SERKAN TULTAK
Radyo Ülkü de yayınlanan Yerel Gündem programında Serkan Tultak’ın sorularını yanıtlayan Araştırmacı Yazar Abdullah Ayan, metro gerçeğini anlattı. Ayan, “Bizi dinleyen, izleyen danışmalar Başkanı uyarmalı. Bu proje Başkan Seçer’e kurulmuş bir tuzaktır. Adana raylı sistem için 400 Milyon Dolar harcadı ve bitiremedi. Gaziantep ise 40 Milyon Dolara 9 ayda bitirdi, Adana 19 yılda bitiremedi. Üstelik Adana başka bir yere taşındı. Öte yandan biz sadece müşavirlik firması ile 8 milyon 200 bin artı KDV anlaşması yapmışısız ve geçmiş yönetim bunun 2 milyon 200 bin TL’sini ödemiş. Kalan 6 Milyonu Başkan Seçer ödeyecek. “ dedi.
“ULAŞTIRMA BAKANLIĞI METRO PROJEMİZİ ONAYLADI' AÇIKLAMASI ÜZERİNE ULAŞTIRMA BAKANLIĞINA BAŞVURDUM VE İŞTE GERÇEKLER”
Projenin yatırım programına alınmış olmasını da değinen Ayan, şunları söyledi: “Bir projenin yatırım programına alınmış olması bir şey ifade etmiyor; bu sadece izi kalsın demektir. Mersin Adana arasındaki 4 şeritli hızlı tren hattının projesi yatırım programında neredeyse 20 yıldır yer alır. Bitmedi ve biteceği de yoktur. Mersin Metrosu da böyle bir şeydir; bununla ilgili taahhüt ve ibare yoktur. Dönelim 500 Bin yolcu kapasiteli metro iddialarına… Kocamaz, seçimlere girmeyeceği belli olduktan sonra da, ziyaret ettiği tüm kurum ve kuruluşlarda kendisini dinleyenlere, metro için her şeyin hazır olduğunu, seçimlerden hemen sonra işe koyulacaklarını anlatıp durdu. Sonuçta Kocamaz aday olamadı. Gelelim Kocamaz' ın büyük iddialarla ve her platformda altını çizerek 'metro projesini biz başlattık, biz bitireceğiz' iddiasıyla somut gerçeğe…'Ulaştırma Bakanlığı metro projemizi onayladı' açıklaması üzerine Ulaştırma Bakanlığına başvurdum. Başvurumda;" Ulaştırma Bakanlığının tramvay, hafif raylı sistem ve metro projeleriyle ilgili belirlediği nüfus kriterlerine göre nüfusu 1 milyon olan kentlerde ancak tramvay ve 1-5 milyon arası kentlerde haf raylı sistem projelere onay verilmesi söz konusudur.
-Mersin Büyükşehir Belediyesinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca onaylanmış bir toplu taşıma projesi var mıdır?
Var ise proje yukarıdaki sistemlerden hangi kategoriye girmektedir?
Mersin Büyükşehir Belediyesinin Bakanlığınızca onaylanmış bir projesi var ise bu proje hangi tarihte onaylanmıştır"
Ulaştırma Bakanlığı Alt Yapı Genel Müdürlüğü 20 Nisan 2019 tarihinde başvuruma yanıt verdi, o yanıtla her şey açıklığa kavuştu…
Bakanlık noktası virgülüne şöyle diyor: "Bakanlığımızca Belediyelerce hazırlanmış olan Ulaşım Ana Plan sonuçlarına göre toplu taşım sistem seçiminin uygunluğu değerlendirilmektedir. Ana Plan kapsamında önerilen Raylı Sistemlerin tür seçimleri kentin Nüfusuna göre değil yolculuk talebine göre belirlenmektedir. Bakanlığımızca belirlenmiş olan yolculuk değerleri sistemlere göre aşağıdaki gibidir.
Metro: Hedef yılda kesitte 30.000 ile 70.000 yolcu/saat/yön, Hafif Raylı Sistem: Hedef yılda kesitte 15.000 ile 35.000 yolcu/saat/yön ve Tramvay: Hedef yılda kesitte 10.000 ile 15.000 yolcu/saat/yön.
Mersin Belediyesince hazırlanan Ulaşım Ana Planı 2016 yılında değerlendirilmek üzere Bakanlığımıza sunulmuştur. Kısa vade önerisi olan Gar-Mezitli hattı hedef yıl 2030 da 18.574 yolcu/saat-yön değeri ile Haf Raylı Sistem yapılabilirliği açısından uygun görülmüştür. Söz konusu hattın kesin projeleri ise 06.02.2019 tarihli yazımız ile uygun görülmüştür.
Demek ki neymiş? Kocamaz' ın yer altı istasyonlarını bile broşürlere geçirdiği, aynı Kocamaz'ın 'Türkiye' de eşi benzeri olmayan ve ilk kez uygulanacak dış çapı 10 metre olan tüp sistemiyle' yapımına başlanacağını müjdelediği metro projesi diye bir proje Ulaştırma Bakanlığından onay almamış…
Demek ki neymiş? Onaylanan haf raylı sistemmiş. 11 km' si yer üstünden gidecek.
Peki hangi projenin onaylandığını aylar öncesinden bilmene ve 6 Şubat 2019 tarihinde resmi yazı kurumuna ulaşmasına rağmen, neden metro söylemini sürdürüp, gittiğin her yerde 'Türkiye' de bir ilk olacak teknoloji masalını anlattın durdun?”
“BAŞKAN SEÇER' E KURULDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜM TUZAK TAM DA BU…”
Danışmanları Seçer’i uyarmalı diyen Ayan, “Bizi dinleyen, izleyen danışmalar Başkanı uyarmalı. Bu proje Başkan Seçer’e kurulmuş bir tuzaktır. Adana raylı sistem için 400 Milyon Dolar harcadı ve bitiremedi. Gaziantep ise 40 Milyon Dolara 9 ayda bitirdi, Adana 19 yılda bitiremedi. Üstelik Adana başka bir yere taşındı. Öte yandan biz sadece müşavirlik firması ile 8 milyon 200 bin artı KDV anlaşması yapmışız ve geçmiş yönetim bunun 2 milyon 200 bin TL’sini ödemiş. Kalan 6 Milyonu Başkan Seçer ödeyecek. Mersin Merkezinde kalan ve yer altından geçeceği bölgenin denizden kazanılmış bataklık olması, oraya girecek üstlenicinin nelerle karşılaşacağı, yatırımın belirlenen sürede tamamlanmaması halinde Seçer' e önümüzdeki seçimi kazandırması şöyle dursun, hayalleriyle birlikte yutacağı gerçeği ortadadır. Başkan Seçer' e kurulduğunu düşündüğüm tuzak tam da bu eski Mersin'de yer altından geçecek diye tüm işlek caddeleri allak bullak edecek, trafiği kilitleyecek çalışma olacaktır.” dedi.