Hediye Eroðlu
Yaklaþýk 83 bin dekar zirai araziyi suya kavuþturacak Aksýfat Barajý’nda 5 yýl sonunda inþaatýn ancak yarýsý tamamlanabilirken, proje kapsamýnda Lamas Vadisi’nde sulama suyu yetersizliðinden kaynaklý suyun daðýtýmýnda yaþanan olumsuzluklarýn giderilmesi için harekete geçildi.
Mersin Aksýfat Barajý Sulamasý Planlamasý ve Yarseli Barajý Sulamasý Yenileme Planlamasý iþleri ile ilgili Devlet Su Ýþleri (DSÝ) Genel Müdürlüðü Etüt Planlama ve Tahsisler Dairesi Baþkanlýðýnda bir toplantý geçekleþtirildi. Daire Baþkaný Nazmi Kaðnýcýoðlu baþkanlýðýndaki toplantýya; Baþkan Yardýmcýsý Ahmet Süheyl Esengün, DSÝ 6. (Adana) Bölge Müdür Yardýmcýsý Cengiz Han Kýlýçaslan, Havza Yönetimi Ýzleme ve Tahsisler Þube Müdürü Ýrfan Bulam, DSÝ Genel Müdürlüðü’nden ilgili personel ile ve yüklenici firma temsilcileri katýldý.
Toplantýda alýnan kararlar ile Aksýfat Barajý Sulama Projesi ile Mersin Lamas Vadisi’nde sulama suyu yetersizliðinden kaynaklý suyun daðýtýmýnda yaþanan olumsuzluklarýn giderilmesi, Yarseli Barajý Sulamasý Yenileme iþinde ise mevcut kanaletli sulama sisteminin borulu basýnçlý modern sulama sistemine çevrilmesi amaçlanýyor.
Mersin'in Erdemli Ýlçesi'nde Lamas Çayý'nýn kaynaðýný oluþturan Aksýfat Deresi üzerinde inþasý devam eden Aksýfat Barajý tamamlandýðýnda 83 bin dekar alan suya kavuþacak.
Depolama hacmi 59,25 milyon metreküp, kurulu gücü 8,10 milyon kilowatt saat olan ve toplam 82 bin 140 dekar tarým arazisinin sulama suyu ihtiyaçlarý ile yöre beldelerinin içme-kullanma suyunu karþýlamasý planlanan proje ile hem Mersin hem de ülke ekonomisine önemli miktarda katký saðlanmasý hedefleniyor.