HALKI ARKASINA ALMAYAN BAŞARILI OLAMAZ!


 

Mezitli’de yeni dönemde önemli projelerin çalışmalarını yaptıklarını belirten Başkan Neşet Tarhan, halkı da arkasına alarak Mezitli’yi çağdaş bir kent haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

HEDİYE EROĞLU

Mezitli’de ikinci dönemini yaşayan Başkan Neşet Tarhan, plan ve projelerini gazetemize anlattı. Mezitli’yi çağdaş bir kent haline getirmek için projeler hazırladıklarını belirten Başkan Tarhan, yeni dönemde Mersin’e bir Kent Meydanı kazandıracaklarını söyledi. Kente dair sorunların Belediye Meclisinde konuşulup karara bağlanması gerektiğini ifade eden Başkan Tarhan, Büyükşehir Belediyesi’nden Kuyuluk kanalizasyon hattı, sahil düzenlemesi ve kent meydanına yapılacak kapalı otopark için destek talep ettiklerini dile getirdi. Projelerini halkla birlikte hayata geçirdiklerini belirten Başkan Tarhan, “Halk bir şeyi istemiyorsa onu yapamazsınız. Halkı arkasına almayan başarılı olamaz” diye konuştu.

YILBAŞINDAN SONRA HAREKETLENME BEKLİYORUZ

SORU: Mezitli’de ikinci döneminizi yaşıyorsunuz. İkinci dönemde Mezitli’yi neler bekliyor? Plan ve projeleriniz nelerdir?

NEŞET TARHAN: Son yıllarda ülkemizde yaşanan ekonomik kriz, Mersin’i de olumsuz etkiledi. Belediyeleri de etkiliyor bu durum. Belediyenin bütçe durumunu, finansmanını buna göre ayarlamak zorundayız. Mezitli 13 ilçe içerisinde inşaatın en yoğun olduğu bölgeydi. Değer artışının en fazla olduğu yer, fakat son birkaç yıldır bir tek ruhsat dahi veremedim. Gerek Mezitli’de gerekse Mersin’de bu tıkanıklığın önünü açmak zorundayız. Yılbaşından sonra Mezitli’de özellikle inşaat sektöründe bir hareketlenme olacağını düşünüyorum. Bu herkese moral verecek. 4 ayrı noktada otel ruhsatı alınacak ve çalışmalara başlanacak. Bu kente de hareketlilik getirecek.

MEZİTLİ’Yİ MERKEZ, DOĞU VE BATI OLMAK ÜZERE 3 BÖLGE OLARAK DÜŞÜNDÜK

SORU: Mezitli’de cazibe merkezlerini arttırma çabanız var. Buna dair projeleriniz neler?

N.TARHAN: Kentlerin tek merkezli olmaması gerekir. Biz de planlama olarak Mezitli’yi merkez, doğu ve batı olmak üzere 3 bölge olarak düşündük. Bu krizden batı Tece bölgesinde çok ciddi bir hareketlenme olmuştu. Benim dahi aklımın almadığı, anlamakta zorluk çektiğim bir oranda arsa sahipleri yerlerini yüzde 40 oranla inşaata veriyor. Bu oldukça yüksek bir oran. Bu da demek oluyor ki, arsa sahipleri buradan para kazanıyor. Bu kriz olmasıydı, kentin batı kısmı hareketlenecekti. Orası gürültü olmayan, insanların huzur içinde yaşadığı bir bölge. Mersin’de inşaat sektörü canlandığında ilk hareketin olacağı yer yine o bölge. Davultepe’nin planı yoktu. Nazım planla birlikte çözümledik. Önümüzdeki aydan itibaren Davultepe’de herkes ruhsat alabilecek. İlçenin doğu bölgesine belediyeyi taşıdık. Modern bir belediyemiz oldu. Hemen karşımıza Kaymakamlık binasının inşaatı başladı. O’nun da 1 buçuk yıl içerisinde biteceği söyleniyor. Yine sanayi sitesi bu dönem içerisinde hayata geçecek. Kent içerisinde sanayi olmaz o yüzden Davultepe’de otobana yakın bir bölgeye sanayiyi taşıyoruz. Eski hal dediğimiz yerin büyük bir kısmının yıkımını gerçekleştirdik. Orada 35 dönümlük bir kent merkezi oluşacak. Bu Mersin’in en büyük meydanı olacak. Belediye binası, kaymakamlık ve kent meydanı bir arada olacak. Böylece 3 odaklı Mezitli’yi gerçekleştirmiş olacağız.

