HAYDİ İKLİM GREVİNE!


 

Bugün tüm dünyada aynı anda başlayacak ve 7 gün sürecek iklim grevine Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şubesinden destek çağrısı geldi.

Haber Merkezi

Türkiye’de “Sıfır Gelecek Kampanyası” adı altında bir araya gelen çevre ve ekoloji örgütleri tüm dünyayla aynı anda “küresel iklim grevi” gerçekleştirecek. İklim krizine karşı somut adımların atılması talebiyle ve “Fridays for Future / Gelecek için Cumalar” dayanışma ağının çağrısıyla bugün başlayacak eylemler yedi gün sürecek.

“ATMOSFERDEKİ SERA GAZI EMİSYON BİRİKİMİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN HABERCİSİDİR”
İklim grevine destek verdiklerini açıklayan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Can, yazılı bir açıklama yaparak halka destek çağrısında bundu.
Başkan Can, iklim değişikliğinin ciddi çevresel ve sosyoekonomik sonuçlara yol açabilecek, ülkelerin güvenliğini tehdit edebilecek, çok yönlü ve karmaşık bir sorun olduğu ve bunların sebep olacağı etkiler ile gelecek nesillerin yaşamını tehdit eden en önemli problemlerden biri haline geldiğinin bilincinde olunması gerektiğini söyledi.
İklim değişikliği ile mücadele kapsamında en önemli noktanın sınır aşımı ve yerel düzlemlerde mevcut durum tespitinin sağlanması ve iklim değişikliği verilerinin envanter olarak ortaya konulması olduğunu söyleyen Sinan Can, “İklim değişikliğine neden olan en önemli etmenler arasında yer alan CO2`nin atmosferdeki birikimi sanayi öncesi dönemde yaklaşık 280 ppm'den (milyonda bir parçacık) Mart 2018’de 407,96 ppm'e yükselmiştir. Sanayi öncesi dönemde yaklaşık 715 ppb (milyarda bir parçacık) olan CH4 birikimi, 2017 yılı sonunda 1859 ppb'e çıkmıştır. Küresel atmosferik N2O birikimi sanayi öncesi dönemde yaklaşık 270 ppb düzeyindeyken 2017 yılında 330 ppb'ye çıkmıştır.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN TOPLUMA OLAN YANSIMALARI GÖRMEZDEN GELİNEMEZ
İngiliz düşünce kuruluşu Carbon Tracker’ın (CTI) 6 Eylül’de yayımlanan araştırmasına göre, Paris Anlaşması’nın küresel iklim hedeflerine uyumlu hareket eden petrol ya da doğalgaz şirketi bulunmuyor. Büyük petrol şirketlerinin küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlandırma hedefine aykırı şekilde hareket etmeye devam ettikleri takdirde yatırımlarının yüzde 50’den fazla değer kaybedeceğini ortaya koyuyor. Raporda vurgulanan diğer önemli noktalar arasında ise geçtiğimiz yıl tüm büyük petrol şirketlerinin ‘küresel ısınmayı 2 derecenin altında sınırlandırma’ hedefinin dışında kalan projeleri, uygun maliyetli oldukları gerekçesiyle onayladığı bilgisi de yer alıyor.

AKDENİZLİ ÇİFTÇİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİRLİNDEN HABERSİZ!
E3G'nin 6 ülkede gerçekleştirdiği anketin sonuçları, insanların uzun vadeli kalkınmanın anahtarını yenilenebilir enerjide gördüğünü ortaya koydu. Anketin sonuçlarına göre, uzun vadeli kalkınma (ekonomi, sosyal, sağlık vb.) düşünüldüğünde Türkiye toplumu fosil yakıta kıyasla yüzde 86 oranında yenilenebilir enerjiye yatırım yapılmasından yana. 
Tarımda dijitalleşmeye öncülük eden ve tarım sektöründe araştırmada gerçekleştiren Doktar’ın ülke genelinde çalışma kapsamında Türkiye’nin 81 ilinde, 644 ilçeden 3 bin 100 çiftçiyi kapsayan ‘Çiftçinin Nabzı’ araştırmasına göre, üreticilerin yaklaşık yüzde 80’i iklim değişikliğinin etkilerini hissettiklerini belirttiklerini söylüyor. 
Akdeniz Bölgesindeki çiftçilerin ise yüzde 81’i iklim değişikliğinden etkilenirken yüzde 16’sı etkileri hissetmemekte ve yüzde 3’lük kısım ise iklim değişikliğinin etkilerini bilmemektedir” diye konuştu. 

İKLİM KRİZİNE KARŞI SESSİZ KALINMAMALI
İklim krizi derinleşirken halkın talebine ve çözüm önerilerine ülke olarak sessiz kalınmaması gerektiğini de dile getiren Başkan Can, çevre sorunlarına karşı katılımcı anlayış ile kümülatif çözüm önerileri ortaya konulması ve uygulamalara geçirilmesi gerektiğini söyledi. Can, “Çünkü meselenin büyüklüğünü kabullenemezsek, çözümlerin gerekli ölçek ve hızda uygulanması cesaretini ortaya koymazsak, ihtiyaç duyduğumuz hareket alanını ve bunun getireceği olumlu ya da olumsuz sonuçları elde edemeyiz” dedi.

ÇEVRE MÜHENDİSLERİNDE ‘SIFIR GELECEK KAMPANYASI’NA DESTEK
23 Eylül’de New York’ta gerçekleştirilecek BM İklim Eylem Zirvesi’nde küresel ısınmayı 2030 yılında 1,5 santigrat derece sınırında tutmak için gerekli adımları içeren somut planların açıklanacağına da dikkat çeken Can, “Yeni hedefler ve taahhütler sıralanacak, eskilere neden ulaşılamadığı yeniden tartışılacak. Ancak bu zirve öncesi farklı bir etkinlik tüm dünyaya yayılıyor ve dünya genelinde 20-27 Eylül tarihleri iklim grevi haftası ilan edildi. Bu kapsamda ülkemizde de 20 Eylül günü Mersin yerelinde iklim grevi etkinlikleri gerçekleştirilecek ve iklim krizini önleme ve sorunlara çözüm üretme konusunda katkılarımızı ortaya koyacağız” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA