“GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR"


 

Baro Başkanı Yeşilboğaz, "Basın özgürlüğünde 157. sıraya demir attık. Göstermelik kutlamalara değil, gerçek bir Gazeteciler Bayramı’na ihtiyacımız var. Demokratik ülkelerde gazetecilik suç değildir" dedi.

Haber Merkezi 

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, 24 Temmuz Basın Bayramı ve Türk basınından sansürün kaldırılışının 111. yıldönümü nedeniyle yazılı mesaj yayımladı. 

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE 157. SIRAYA DEMİR ATTIK"
Haber alma ve iletişim özgürlüğünün Anayasayla ve yasalarla belirlenip  güvence altına alındığının altını çizen Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz açıklamasında, "Türk hukukunda basın ve iletişim özgürlüğünün temeli, Anayasa’nın 22. Maddesi’ne dayanır. Ancak muhalif her sesin susturulmak istendiği ülkemizde gazetecilere yapılan baskılar, asılsız iddialarla tutuklamalar;  halkın sansürsüz, doğru bilgiye ulaşma hakkına her geçen gün daha da engel olmaktadır. 2018 yılında Türkiye, basın özgürlüğünde 180 ülke arasında, 157. sıraya demir atmıştır. Mesleğini özgürce ifa etme mücadelesi veren gazeteciler, her gün baskı ve tehditlerle karşı karşıyadır. Sansür ve oto-sansür, gazetecilerin önündeki büyük engellerdir. Gazetecilere yönelik yapılan sözlü ve fiili saldırılar cezasız kalmaktadır" şeklinde konuştu.
Olağanüstü Hal (OHAL) süreciyle birlikte yaklaşık 150 medya kuruluşunun kapatıldığını, yüzlerce gazetecinin hukuki dayanak olmaksızın teröre destek suçlamasıyla yargılandığını, ülkemizde 161 gazetecinin hala hapishanelerde olduğunu hatırlatan Yeşilboğaz, "Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, halkın haber alma özgürlüğü, gazetecilik tutuklanamaz. Demokratik ülkelerde gazetecilik suç değildir. Demokrasinin temel taşı olan özgür basın hiçbir koşulda susturulamamıştır, bundan sonra da susturulamayacaktır" ifadesini kullandı. 

"DEMOKRASİYE İNANAN HERKES, TEK SESLİLİĞE KARŞI MÜCADELE ETMELİDİR"
"Çok seslilik özgürlüktür, tek seslilik diktatörlüktür" diyen Yeşilboğaz, "Türkiye'de can çekişen basın ve ifade özgürlüğü, sadece medya mensuplarının değil, toplumun sorunudur. Demokrasiye inanan, demokrasiyi yaşam biçimi olarak gören herkes, ülkemizde tek sesli medyaya, tek sesli Türkiye'ye karşı mücadele etmelidir. Çünkü tüm insan haklarının temelinde ifade özgürlüğü vardır. Basın özgür değilse, kimse özgür değildir. İfade özgürlüğünün genişletilmesi ve korunması için hukukçulara büyük görev düşmektedir" diye konuştu.

"BASIN SEKTÖRÜ KALKINMA PLANINDA YER ALMALIDIR"
Gazetelerin ülke koşullarında yaşam mücadelesi verdiğini dile getiren Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, basın sektörünün kalkınma planında yer alması gerektiğini vurguladı. Basın çalışanları tüm bu sebeplerden dolayı 24 Temmuz'u bayram olarak kutlayamadığını ifade eden Yeşilboğaz, "Göstermelik kutlamalara değil, basın özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün olduğu gerçek bir  Gazeteciler Bayramı’na ihtiyaç vardır. Basın emekçilerinin 24 Temmuzları, ülkede siyasi baskılara maruz kalmadan, sansürsüz, çok sesli, özgür ve örgütlü bir basının var olduğu bir ortamda kutlamalarını temenni ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, zor şartlar altında, baskılara boyun eğmeden görevini özgürce ifa eden, kalemini dik tutan, gerçekleri halka aktarmaya devam eden basın emekçilerinin 24 Temmuz basın özgürlüğü için mücadele gününü kutluyorum" dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA