HEDİYE EROĞLU
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle kurulan Connected Business initiative (CBi) Türkiye Platformu tarafından hazırlanan ‘KOBİ’lerde Dayanıklılık: Yeni Riskler, Yeni Öncelikler’ Raporu, 17 Ağustos’un 20. yıldönümünde kamuoyuyla paylaşıldı.
İş dünyasını değişen risk profiline hazırlıklı kılmak için faaliyetler yürüten CBi’nin raporun; deprem başta olmak üzere iklim değişikliğine bağlı sel ve taşkın gibi afetler ile karmaşık acil durumlar olarak tarif edilen ve son yıllarda gündemde olan mülteci sorunu konularında genel durum tespiti ve çözüm yolunda yapılacaklara rehberlik ediyor.
İSTANBUL, ŞANLIURFA, HATAY VE MERSİN’DE ÇALIŞTAY YAPILDI
Bu rehberliğin Anadolu ile paylaşılması kapsamında TÜRKONFED’in ülke genelindeki üyesi 244 iş insanları derneklerine yönelik 4 farklı bölgede çalıştay düzenlendi.
İstanbul, Şanlıurfa ve Hatay’ın ardından Mersin’de düzenlenen çalıştaya Mersin Sanayici ve İş insanları Derneği (MESİAD) ev sahipliği yaptı.
İki gün süren çalıştayın ilk gününde uzmanlarla bir araya gelen Mersin iş insanları, iklim felaketlerinden, mülteci sorununa yaşadıkları sorunların ve çözüm önerilerine dair fikirlerini paylaşarak, taleplerini dile getirdi.
Çalıştayın ikinci gününde ise “Basında Mülteciler: Yeni Dönemde Mersin Bölgesi İçin Yeni Çözümler” Çalıştayı düzenlendi.
Burada da uzmanlarla bir araya gelen kentte görev yapan yaygın basın ve yerel medya mensupları bilgi paylaşımında bulundu.
“TÜSİAD VE TÜRKKONFED KÖTÜ GÜN DOSTU OLMAK İSTİYOR”
Toplantıda ilk olarak söz alan BM Kalkınma Programı Afet ve Risk Yönetimi Uzmanı Erdem Ergin, TÜRKONFED ve TÜSİAD’ın KOBİ’ler için ortak hareket etme platformu oluşturduğunu belirterek, “Türkiye’ni risk profili değişiyor. Örneğin Mersin-Adana deprem bölgesi, sık sık da sel olmaya başladı. İklimsel riskler artıyor. Birde bunu üzerine mülteci sorunu var.
TÜSİAD ve TÜRKKONFED kötü gün dostu olmak istiyor, afetten etkilenen veya Suriyeli mülteciler ile ilgili olumsuz etki olduğunda nasıl yardımcı olunabilir araştırması yapılıyor. Kötü gün dostu veya bir afet birimi gibi çalışılmak isteniyor.
Afetlerden etkilenen KOBİ’lerin yüzde 80’i iflas ediyor. Sel veya depremde yüzde 80’i bir dana kepenk açmıyor. Bu ok ciddi bir rakam. Türkiye’de işletmelerin çoğu küçük ve orta ölçekli yüzde 99’u ve çoğu aile işletmesi. Bir KOBİ’nin kapanması, o bölgede yaşayan ailelerin geçim kaynağını yok olması demek.
Amaç; KOBİ’leri daha dayanıklı kılmak, Afetlerden, iklim risklerinden. Bunu yapmak için her riski değişik şekilde ele almak lazım. Selin, depremin olumsuz etkisi farklı, mültecilerin etkileri farklı. Her durumun olumlu-olumsuz farklı etkileri var.
Bugüne kadar 4 çalıştay yaptık. İstanbul, Hatay, Şanlıurfa ve son olarak Mersin’deyiz.
İş insanları ile mültecilerden doğan yeni durumların olumlu ve olumsuz yanlarını konuştuk.
TÜRKONFED’in MESİAD’ın Türkiye’de 244 derneği var. Onlara yönelik bazı araçlar geliştiriyor, el kitabı gibi. Mültecilerle ilgili bir eylem yapmak isteyen derneklere yol haritası olabilecek ve iyi örnekleri görmelerini sağlayacak bir el kitabı yapacağız. Bunu yaparken gazetecilerin de görüşünü almak istedik” dedi.
Göç alanında Türkiye’de çalışmalar yürüten uzman Özge Sönmez de Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne göre Mersin’de kayıtlı mülteci sayısının 201 bin olduğuna dikkat çekerek, yaşanan sorunlarla ilgili gazetecilerin örüşlerine başvuru.