KENTİN GELECEĞİ İÇİN BİRLİKTE BAZI KARARLAR ALIP, TAKİPÇİSİ OLMAK GEREK

SORU: Sahilde sıkıntılı bir durum var. Bu sorunlarla mücadele ediyorsunuz ama yeterli desteği gördüğünüz söylenemez. Düzenleme yapıldıkça rant artıyor. Bununla nasıl mücadele etmeyi düşünüyorsunuz?

N.TARHAN: Son belediye meclisinde herkes birbirine teşekkür ediyordu. Akdeniz Belediye Başkanı da kendisine teşekkür etti. Başkan da ironi yaptığını söyledi. Merkezi idare ile ilgili sorun varsa bunu mecliste konuşup çözelim. Mecliste kent adına olan konular görüşülmeli. Önemli olan kentin geleceği için birlikte bazı kararlar alıp, takipçisi olmak gerek. ‘Gelin bunu konuşalım’ dedim. Benim her konuyu Ankara’dan halletmemem lazım. Yereldeki sorunları neden Ankara’da çözelim. 100. Yıl plajını Ankara’ya götürdüm ama belediye için bir şey istemedim. Taleplerim kent için oldu. Sanayi Bölgesi, hastane ve Pompeipolis için görüşmeler yaptım. Bunları belediye meclisinde görüşüp konuşalım. Orada karara bağlayalım ve herkes takipçisi olsun, ben de Ankara’ya gitmemeyim. Soli Pompeipolis’de yıl boyu kazı yapılacağının sözünü aldım ama henüz bir çalışma başlamadı. 100. Yılda büyük çaba harcadık. Merkezi hükümetin yanlışları ile uğraşmamamız gerek. Büyük enerji harcıyoruz burada. Burayı ya belediye işletsin ya da siz işletin dedik. Alan kişi de memnun değil. İstediğini yapamıyor. Orayı söyledik. Tece’deki 76 dönüm hazine arazisinin TOKİ’ye verilmesini konuştuk. Yanlış bir karar. Hazine arazilerinin belediyeye verilmesi gerek. TOKİ yeşil alan ve spor alanı yapmayacaksa bıraksın biz yapalım. Aynı alana otel yapma izni verildi ancak halkın desteği ile engelledik. İşçileri Bakanlığı tesisleri başka bir sorun. Tesisler çürüyor orada. Demirler çürümüş artık. Mersin’in en güzel noktalarından biri. Burası değerlendirilsin. Götürdüğüm tüm konular Mezitli’nin, Mersin’in yararına konular.

Belediyenin yapabileceği projeleri Ankara’ya taşımama gerek yok. Kent meydanını kendi imkanımızla yapacağız.

KADINA DAİR PROJELER ÜRETTİK

Kadına dair projeler ürettik. Kadın Üretici Pazarı Çin’den ödül aldı. Amacımız sadece Türkiye’de Mezitli’yi tanıtmak değil, dünyada Mezitli’yi tanıtmak önemli. Belediyelerde kooperatifleşme modası başladı. Bu o kadar kolay değil. Benim 9 yılım bununla geçti. Bu zor bir iş. Önemli olan şu; yürekli, bu işe gönülden inanan en az 7 kişi bulmak gerekir. Kağıt üzerinde kolay gözüküyor ama fiilen bunu yapmak zor. Kooperatifçilik yürek işidir. Dün üniversite işine son verilmiş akademisyenlerle enginar ekimi yaptık. Önümüzdeki günler anaokulunun temelini atıyoruz. Adnan Menderes Bulvarının sonundaki alanda 6 tane Marinaya alternatif olacak şekilde ticaret merkezi yapmak istiyoruz. Proje çalışmamız devam ediyor. Down Kafe’de halısahamız vardı çevreyi rahatsız ediyor diye kaldırdık. Onun yerine kullanılmış konteynerlerden hediyelik eşya ticaret merkezi yapıyoruz. Dezavantajlı gruplara istihdam olağanı sağlıyoruz. Sokak ekonomisi konusunda çalışıyor. İlçenin her yerinde caddelerde çiçek satışına izin vereceğiz. Çağrı yapıyorum isteyen herkes gelip çiçek satabilir. Yeter ki ticaret yapıp para kazansınlar. Hiç para almıyoruz. Yine sokaklara kitap okumalara alanları oluşturacağız. İşi olmayanlar gelip istediği yerde kitap satabilirler.

SORU: Mezitli’de bir alt yapı problemi de yaşanıyor. Bu sorunun çözülmesi için ne gibi adımlar atılıyor?

N.TARHAN: Benim 30 yıllık belediyecilik tecrübem var. En iyi, iyinin düşmanıdır. Ben en iyiyi aramıyorum çünkü biz iyiyi yakalayamıyoruz. Sayın Bakan’a gittiğimiz zaman 5 tane cümle yazdım. Sorunumuz ben tane mi değil ama ilk önce 5 sorunu çözelim dedim. Geçen dönem Burhanettin Bey seçildikten sonra aynı şekilde 5 sorun ilettim. Oldu mu olmadı. Bu dönem Vahap Bey’e ilk ziyaretimde 5 madde ilettim.

“SAHİL DÜZENLEMESİ BİZE YAKIŞMIYOR”

SORU: Neydi bu maddeler?

N.TARHAN: Birinci olarak Kuyuluk bölgesinin kanalizasyonu. Eğer kent merkezine 300 metre uzaklıkta insanlar hala fosseptik çukur kullanıyorsa burası kent değildir. Olmazsa olmazımız bu. İkincisi sahil düzenlemesi. Yakışmıyor bize bu. Belediye imkanları ile yaptık bir şeyler ama gücümüz yetmiyor. Diğeri kent meydanı ve kapalı otopark yapılacak alanın tapusunu Büyükşehir’e vermiştik. Otopark yapımını söyledik. Çünkü otopark yapımı büyükşehrin yetkisinde. Bir başka konu ise ulaşımı rahatlamak için 2. Çevre yolunun otobana kadar uzatılması. Çok önemli bu konu. GMK Bulvarı trafik yönünden oldukça sıkıntılı. Fındıkpınarı yolu imar planda yok. Çok dar bir yol ve sık sık trafik kazaları oluyor. Normal yol otobana bağlanan Vatan Caddesi dediğimiz yolun kuzeye doğru devam etmesi. Bu yolların büyükşehirden açılmasını istedik ve bunun gibi 5 tane konuyu söylemiştik. Tabi ki bunların takibini de yapacağız. Kendilerine de ifade ettim. Ben düşüncelerimi açık söyleyen birisiyim. Öncelikler bunlar olursa, daha sonra diğerlerini söyleriz. Ben muhtarlarımıza da söylüyorum bunları. Muhtarlara isteklerinizi belirtin derdik, iki sayfa yazı yazarlardı. Hepsinin yazdığı da ortak sorunlardır. Park yapılması, kaldırımların yapılması, yolların asfaltı gibi şeyler. Mezitli Belediyesine geldiklerinde, bana öncelikli olan 3 tane talebinizi belirtin o 3’ü yapalım sonra diğer 3’ü yapalım diyorum. Çünkü birbirimizi kandırmayalım, gerçekçi olalım.

Halkın parası ile idare edilen belediyeden tek bir kişinin haksız yere rant sağlamasına izin vermedim vermeyeceğim. Tarım alanlarından 1 metrekare yeri imara açtırmadık. Yeşil alan hiçbir şekilde imara açılmamıştır.

