.
YOLU “MEDCEM ÇİMENTO FABRİKASI KULLANIYOR” SAVUNMASI
Bunu üzerine Başkan Seçer, ilgili İmar Daire Başkanı Mustafa Solak’a, “Ali beyin değerlendirmeleri ile ilgili bir şeyler söylemeniz gerekiyor” diyerek, tepkisini dile getirdi. Bunun üzerine Solak, “Söz konusu yer Balıkçı Barınağı olarak geçiyor. Çalışan limanın içerisinden geçen 7 metrelik yol burada daha çok iş yapan MEDCEM Çimento Fabrikası’nın çimento ve hammaddesini limandan dışarıya ulaşımını sağlamakta. Burada yapılan iş 7 metrelik yol 10 metreye çıkarılarak araçların gidiş gelişinin rahatlatılmasıdır” dedi.
“DAVA AÇACAĞIZ”
Bunun üzerine Vahap Seçer, balık çiftlikleri konusunda meclisin, diğer siyasi partilere mensup üyelerin de hassasiyet içerisinde olduğuna emin olduğunu dile getirerek, “Hepimiz istiyoruz yatırım olsun, üretim yapalım, istihdam yaratalım, milli ekonomiye katkı sunacak tesislerin önünü açalım ama bunu yaparken, kaş yapalım derken göz çıkarmayalım, çevreyi katletmeyelim. Şuanda Mersin’de yaşananlar maalesef makul seviyelerde, kanunlar çerçevesinde balık üretim çiftlikleri kurulmasının önüne geçmiş bir çevre katliamına dönüşmüştür.
Yeni tesisler kurulması noktasında bir kapasite eşiği var, bin tonun üzerindeki tesisler için ÇED olumlu raporu isteniyor. Bende bu talepleri inceledim, gözlerim fal taşı gibi açıldı ve bu konuda Büyükşehir Belediyesi olarak dava açma kararı aldım. Şuanda yeni kurulacak çiftlikler ile ilgili verilecek ÇED’lerle ilgili Büyükşehir Belediyesi olarak yargıya gidiyor, dava açıyoruz” dedi.