HEDİYE EROĞLU
Akdeniz Belediye Meclisi, Kasım ayı olağan meclis toplantısının birinci oturumunda, meclis üyelerinin huzur hakkı görüşmeleri öne çıktı.
Belediye meclis başkanı ve üyelerine; 2020 yılında meclis ve komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için ödenecek Huzur Hakkı miktarının tespit edilmesine ilişkin teklifin görüşmelerinde
“ADALETSİZLİK”
HDP’li Meclis üyesi Ali Tanrıverdi, söz konusu teklifin usulen gündeme geldiğini belirterek, “Çünkü belediye meclis üyelerine ödenene huzur hakkının kapsamı yasa ile belirlenmiş. Huzur hakkı; belediye başkanının bir günlük maaşının 3’te biri oranda veriliyor. Belediye başkanlarının maaşı da hizmet verdiği ilin nüfusuna göre belirleniyor ki bana göre bu da yanlıştır. Nüfusa göre değil, hizmet verilen kişiye göre maaşlar belirlenmeli. Örneğin Akdeniz’de yaşayanlar ile Akdeniz’in hizmet verdiği kişi sayısı farklıdır. Akdeniz’de ilçenin nüfusu 280 bin iken belediye 600-700 bin insana hizmet üretmektedir. Belediye başkanının maaşı ve meclis üyelerinin huzur hakkı bu oranlara göre belirlenmelidir. Bu kapsamda yasada bir değişim olması gerekir. Belediyeler Yasası’nda yeniden bir düzenlemeden bahsediliyor. Belediye meclis üyelerinin hakları kapsamında düzenlemelere ihtiyaç var. Yasaya göre belediye meclis üyeleri kamu görevlisidir. Tüm kamu hizmeti yapanlar, karşılığında insanca yaşayabilecekleri bir ücret alırlar. Fakat belediye meclis üyelerinde böyle bir ücret yok, toplantı başına göstermelik bir huzur hakkı var. Ayrıca belediye meclis üyelerinin hiçbir sosyal güvencesi yok. Bir arkadaşımız her hangi bir sağlık sorunu yaşa, güvencesi yok ise hastaneye kabul edilmez. Kamu hizmeti yaparken sağlık sorunu yaşayıp güvencesiz kalması kabul edilemez. Ayrıca diğer haklardan da yoksundur. Aslında bir kamu hizmeti yapıyorsa bunun mutlaka karşılığının olması, en az asgari ücret düzeyinde ödeme yapılması gerekmektedir. Kaldı ki bu da yetmektedir. Belediye meclis üyelerine çok büyük sorumluluklar yüklenmektedir. Bu kararlardan dolayı cezaevlerine giren, ciddi miktarlarda para cezalarına çarptırılanlar vardır. Bir hizmet ne kadar ağır sorumluluk taşıyorsa, onun karşılığı mutlaka ücret olarak ödenmelidir. Bir ilçenin kaderi ile ilgili sorumluluk, risk alıp, kararlar veriyoruz. Bu kararları alırken araştırma yapmak, sorgulamak, yerinde incelemek zorundayız. Bunlar da harcama gerektirmektedir. Ama bunların hepsi bir kenara itiliyor. Burada hiçbir sosyal hak, güvence olmadan ve karşılık almadan sorumluluk yükleniyor, yükümlülük altına giriyoruz. Bu büyük bir çelişki, haksızlık, adaletsizliktir. Bunun giderilmesi için kamuoyu yaratılması gerekmektedir. Belediye Yasası ile ilgili bir takım değişikliklerin yapılacağı gündeme gelmişken bu tartışılmalıdır. Belediye meclis üyelerinin hakları ile ilgili meclisimizin, başkanlığımızın bir rapor düzenleyerek, böyle bir talep olduğunu, bu yönde bir değişikliğin gündeme getirilmesinin istendiği bildirilmelidir” dedi.