MERSİN VE MEZİTLİ’DE DERE YARAKLARI DOLDURULDU

SORU: Gündemde olduğu için özellikle sormak istiyorum. Akdeniz açıklarında deprem oldu.  Mezitli’nin de en büyük korkularından birisi deprem. Deprem konusunda ki görüşleriniz nelerdir?

N. TARHAN: Fay hatları, nükleer enerji santrali yapılacak bölgeden başlayarak bizim bölgemize kadar uzak bir bölgede değil. Depremin dereceleri dahi değiştiriliyor maalesef.

AKUT’a yer verdik biz. Nasuh Mahruki iki kez Mezitli’yi ziyaret etti. AKUT parkımız var sürekli eğitim yapıyorlar, sürekli yeni arkadaşları katıyorlar. Anaokulumuzdan başlıyoruz eğitimlere. AKUT’çu arkadaşlar 3-6 yaş arası çocuklarımıza dahi deprem anında ne yapacakları konusunda eğitim veriyorlar. Türkiye’de en büyük eksiklerimizden birisi budur.

1999 Yalova Depreminden önceki inşaatlar maalesef kötü. Yalova depreminden birazcık ders alındı ve deprem yönetmenliği çıkarıldı. Deprem yönetmenliğinden sonra inşaatlar kaliteleşti. Mersin ve Mezitli’de zeminin sağlam olmadığı dere yataklarının dolduğu bir gerçektir.

KENTSEL DÖNÜŞÜME HALKIN YÜZDE 90’I ONAY VERMELİ

SORU: Mezitli’deki binaların durumuna ilişkin bir projeniz olabilir mi üniversite ya da benzer kuruluşlarla?

N.TARHAN: Akdeniz İlçesinde 3-4 tane belediye başkanı geçtiğine göre 15-20 yıldır kentsel dönüşüm lafı ediliyor. Akdeniz’de Çay, Çilek, Özgürlük, Güneş, Bahçe, Alsancak’ta, Yenişehir’de Eğriçam bölgesinde gündeme geldi. 15-20 yıldır bu konuşuluyor. Eğer orda oturan insanları yüzde 90 oranında ikna edemezseniz ve o insanlar bunu kabul etmezse, bu projede başarılı olmanız mümkün değil. Tekrar söylüyorum, bu vatandaşlara emek harcayacaksınız, anlatacaksınız, evine gideceksiniz, kahveye gideceksiniz. Bizim bölgemizde eski yapılara göre dönüşüm sağlanabilecek tek alanımız var o da Kuyuluk bölgesi. Ancak hiç bir talep yok. Bir kişi demiyor ki, bizim burayı yüksek katlı yapalım, biz de modern daire sahibi olalım. Tek katlı iki katlı evlerde oturuyorlar. Eski kırsal yöre gibi bahçeleri var hepsinin. Eğer bunlar bu haliyle mutlu ise siz bunları zorla hayır ben burayı dönüştüreceğim sizi aparman dairesi sahibi yapacağım demeniz mümkün değil. Hürriyet Mahallemiz var sepetçilerin oturduğu, onlar kendilerine Romen demiyor apdal diye tabir kullanıyorlar. Oldukça karmaşık yapısı var oranın. 300 metrekare evde 5 aile oturuyor. Belki bunun çözümü çok zor, ancak bunlara bir daire verilecek şekilde yapılanmaya dahi gitseniz kabul etmiyorlr. Biz toprağa oturmalıyız diyorlar. Biz bu kültürü bir günde değiştiremeyiz. Ancak o arkadaşlar evet biz de bunda varız siz de bir ucundan tutun derse ben bunu sağlarım. Ama şimdi bu insanlar oturdukları yerde sepetçilik yaparak geçimini sağlıyorsa, ben apartmanda oturmak istemiyorum derse siz bu dönüşümü yapamazsınız. İşte biz bu sıkıntıyı Çay, Çilek Mahallesinde görüyoruz. Halkı yanınıza almadığınız sürece hiçbir projeyi gerçekleştiremezsiniz.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA