“NARENCİYE ÜRETİMİMİZ ARTTIKÇA GELİRİ AZALIYOR”


 

TBMM kürsüsünde dünya narenciye ihracatında git gide gerileyen Türkiye’nin acil çözümler bulması gerektiğini belirten İyi Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, “Çözümler ancak planlı bir devlet organizasyonu ve devlet desteği ile gerçekleşebilir” dedi.

Haber Merkezi

Son 5 yılda yüzde 47 artan narenciye üretiminin gelirinin yüzde 11 azalması konusu TBMM’ye taşındı. İyi Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, mecliste söz alarak narenciye üretimine acilen yeni politikalar getirilmesini söyledi.

Türkiye’nin narenciye üretiminde dünya 6’ıncısı, ihracatında dünya 3’üncüsü olmasına rağmen gelir elde etmede dünya 5’incisi olmasını dile getiren Milletvekili Sıdalı, “Son 5 yıla baktığımızda narenciye ihracatımız yüzde 47 artmış olmasına rağmen gelirimiz maalesef yüzde 11 düşmüştür. Son 5 yılda ton başına ürünlerin satış fiyatı portakalda yüzde 44, mandalinada yüzde 37, limonda yüzde 28, greyfurtta yüzde 31 ucuzladı. Yani Türkiye üretimdeki gücünü gelir elde etmede koruyamamış, katma değer oluşturamayarak rekabetçiliğini arttıramamış. Daha çok ürününü, daha ucuza ihraç etmiştir. Bu sürdürülebilir değildir. Çünkü narenciye ihracatının yüzde 70’ini yalnızca 4 ülkeye yapıyoruz. Rusya, Irak, Ukrayna ve Romanya’ya pazar bağımlılığımız var” dedi.

“NARENCİYEDE UZAK DOĞUYA AÇILMALIYIZ”

Talebin yüzde 40’ını yapan Avrupa Birliği’ne neredeyse mal satılmadığını belirten Sıdalı, “En önemli ithalatçılar olan Hollanda, Almanya ve Fransa’ya mal satmakta, İspanya’yla rekabet edemiyoruz. Ticaret Bakanlığı’na buradan çağrı yapıyoruz. Narenciyede acilen ticaret protokolleri tamamlanmalı ve uzak doğu piyasalarına açılmalıyız. Yine bu kapsamda kargo taşımacılığını arttırmak için yılan hikayesine dönen bölgemizin Çukurova Bölgesi havaalanını artık açmalıyız” diye konuştu.

Bu sorunlara çözüm getirmek için iklim krizinin kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Milletvekili Sıdalı; “Bu üretim modeli azalan yağış, artan kuraklık karşısında sürdürülebilir değildir. Bu nedenle sulamada verimlilik attırılmalı, kuraklığa ve tuzluluğa dayanıklı yeni narenciye çeşitlerini hep beraber üretmeliyiz. Ek olarak küresel narenciye piyasasının talep ettiği tür ve kalitede olan ürünlerin erken orta, geçici ve satış fiyatı yüksek olanlarını yetiştirmeliyiz. Pay sahibi olamadığımız 7.1 milyar dolarlık küresel meyve suyu pazarına girmeliyiz. Bunun için meyve suyu sanayisinin ihtiyaç duyduğu verimliliği yüksek ürün tipini yetiştirmeliyiz. Bütün bunlar ancak planlı bir devlet organizasyonu ve devlet desteği ile gerçekleşebilir. Son söz olarak 2020 Kasım’ında narenciyenin başkenti Mersin’de düzenlenecek olan sektörde tanıtım ve pazarlama imkanlarına kapı aralayacak 14’üncü uluslar arası Dünya Turunçgil Kongresi’nin arifesinde tüm bu dönüşümlerin başarılması narenciye üretiminin yeniden planlanması, bu planlamayı teşvik edecek yeni destekleme politikasının inşası ve pazarlama da yeni rekabetçi stratejilerinin geliştirilmesi için doğru zaman diyoruz”  şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA