Hediye Eroğlu
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO), Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası ve Mesiina Üniversitesi’nde yer alan tarım şirketi Science4Life ile ortaklaşa yürüttüğü ve Ulusal Ajans Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen “Yaş Meyve ve Sebze Sektöründe Kalite ve Verimliliği Artırmak için Web Tabanlı Eğitim ve Deneyim Paylaşımı Platformunun Oluşturulması” projesinin açılışı yapıldı. MTSO’da düzenlenen toplantıya; Mersin Valisi Ali İhsan Su, MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, TTSO Başkanı Ruhi Koçak, Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu, MTSO Projeler Müdürü Fevzi Filik ile sektörde faaliyet gösteren firmalar katıldı.
ALMANYA’NIN İSTEDİĞİ ÜRETİM, İTALYA’DAN ÖĞRENİLEREK YAPILACAK
Kısa adı: Fresh Online olan proje kapsamında yaş meyve sebze sektöründe; yetiştiricilik, paketleme ve ihracat, lojistik işlemlerinin İtalya’da (Messina’da) ve Mersin’de nasıl yapıldığı, ithalatçı Almanya’nın beklentilerini anket, kıyaslama çalışmaları ve yerinde eğitim ve inceleme ile ele alarak oluşturulacak Web Tabanlı Eğitim ve Deneyim Paylaşımı Platformu, projenin nihai çıktılarından biri olacak.
Projenin beklenen çıktıları arasında; kalite artışı, üretim maliyetlerinde düşüş, kalıntıda azalma, rekolte artışı, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında yaş meyve sebze ticaretinin artması, Messina Üniversitesi ve Messina’daki ilgili diğer kurumlarla yeni proje süreçlerinin başlatılması yer almakta.
MTSO, TÜRKİYE’DE ODA OLARAK HİBE ALAN İLK KURULUŞ!
Projeyle ilgili ilk olarak söz alan MTSO Projeler Müdürü Fevzi Filik, proje ile verim, üretim kalite, rekolte ve bilinci arttırma amacında olduklarını söyleyerek, “Projemiz Türkiye’de Ulusal Ajans tarafından fonlanıyor. Bu proje ile Türkiye’de sadece MTSO, oda olarak hibeye hak kazandı. Ne mutlu ki doğru proje doğru ile verilmiş.
Ana ortaklarımız 4 kurumdan oluşuyor. İtalya’dan Science4Life, Tarsus TSO, MTSO ve Almanya’dan Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası. Bu ortaklar ana ortak olmakla birlikte proje paydaşlarımız var. Bunlar sayın valimizin himayelerinde Tarım v Orman Müdürlüğü, Mersin Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Mersin Tarım ve Gıda İhtisas Geliştirme Bölgesi ki bu bölge Türkiye’de bir ilktir. Ayrıca İtalya’dan yine bir paydaş ortağımız bulunmakta.
İYİ ÖRNEKLER TÜRKİYE’YE TRANSFER EDİLECEK
Peki projenin amacı olan kalite ve verimliliği nasıl arttıracağız? Yetiştiricilikten hasada, hasatsan paketleme ve lojistik süreçleri ile ilgili dünyadaki özellikle hedef pazarlardaki iyi örneklerin Türkiye’ye transferini yapmaya çalışacağız. Bu anlamda üreticiler, teknik elemanlar, araştırmacılar, geleceğin çalışanları olan öğrencilerle birlikte çalışacağız.
Ne gibi faaliyetler yürüteceğiz? İtalya, Almanya ve Türkiye’de saha analizleri gerçekleştireceğiz. Almanya’da ki ithalatçı nasıl, hangi standartlarda mal istiyor? Almanya’ya ihracatımızı geliştirmek hangi standartlarda üretmeli, lojistik süreçlerini tamamlamamız gerektiğini analiz edeceğiz.
Doğrudan rakibimiz olan İtalya’da yetiştiricilik nasıl yapılıyor, nasıl bir modelleme yapılıyor? Bunun now how’unu Mersin’e, ülkemize taşıyacağız. Yani bunlar kıyaslama çalışmaları olacak.
İtalya ve Almanya örneği ülkemizde birlikte kıyaslama ile raporlanacak ve ilgili üreticilere, bu işin ticaretini yapanlardan paketlemesini yapana kadar ulaştırılacak.
ÇİFTÇİ AKILLI TELEFONU İLE DÜNYAYA ULAŞACAK
Proje kapsamında online bir platform kurulacak çünkü artık dünya dijitalleşiyor, bugün çitçinin de elinde bir akıllı telefon, aplikasyon var ve hangi gübreyi ne zaman, ne kadar atacağını sorabiliyor.
Ama Türkiye’deki bir çiftçi, aslında İtalya’daki bir çiftçi ile de iletişime geçebileceği bir platformu Türkiye’ye MTSO kazandıracak. Türk çiftçi İtalya’daki üreteci ve Almanya’daki alıcı ile birlikte işler yapabileceği bir online platforma kavuşmuş olacak.
Eğitimsiz olmaz. Eğitim bir gerçek. Üreticimizin de hepimizin de daha iyiyi yakalamak için eğitime ihtiyaca var. Bunun için proje kapsamında üretici dahil olmak üzere yurtiçi ve yurtdışında bir dizi uygulamalı eğitim faaliyetleri gerçekleştireceğiz.
Nelere değineceğiz peki? Burada bizim için iki tematik önemli ki bunlardan ilki pestisit ile mücadele için neler yapılması gerek? Biz neler yapıyoruz? Avrupa Birliği neler yapıyor?
İkinci konu; üretim ve kalite standartlarının arttırılması. Üretim ve kaliteyi arttırırsak, dış ticareti arttırırız kavramından yola çıkarak bu iki konu projede en önemli iki başlığı oluşturmaktadır.
ÖNCELİK KALINTI VE KALİTE
Proje ile kalitede artış, üretim maliyetlerinde düşüş, kalıntıda azalma, rekoltede artış bekliyoruz, Bunları başarırsak üretiminin yüzde 66’sını ihraç eden Mersin bu rakamı daha yukarı çekebilir. Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında yaş meyve sebze ticaretinin arttırılması için çalışıyoruz ama her projenin bir çarpan etkisi vardır. Eğer biz buradan üreticiyi, paketlemeciyi, dış ticaretçiyi Almanya, İtalya ile bir araya getirirsek bu da doğrudan ticaret ve ülkeler arasındaki ikili işbirliği arttıracaktır. Bu projenin devamında Çukurova Kalkınma Ajansı’nın da içinde olacağı Messina Üniversitesi ile Akdeniz çağında gerçekleştirilecek bir Avrupa Birliği projesinin de şuan aslında ön hazırlıkları için görüşmelere başladık. Bu projenin devamında Mersin’e yeni projeler kazandıracağız” dedi.
“DİJİTALLEŞEN DÜNYANIN GEREKLERİNE UYMALIYIZ”
Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu da, projenin Almanya ayağı, ortağı olmaktan önemli bir mutluluk ve gurur duyduklarını söyleyerek, “Bu çalışmalar kapsamında odamızın sizlerle yapacağı toplantılarla beraber bölgemizin tarım üretimi ve ihracatı konusundaki gelişmelere bir nebze de olsa katkıda bulunmak bizleri çok mutlu edecektir.
Ülkemizin şuan ki durumu itibariyle daha fazla ihracata yönelmemiz gereken bir dönemde yaşadığımız hesaba katıldığı zaman kurum olarak biz bu anlamda heyecanla sizlerle birlikte yürümeye çalışacağız. Dolayısıyla bu kurumlar arasındaki projenin sürekliliği anlamında dışarıda İtalya’dan da bir ortağımızın bulunması projemizin uluslararası alanda tanınırlığını arttırması anlamında da önemli bir adım olarak görüyorum.
Bu konuyla ilgili yapılan çalışmalarda buradaki tarım üreticilerinin tüm çalışanları ile beraber now how akışı ile birlikte iyi örnekler elde edilerek ne tür faydalar sağlayabilir, geleceğin ihtiyaçlarına uyum sağlayabilecekleri, uluslararası pazarlarda rekabet edebilir hale gelebilecekleri ve bunların temellerini oluşturabilecekleri Online Eğitim Platformu, dijitalleşen dünyanın gereklerine uymamız açısından da güzel sonuçlara yol açacaktır” diye konuştu.
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak da, projenin Tarsus’a, Mersin’e çok büyük katkı sağlayacağına inandığını söyleyerek, “Tarım ve Gıda İhtisas Sanayi Bölgeleri’ne altyapı oluşturacak çok güzel bir proje. Biz aynı zamanda Türk Alman Ticaret Odası’nın da üyesiyiz çok güzel işler yapıyor, MTSO ile zaten et tırnak gibiyiz” dedi.
“MERSİN TARIMINDA KISA SÜREDE ÇOK GÜZEL GELİŞMELER OLACAK”
MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan da, açıklamasında şunları söyledi: “Mersin’de son zamanlarda tarım alanında güzel şeyler oluyor. Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın önderliğinde Tarsus Tarım Gıda İhtisas OSB’miz kuruldu, çalışmalar hızla yürüyor. Yine Tarsus’ta özel bir tarım ihtisas OSB var. Ayrıca Alata Zirai Araştırma Enstitüsü ile birlikte Tarsus’ta Tarım Teknopark’ı (Agropark) kurduk ve çalışmalar hızla ilerliyor. Yine aynı kurumların işbirliği ile bugün başlattığımız bir proje için buradayız. Bunların hepsini bir araya getirdiğimiz zaman kısa sürede tarımda çok büyük bir gelişme ve hareketlilik olacaktır, bunu hepimiz görüyoruz.
El birliğiyle Mersin tarımını dünya çapında bir yere getireceğiz. Söz ettiğimiz kurumları işletmeye aldığımız takdirde Mersin’de tarım çok gelişecek”.
“TARIM MERSİN İÇİN AYRICA ÖNEMLİ”
Son olarak söz alan Vali Ali İhsan Su da, Mersin’in her sektörde önemli projeleri, potansiyeli olduğunu ancak tarım sektörünün ayrıca önemli olduğunu kaydetti. n çok önemli bir sektör, bizim için olduğu kadar ülkemiz için de önemli bir sektör. Neden, “Çünkü bugün Türkiye’de istihdamın en önemli kaynaklarından en önemlisi tarım sektörü” diyen Su, “Bu istihdamın sürekliliğini sağlayabilmek için tarım sektörünün geliştirilmesi gerekiyor. Dünyada her gün yeni teknolojiler, türler ortaya çıkıyor. Bugün 20 yıl önce yetiştirdiğimiz limonu, çileği yetiştirmiyoruz, yeni türler ortaya çıkıyor. Çağa, yenilikleri takip ederek ayak uyduracağız. Bu açıdan bu proje çok önemli, önümüzü açacak, tarımda bize yeni bir vizyon kazandıracak bir çalışmaya imza atıyoruz.
Mersin olarak tarımda muz, limon, çilek, yeni dünya, erik, şeftali, keçi boynuzu üretiminde Türkiye birincisiyiz. Biber, domates, salatalıkta ikinci, üçüncü, dördüncüyüz yani biz aslında üreten bir iliz. 200 bin dekar üzerinde kapalı sera mevcudiyetimiz var. Ama bunları devam ettirebilmek, sürdürebilmek için de mutlaka çiftçilerimizi, üreticilerimizi yeniliklerle buluşturmamız gerekiyor. Dünyada neler oluyor? Hangi gelişmeler yaşanıyor? Bizim daha çok ürün sattığımız Avrupa, Rusya ve diğer ülkelerin potansiyeli nedir? Ne tür ürünler istiyorlar? Bunları bilirsek, karşılıklı ilişkiler ve burada edineceğimiz tecrübelerle inanıyorum ki ilimizin tarım sektöründe çok daha iyi noktalara geleceğini düşünüyorum” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından “Yaş Meyve ve Sebze Sektöründe Güncel ve Yenilikçi Uygulamalar Konferansı” düzenlendi.