Haber Merkezi
Hemen hemen her gün orman yangınları meydana gelmesi ve en son olarak da İzmir ve Muğla’da çıkan orman yangınlarını CHP’li Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır meclis gündemine taşıdı.
Başarır, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemi ile verdiği önergesinde; özellikle Muğla ve İzmir’de meydana gelen orman yangınların, bölgelerin madencilik işletmelerine ve turizme açılması nedeniyle kasıtlı çıkarıldığı iddialarının araştırılıp araştırılmadığını sordu.
Uçan Sarayın satılarak yerine yangın söndürmede kullanılmak üzere uçak ve helikopter alınmasının düşünülüp düşünülmediğini soran CHP’li Başarır, “1100 odalı saray ve bazı illerde üstelik ağaçları katlederek Cumhurbaşkanlığı köşkü yapmak yerine, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait olmak üzere yangın söndürme uçak ve helikopterleri satın alınması daha doğru bir yaklaşım değil midir?” sorusunun da yanıtlanmasını istedi.
Ali Mahir Başarır yazılı soru önergesinde; “Ülkemiz her dönem 3 ya da 4 orman yangını ile yaz aylarını atlatırken, son günlerde her gün orman yangını meydana gelmektedir. En son olarak da İzmir ve Muğla’da büyük çapta 4 ayrı yerde orman yangınları meydana gelmiş, yüzlerce hektar ormanımız kül olmuş ve içerisinde yaşayan binlerce canlı yanarak ölmüştür. Bu durum ormanlık alanlarımızın güvenliğinin yeterince sağlanmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Özellikle Muğla ve İzmir’de meydana gelen yangınların, bölgelerin madencilik işletmelerine ve turizme açılması nedeniyle kasıtlı çıkarıldığı bölge halkı ve çevre dernekleri tarafından konuşulmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü yangın söndürme uçakları ile ilgili yapmış olduğu açıklamada; 1996 yılından bu güne kadar orman yangınlarıyla mücadele hizmetlerinde, helikopter ve yangın söndürme uçağı kiralanması sayı ve türleri değişmekle birlikte, yüklenicilerden bedelleri karşılığında her yıl yapıldığı, önceki yıllardan sözleşmeleri devam eden farklı iki yükleniciden 16 helikoptere ek olarak, 1 yıl süreli 18 helikopter kiralanmasıyla ilgili yapılan ihaleye, THK’nin de katılım sağladığı, İhaleye teklif sunan THK’nin, teklif ettiği tutarın yüksek olması nedeniyle en düşük teklif sunan diğer farklı istekliyle sözleşme imzalandığı, son 3 yıldır 24 helikopterle yürütülen yangın söndürme faaliyetlerinin, bu yıl toplamda 34 helikopterle yürütüldüğü bilgilerine yer verilmiştir” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi: “Her yaz dönemine göre bu yıl artış gösteren ve hemen hemen her gün meydana gelen orman yangınların nedenleri araştırılmış mıdır? Araştırılmışsa ne gibi sonuçlar ortaya çıkmıştır?
Orman yangınlarının meydana geldiği bölgelerde yaşayan halk ve çevre dernekleri tarafından dile getirildiği gibi çıkan orman yangınlarının, bölgelerin madencilik işletmelerine ve turizme açılması gerekçeleriyle birileri tarafından kasten yapıldığı iddiaları araştırılmış mıdır? Araştırılmışsa sonuçları ne olmuştur?
Ülkemizde son 15 yıldır hangi bölgelerde orman yangınları meydana gelmiştir? Bölge bölge belirtmek üzere yanan ormanların yerine neler yapılmıştır?
Ülkemizin oksijen kaynağı olan ormanlarımızı korumak için neden ihtiyacımız kadar yangın söndürme uçakları ve helikopterleri satın alınmamaktadır? Yangın söndürmek için kullanılan uçak ve helikopterlerin başka firmalardan ihale yoluyla 1 yıllığına temin edilmesi ne derecede doğrudur?
1100 odalı saray ve bazı illerde üstelik ağaçları katlederek Cumhurbaşkanlığı köşkü yapmak yerine, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait olmak üzere yangın söndürme uçak ve helikopterleri satın alınması daha doğru bir yaklaşım değil midir?
Uçan sarayı satıp yerine yangın söndürmede kullanmak için uçak ve helikopterler almayı düşünüyor musunuz?”