Hediye Eroğlu
Yıllarca iptali için yargı mücadelesi verilen Taşucu Tersanesi’nin kurulmasına ilişkin Mersin Büyükşehir Belediyesi’ndeki mesai hız kazanmaya devam ediyor.
Açtığı iki dava ile konuyu yargıya taşıyan Mersin Doğa ve Çevre Derneği (MERÇED) keşif için gün sayarken, bakanlığın ÇED raporunu onaylamasının ardından yerelde Büyükşehir Belediyesi’ne gelen imar değişikliği düzenleme teklifine ilişkin nasıl bir karar çıkacağı merakla bekleniyor.
“GÖKSU’YA YAZIK OLUR!
Geçtiğimiz haftalarda meclis toplantısında da görüşülen düzenleme ile ilgili Ekim ayı meclisinde yeniden konuyu gündeme taşıyan HDP’li Meclis üyesi Ali Tanrıverdi, projeye geçit verilmemesi için çağrı yaptı.
“Taşucu Tersanesi ile ilgili bölgede koruma altındaki güzelim Göksu Vadisi’ne yazık olacak” diyen Tanrıverdi, “Meclis olarak; doğanın, ekolojinin korunmasına önem vermeliyiz” dedi.
“BÜYÜKŞEHİR KARARINI GELECEK AY VERECEK”
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Tersane, Mersin Deniz Ticaret odası’nın dahil olduğu bir konsorsiyumun yapacağı bir yatırım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından orada bir imar düzenlemesi ile ilgili bizden görüş alındı. Şuan konu komisyonda, henüz bir karara varılmadı. Teklif Silifke Belediye Meclisinde kabul edilmiş ancak Büyükşehir Meclisi’nde olumlu bakan da var, olumsuz bakan da var. Konu -gelecek ay meclisimizin gündemine gelecek” dedi.
PROJE; MERSİN ORTAK GİRİŞİM GRUBU’NUN!
Proje, deniz alanına 40 bin metrekare dolguyu kapsıyor. Yaklaşık 117 bin metrekare proje alanının 77 bini karada kalıyorken, kalan 40 bin metrekare deniz alanı için dolgu yapılacak. Son teknoloji ile inşa edilmesi planlanan stratejik öneme sahip Taşucu Tersanesi, barış dönemlerinde özel sektöre hizmet verirken savaş durumunda Türk Ordusu'na hizmet verebilecek.
Kıyı hattına beton duvarla set çekilip, bölgede yen bir rıhtım yapısı oluşturulacak. Tersanede çelikten alüminyuma, ahşaptan, karbona kadar pek çok malzeme ile gemi inşa edilebilecek.
Toplam maliyetin 90 milyon TL olması beklenen projenin yüzde 75’inin kredi, yüzde 25’inin öz kaynaklardan karşılanması hedefleniyor.
Proje yapıldıktan sonra tamir, bakım ve inşa faaliyetleriyle aylık karın 1 milyon 200 bin TL olması bekleniyor. Proje kendini 7 yılda amorti ederken, şirket 49 yıl boyunca işletme hakkını aldığı projeden 400 milyon TL kar elde edecek.
Projeyi Mersin Ortak Girişim Grubu'na bağlı Akter Akdeniz Taşucu Gem San. A.Ş almıştı.