HAL KRİZİ BÜYÜYOR!


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sebze Meyve Hal Kompleksi’nin Cumartesi kapanıp, Pazar günü çalışmasına tepki gösteren pazarcı esnafı sabaha karşı eylem yaparak, hali boykot edip ve tezgah açmama kararı aldı.

Mersin Komisyoncular Derneği ise bin 350 iş yeri, 20 bin çalışana sahip kompleksin kimsenin keyfine göre açılıp kapanamayacağını bildirerek, boykota saygı duyduklarını ancak kararlarını değişmeyeceğini açıkladı. 

HEDİYE EROĞLU

Mersin’de, Büyükşehir Belediyesi Sebze Meyve Hal Kompleksi ile pazarcı esnafı arasındaki gerilim büyüyor. Hal kompleksinin Cumartesi günleri kapanıp Pazar günü çalışmasına tepki gösteren pazarcılar, Mersin Komisyoncular Derneği’ni keyfi uygulamalara imza atmakla eleştirerek, tezgah açmama eylemi başlattıklarını duyurdu. 

MERSİN, TÜRKİYE’NİN BİRİNCİ, AVRUPA’NIN İKİNCİ EN BÜYÜK HALİ
Sabaha karşı Mersin Büyükşehir Belediyesi Sebze Meyve Hal Kompleksi önünde toplanan pazarcılar adına bir açıklama yapan Mersin Pazarcılar Odası Başkanı Abdülhalim Batur, Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Mersin Hali'nin Türkiye'nin birinci dünyanın ikinci büyük hali olduğunu söyledi. 
Bu konumda bir halin Mersin Komisyoncular Derneği tarafından keyfi olarak Cumartesi günleri kapanmasının Mersin'de üreticiye, tüketiciye Mersin halkına ve esnaflara ciddi anlamda zararı olduğunu söyleyen “Cumartesi günü halin kapanması ile beraber Cuma günü yapılan alışverişlerde yüzde 50 fiyat farkı oluyor. İster istemez bu fiyat farkı Mersin halkına da yansıyor. Artı bayatlıyor. Mersin'imizin merkezinde köyünde yaylasında yetişen ürünler maalesef keyfiyen kapatma sonucu 3-4 gün sonra Mersin halkının sofrasına geliyor. Buda bize büyük bir sıkıntı yaratıyor. Bugün mağdur pazarcı esnafımızın sesini kamuoyuna duyurması adına burada bir basın açıklaması gereği duyduk" diye konuştu. 

“MAĞDUR PAZARCI ESNAFIMIZIN SESİNE HİÇ KİMSE KULAK VERMEDİ”
Başta Mersin Valisi Ali İhsan Su ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap, Mersin milletvekilleri olmak üzere bütün resmi kurum ve kuruluşlara bu durumu ilettiklerini ancak sonuç alamadıklarını belirten Batur, “Maalesef bu mağdur pazarcı esnafımızın sesine hiç kimse kulak vermedi. En son nokta olarak basın açıklaması yapmak zorunda kaldık. Buna başvurduk. 
Pazar günleri sevkiyat olduğu söyleniyor. Bu bizim sorunumuz değil. Bizim için önce Mersin halkı Mersin esnafı. 81 ile sevkiyat yapılıyor olabilir. Burada yaşanmış olan bir sel felaketinde bir afette acaba o 81 ildeki sevkiyat yapan esnaflar gelip buradaki esnafın, üreticinin, tüketicinin yarasına merhem oluyor mu? Buranın kahrını çeken Mersin esnafıdır. Burada bu esnaf yalnız değildir. Kimse de kusura bakmasın. Bu halk bu esnaf makam mevkiye getirdiği esnafları getirdiği gibi indirmesini de bilir. Kimse kusura bakmasın.

“4 MERKEZ İLÇEDE TEZGAH AÇMAYACAĞIZ” 
Hep; ‘çözülecek, tamam halledilecek, bakacağız’ denildi ama maalesef hiçbir şekilde bir girişim yapılmadı. Bu esnaf mağdur, esnafın mağduriyetinden ziyade bütün Mersin halkı mağdur. Üretici mağdur. Bizde bununla beraber kesin olarak bu işe bir çözüm bulunmadığı takdirde sayın Valimizden, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızdan yetkili kurum ve kuruluşlardan bu işe bir çözüm çare bulunmadığı takdirde Mersin Pazarcılar Esnaf Odasına bağlı 1500 esnafımızla beraber merkez 4 ilçede bulunan haftanın 7 günü 64 noktada kurduğumuz Mersin halkına verdiğimiz hizmeti yapmıyoruz. Tezgahlarımızı açmıyoruz. Sorun çözülünceye kadar bu boykotumuz, hale girmeyişimiz devam edecektir. Bütün pazarcı arkadaşlarımızın buna uymasını, ekmeğine sahip çıkmasını istiyoruz” dedi. 

“ÇÖZÜM BULUNANA KADAR EYLEM SÜRECEK”
Mersin halkının ve  üreticilerin mağdur olduğunu ifade eden Batur son olarak şunları söyledi: “Biz çok direndik çok mücadele ettik. Böyle bir uygulama yok. Mersin merkezinde ürün yetişiyor ve ben o ürünü 3-4 gün sonra bayat olarak yüksek fiyatla halka sunuyorum. Böyle bir şey yok. Buradaki esnafın sorunu Mersin'in sorunu. Ne Sayın Valimizden, Ne Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızdan ne ilçe belediye başkanlarımızdan nede bu halkın seçtiği milletvekillerimizden bu halkın sesine kulak veren yok. Onun için biz böyle bir eyleme kara verdik. Bu eylem sürecektir. Mersin halkına sesleniyoruz; Biz sizi düşünüyorsak sizde esnafı düşünün. Kesinlikle pazarlar açılmayacaktır. Bu işe bir çözüm bulunmadığı takdirde bu eylem bu şekilde devam edecek.
Halde çalışan işçi arkadaşlarımızın emekçi kardeşlerimizin tatil günü söz konusu. Kesinlikle biz o insanlara saygı gösteriyoruz. Onlarında izne ihtiyacı var. Burası üretim bölgesi burada halin hiç kapanmaması gerekiyor. Ama illa 1 gün kapanacaksa Pazar günü kapatılsın. Hep beraber tatil yapalım. Bizim buradaki herkese saygımız var. Türkiye genelinde 176 tane Hal Kompleksi var. 173 tanesi Pazar günü kapalı. Maalesef bizim burada Mersin, Erdemli ve Tarsus'ta maalesef keyfiyen Cumartesi günleri kapalı. Diğer bölgelerde üretim bölgesi. Antalya var. Bursa var. Buralarda üretim bölgesi. Biz bu yapılan keyfi kapatmayı Mersin esnafları ve Mersin halkı olarak kabul etmiyoruz." 
Pazarcılar oturma eyleminin ardından Hal'e girmedi. Pazarcılar Nusratiye Mahallesi'nde kurulan Cuma Pazarı başta olmak üzere Cuma günü 8 bölgede kurulan pazarlarda tezgahlarını açmadı. Alışveriş yapmak için Pazar yerlerine gelen vatandaşlar ise tezgahlar açılmadığı için alışveriş yapamadan geri dönmek zorunda kaldı.

“KEYFİYET SÖZ KONUSU OLAMAZ”
Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Münir Şen ise gazetemize yaptığı açıklama, Türkiye’de 176 hal olduğunu ve Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın da ikinci en büyük halinin Mersin Hali olduğunu vurgulayarak, keyfi uygulamanın söz konusu olamayacağını açıkladı. 
Mersin Hali’nde bin 350 iş yeri, 20 bin çalışan bulunduğunu işaret eden Şen, “Türkiye’deki 176 hal içerisinde adana, Mersin ve Tarsus halleri yıllardır Cumartesi günleri kapalı olup, Pazar günleri hizmet vermektedir. Bunu nedeni de bu illerin üretim bölgesinde olmasından ötürüdür” dedi.  

80 MİLYON MU MAĞDUR OLSUN?
Pazarcı esnafının kent merkezinde Cumartesi günü 11 pazarda tezgah açtığını işaret eden Başkan Şer, “Hal kapalı olduğu için mağdur olduklarını söylüyorlar. Ancak biz Mersin Hali’nden 81 vilayete sevkıyat yapıyoruz. Türkiye’deki bu illere sebze meyve gitmez ise 80 milyonun mağduriyetini kim giderecek? Mersin pazarcı esnafının sistem içerisindeki payı yüzde 3’dür. Sorunları kendi içimizde çözemesek yüzde 97’nin mağduriyetini nasıl giderek, ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağız? Ayrıca halimizden ihracatta yapılmaktadır ki bu apayrı bir durum yaratmaktadır” diye konuştu.

“POPÜLİST BİR YAKLAŞIM VAR”

Mersin Pazarcılar Odası Yönetimi’nin eylem ve boykot ile demokratik hakkını kullandığına inandıklarını ve saygı duyduklarını da dile getiren Başkan Münir Şen, “Biraz empati yapsalar, biraz daha sağduyulu davransalar aslında hiçbir sorun olmayacak. Ancak biraz popülist bir yaklaşım var. Keyfiyete dayalı asla bir uygulama yok, olamaz. Çünkü bizim binlerce üreticiye karşı mesuliyetimiz var. Bizim kimseyi mağdur etmek gibi bir düşüncemiz yok. Onlar da bizim müşterilerimiz, bizim için kıymetliler. Bir gün dinlenmek bizim de en doğal hakkımız. 
Her nedense arkadaşlarımız bunu kabullenemiyor. Onlar sadece kendini düşünüyor. Ama biz tüm Türkiye’yi düşünmek zorundayız.

“RAHATSIZLIKLARI, İSTEDİKLERİ FİYATTAN ALIM YAPAMAMALARI”
Pazarcı esnafı  aslında halin hiç kapanmamasını, 7-24 açık olmasını, üreticinin ürününü düşük fiyata alıp, istediği fiyattan satmak istiyor. Rahatsızlıkları, istedikleri fiyattan alım yapamamaları. Cumartesi günü 11 Pazar açıyorlar,biz de onlara bu pazarların gününü değiştirmelerini öneriyoruz ama kabul etmiyorlar. Onlar 11 pazarın gününü değiştiremezken, biz nasıl değiştirelim? Pazarcı için marketçi için ayrı uygulama yapmamız söz konusu olamaz. Adana’da ki pazarcılar mağdur olmuyor da, Mersin’dekiler mi mağdur oluyor? 
Eylem ve boykot kararlarına saygı duyuyoruz, onlar tezgah açmaya bilir ama bizi de zorla istedikleri gün çalıştıramazlar” şeklinde konuştu. 

EYLEM İLE TEK MAĞDUR PAZARCI ESNAFI OLUR
Ancak eylem sonucu vatandaşın mağdur olması halinde yetkililerin devreye girebileceğini, girmeseler dahi market ve manavların vatandaşın ihtiyacını karşılayabileceğini de dile getiren Şen, bu durumda mağdurun sadece pazarcı esnafı olacağını kaydetti. “Duyguları ile hareket ediyorlar, mantıkla hareket etmeleri gerekiyor” diyen Şen, kimsenin mağdur olmasını istemediklerinin altını çizdi. Şen, herkesi aklı selim davranmaya çağırdı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA