HEDİYE EROĞLU
Mersin ve bölgesinde özellikle sert çekirdekli meyveler ile narenciye üzerinde ciddi ekonomik kayıplara neden olan Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele devam ediyor. Bu kapsamda Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün kendi personel ve imkanları ile geliştirdiği tuzak takip programının Tarım Bilgi Sistemine dahil edilmesi için bakanlıkça çalışma başlatıldı.
MERSİN’E BÜYÜK KAYIP YAŞATTI
Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, Akdeniz Meyve Sineğinin (AMS), tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ve Mersin’de de yaş meyve üretim ve ticaretini olumsuz etkileyen en önemli zararlılardan olduğunu söyledi. Bu zararlıların doğrudan ürün kaybına yol açması yanında ihracatı da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Abalı, yaklaşık 4 yıldır Mersin ve bölgesinde ciddi maddi kayıplar yaşandığını anlattı.
2016’da Toroslar ve Mezitli ilçelerinde şeftali üretim alanlarında 20 bin ton ürün ve 16 milyon TL ekonomik zarar meydana geldiğini kaydeden Abalı, “Ekonomik kaybın önlenmesi adına kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla hem sert çekirdekli hem de narenciyeye zarar veren bu zararlıya karşı nasıl mücadele edeceğimizi çalıştık, projeler hazırladık” dedi.
“165 TUZAK AN BE AN TAKİP EDİLMEKTE”
Bu kapsamda 2018 yılında Akdeniz Meyve Sineği çıkış ve popülasyon takibi için kent genelinde kurulan monitör tuzakların izlenmesi, zararlının yoğunluğunun ve yayılım alanlarının tespiti, mücadeleye hızlı ve etkin bir şekilde karar verilmesi amacıyla program geliştirme çalışmalarına başlandığını anımsatan Abalı, “Daha önce kurumumuz ihtiyaçları için Araç Takip, Doğal Afet, Bilgi Notu, Iso 9001 konularında program geliştiren kurum personelimizin yoğun çalışmaları ile Akdeniz Meyve Sineği Takip Yazılımı (AMS Takip) kullanıma alındı. Yazılım sayesinde ilimiz genelinde bulunan 165 tuzak an be an takip edilmekte, zararlı görülmesi durumunda üreticilerimiz anında uyarılmaktadır. Ayrıca raporlama sayesinde zararlının çıkış zamanlaması, koordinat bilgisi, zarar verdiği ürün çeşidi, yoğunluğu grafikler halinde tespit edilmekte yapılan mücadelenin etkileri ölçülebilmektedir” diye konuştu.
“TOPLU MÜCADELEYLE ZARARLI ORANI BİNDE 8’E KADAR DÜŞÜRÜLDÜ”
2018’de hazırlanan proje bütçesi dahilinde 3 milyon TL ile 160 bin tuzak alarak üreticilere dağıttıklarını dile getiren Abalı, projenin yaklaşık 20 bin dekar alanda 2 bin 519 üreticiye ait şeftali bahçesinde uygulandığını bildirdi. Bu mücadele sonunda 2017 yılında yüzde 40 düzeyinde olan bulaşık meyve oranının 2018’de binde 8’e kadar düşürüldüğünü bildiren Abalı, “Ayrıca üretim maliyeti azaldı, ürün kaybı önlendi, üretici geliri, ürün birim fiyatı ile ürünlerin iç ve dış pazarlarda pazarlama kapasitesi arttı” dedi. Üreticilere ve ilgili sektörlere de eğitimler verildiğini aktaran Abalı, ayrıca Mersin Valiliği koordinasyonunda üreticilere 300 bin adet siyah plastik poşet dağıtılarak, bahçelerde hasat artığı olan bulaşık meyvelerin toplanarak imha edildiğini söyledi.
Türkiye genelinde Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde Mersin de dahil olmak üzere 45 ilde Akdeniz Meyve Sineği Takip Projesi yürütüldüğünü de açıklayan Abalı şu bilgileri verdi: “Bu sorun çiftçinin tek başına mücadele edebileceği bir sorun değil. Bu nedenle yine kendi uzman personelimizin geliştirdiği yazılımlarla Türkiye’de bir ilke imza attık. Mersin’de Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunun anlık olarak takip edilmesini sağlayan AMS Takip Programı oluşturduk. Bu sayede popülasyon artışlarını anlık yorumlayıp toplu mücadele alarmları vermeye başladık ve birlikte mücadeleden ciddi sonuçlar da aldık.”
BAKANLIK PROGRAMI İSTEDİ
Alınan başarılı sonuçların Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da dikkatini çektiğini ve Türkiye’ye umut olduğunu aktaran Abalı, bakanlık tarafından geliştirilen yazılımın talep edildiğini açıkladı. Abalı, “Üreticilerimiz için çözümler geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.