HEDİYE EROĞLU
Mersin sahillerinin en büyük kabusu olan balık çitliklerine yönelik tehdit büyüyor! Son olarak Anamur sahillerinde kültür balıkçılığı kapsamında balık çiftliği kurmak isteyen Bur-Ay Rest. İnş. Oto. San. ve Tic. Ltd. Şti’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanarak, askıya çıktı. 10 gün içinde itiraz edilmez ise Anamur’daki 7’inci balık çitliği Bur-Ay Rest. İnş. Oto. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından kurulacak!
Yayınlanan ÇED Raporu’na göre, Bur-Ay Rest. İnş. Oto. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin, levrek-çipura yetiştiriciliği yapmak istediği tesis yıllık 2 bin ton üretim hedefleniyor.
TÜRKİYE’DE 427 BALIK ÇİFTLİĞİ VAR
Bölgede faaliyet gösteren diğer firmaların referans gösterildiği CED raporunda, balık çiftliklerinin ülke ekonomisine dikkat çekildiği görüldü. Bakanlık raporunda şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’de ilk olarak deniz balıkları kuluçkahanesi 1984 yılında kurulmuştur.
Yavru üretimi özellikle 2000’li yıllardan sonra hızla artış göstermiş, 2000 yılında 29
milyon adet iken, 2016 yıllında bu rakamın 350 milyon adet çipura ve levrek
olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’de günümüzde 427 adet faal durumda ruhsatlı
deniz balıkları yetiştiriciliği yapan ağ kafes işletmesi bulunmaktadır. 1000 ton
kapasiteye sahip işletme sayısı ise 80 adettir. Bu tesislerin tamamına yakını İzmir ve
Muğla illerinde yer alan ağ kafes tesisleridir”.
KIYILARI KORUMA ÇAĞRISI
Anamur Çevre Platformu konuyla ilgili ilk tepki veren kuruluş oldu. Platform, “6’sı yetmemiş gibi, şimdi de 7. balık çiftliğiyle geliyorlar Anamur sahillerine. Denizimizi ve kıyılarımızı korumak için yine hak arama mücadelesi yapmak zorunda kalacağız!” mesajı verdi.