Haber Merkezi
Mersin’in yıllardır en önemli etkinliği olmayı hedefleyen Narenciye Festivali’nin bu yıl hangi tarihlerde düzenleneceği belli oldu. Bu yıl 7’incisi düzenlenecek Mersin Narenciye Festivali, 1-2-3 Kasım 2019 tarihlerinde yapılacak.
“MERSİN TARIMININ ANA OMURGASI NARENCİYEDİR”
Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı ve Narenciye Festivali icra Kurulu Başkanı Ö.Abdullah Özdemir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tüm kamuoyunun dikkatini bir kez daha narenciyeye ve Mersin'e çekmeyi hedeflediklerini söyledi.
“Mersin tarımının ana omurgası narenciyedir” diyen Özdemir, “Çünkü, Mersin ekonomisi açısından tarım sektörü yarattığı katma değer ve istihdam ile ön planda yer almaktadır. Türkiye’nin narenciye üretiminin yüzde 25’ini ve ihracatının yüzde 37’sini Mersin gerçekleştirmektedir. Kentimizin tüm ihracat gelirinin yüzde 20'si yine narenciyeden gelmektedir. Yani, narenciye Mersin tarımının ana omurgasını oluşturmaktadır.
Dolayısıyla, öncelikli amaçlarımızdan birisi festival vesilesi ile kentimiz açısından böylesine büyük önem arz eden narenciyeyi gündeme taşımak ve “Mersin Narenciyenin Başkentidir” algısını daha da güçlendirmektir” dedi.
“NARENCİYE TÜKETİMİNİ ÖZENDİREREK ARTIRMALIYIZ”
Narenciye tüketimini özendirerek artırmak gerektiğinin de altını çizen Başkan Özdemir, beslenme kültürümüzün vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan narenciyenin sağlıklı yaşam açısından faydalarının da gerçekleştirilen birçok bilimsel çalışma ile ortaya konulduğuna dikkat çekti.
“Bu nedenle, narenciye tüketimini artırmanın yollarını aramak zorundayız” diyen Ö. Abdullah Özdemir, “Mersin Narenciye Festivali'nin bir diğer amacı da narenciyenin özellikle sağlık açısından çok yönlü faydalarının vurgulanarak başta genç nesiller olmak üzere tüketiminin özendirilmesi ve artırılmasıdır.
“MERSİN'İN TANITIMINA KATKI SAĞLANMASINI HEDEFLİYORUZ”
Mersin Narenciye Festivali meyve ile süsleme yapma konusunda ülkemizin ilk ve en büyük festivalidir. Ayrıca, on bin saati aşan işgücünün harcandığı ve 500 bin adet narenciyenin süsleme aracı olarak kullanıldığı Türkiye'nin tek festivalidir.
2018 yılında festivalimiz üç yüz bin ziyaretçi ağırladı. Sadece narenciye ürünleri kullanılarak yapılan süslemeler ve mobil figürler, yerli ve yabancı gösteri grupları, açılan stantlar ve yapılan ikramlar, mağazalarımız ve esnafımız tarafından düzenlenen festivalimize özgü indirim haftası, narenciye temalı defile, ödüllü yarışmalar, narenciye lezzetleri ile hazırlanan Gastro-Show gibi etkinliklerimiz yoğun ilgi gördü.
Bu yıl ise mevcut etkinliklerin içeriklerini daha da zenginleştirmek ve yeni etkinlikler ile festivalimizin yelpazesini genişletmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Böylece, Mersin'in tüm değerlerinin hem kent hem de ülke genelinde anlatılmasını ve kentimizin tanıtımına katkı sağlanmasını hedefliyoruz.
“FESTİVALİMİZİN ÇITASINI YÜKSELTECEK HER GÖRÜŞE KAPIMIZ AÇIK”
Türkiye’nin önde gelen narenciye bölgesi ve Akdeniz'in İncisi olan Mersin'imizin 1-2-3 Kasım tarihlerinde sarı, turuncu ve yeşilin tüm tonlarına ev sahipliği yapacak görsel bir şölen sunması için hazırlık çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Şehrin festivale olan katkısı ve yediden yetmişe tüm Mersin'lilerin önceki yıllarda olduğu gibi Narenciye Festivalini sahiplenmesi çok önemli.
Kentimizin tüm dinamikleri el ele vererek önümüzdeki hazırlık sürecini çok iyi değerlendirmeliyiz. Festivalimizin çıtasını yükseltecek her görüşe kapımız sonuna kadar açıktır. Mersin için ben de varım, festival için benim de bir fikrim var diyen herkes icra kurulunda yer alabilir.
“AMACIMIZ KÜLTÜREL VE EKONOMİK BİR ŞÖLEN GERÇEKLEŞTİRMEK”
Amacımız, bundan önceki yıllarda olduğu gibi, bir bütün olarak hareket ederek festivalimizi tamamen kültürel ve ekonomik bir şölene dönüştürmek ve böylece geleneksel hale getirmektir. Bu amaca yönelik olarak Yedinci Mersin Narenciye Festivali'nin düzenlenmesi konusunda öncülük yapan ve gerçekleştirilen üst kurul toplantısı ile festival hazırlık sürecini başlatarak himayelerini ve desteklerini esirgemeyen sayın Valimiz Ali İhsan Su'ya şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.
“NARENCİYE'NİN BAŞKENTİ MERSİN’ ALGISINI GÜÇLENDİRMELİYİZ”
Mersin Narenciye Festivali'nin hedefleri ile ilgili de bilgi veren MTB Başkanı Özdemir, bunları şöyle sıraladı; “Kent tarımının can damarı olan ve Mersin ihracatına önemli katkı sunan narenciyeye tüm kamuoyunun dikkatinin çekilmesi. ‘Narenciye'nin Başkenti Mersin’ algısının güçlendirilmesi, Mersin'in tüm değerlerinin hem kent hem de ülke genelinde anlatılması, kentimizin tanıtımına katkı sağlanması, Mersin'in tüm dinamikleri el ele vererek birlik ve beraberliğimizin kuvvetlendirilmesi, narenciyenin sağlık açısından öneminin vurgulanması ve arz fazlası bulunan bu ürünlerin başta genç nesiller olmak üzere tüketiminin özendirilmesi, festival süresi boyunca kent ekonomisine katkı sağlanması, kentimize festival bilincinin aşılanması ve geleneksel bir ürün festivali oluşturulması, Mersin'lilik bilincinin daha da güçlendirilmesi, kentin turizm potansiyelinin canlandırılmasına destek olunması, tüm ziyaretçilerin eğlence dolu bir hafta sonu yaşaması”.