CHP’DEN DESTEK
CHP’li Serhat Servet Dövenci de konuyla ilgili grup olarak konunun Bütçe Plan ve Hukuk İşleri Komisyonları’na sevk edilmesini istediklerini bildirdi. “Ali beyin düşüncelerine katılıyoruz. Akdeniz’de gündüz 280 bin kişi yaşıyor ama iş hayatı ile burası aslında 600 bin kişinin olduğu bir şehir. Mersin’in tüm sanayisinin, liman hizmetlerinin can damarı olan bir yer. Burada meclis üyeleri ciddi anlamda sorumluluk taşıyor. Huzur hakkı adı altında kısmen bir şey veriliyor ama bununla ilgili düzenleme yapılmalı” dedi.
“BELEDİYE BAŞKANLARININ DA ÖZLÜK HAKLARI YOK”
Başkan Gültak da, belediye başkanlarının da özlük hakkı olmadığına dikkat çekerek, “Bağ-Kur veya SSK’lı olan bir belediye başkanı örneğin Vahap Seçer, Bağ-Kur veya SSK’lı ise 5 yıl Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olmak zorunda. Bu doğru bir şey değil. Belediye başkanlarına, meclis üyelerine büyük sorumluluklar veriliyor ama görevleri bittikten sonra o insanları sanki hiçbir şey olmamış gibi bırakıyorsunuz. Ama sıkıntılı bir iş olduğunda da bırakmıyorsunuz. Davalar açıldığında adreslerine tebligatlar gelip ‘gel bakalım şu hesapları ver’ diyorsunuz. Dolayısıyla bu görevleri hem demokrasinin gereği hem de sosyal sorumluluk projesi gibi düşünmek gerek. Ali beyin söylediklerine katılıyorum; kamu görevi yapılmaktadır. Şuan bir çalışma yapılıyor. Milletvekilliği yaptığım için de biliyorum. Milletvekilliğinin özlük hakları ile belediye başkanları ve meclis üyelerinin özlük hakları çok farklı. Valilikte çalışan bir memur ile mecliste çalışanın özlük hakkı bile farklı. Bu konuda şimdi bir çalışma var. umarım daha demokratik, istediğimiz düzeyde bir kanun çıkacak diye bekliyoruz” dedi.
Belediye başkanları ve meclis üyelerinin özlük hakları ve kazanımları ile ilgili teklif oy birliğiyle Plan Bütçe ve Hukuk Komisyonları’na sevk edildi.
ÇİLEK VE ÖZGÜRLÜK’ÜN ORTASINA DEV PARK GELİYOR
Mecliste; mülkiyeti TCCD Genel Müdürlüğüne ait olan Nusratiye Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 953 ada, 40 ve 41numaralı parsellerin yaklaşık 12 bin metrekarelik kısmının “park, spor alanı” olarak kullanılmak üzere kiralanması için Belediye Başkanı Mustafa Muhammet Gültak’a protokol ve sözleşmeleri imzalaması hususunda yetki verilmesi ile ilgili teklif de görüşüldü.
Başkan Gültak teklif ile ilgili Çilek ve Özgürlük Mahalleleri’nin tam ortasında bulunan alanın kullanılmayan bir arazi olduğunu söyleyerek, “Oradaki vatandaşlarımızın da talebi var. Burayı en uygun fiyatta kiramla pozisyonuna getirdik. Burayı bir yıllığına çok komik bir rakama kiralamak istiyoruz. 3. şahıslara da kiralama yapmayacağız. Kendi imkanlarımız ile veya Erzurum Belediye başkanımızın sözü var onun desteği ile buraya çok güzel bir park yapmayı düşünüyoruz. Zaten orası park olduktan sonra hiçbir kurum orayı bozamaz. Arazi tarım yapmaya da müsait değil. TCDD ağının genişleme bölgesi. Park yaparsak elleyemezler ama bir başka amaçla kullanılamaz. O bölgenin de parka ihtiyacı var. Çünkü raylar geçiyor hemen yanından. Biraz zorlayarak aldım bu bölgeyi. Normalde vermezlerdi” diye konuştu.
Teklif, İmar. Çevre, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği, Çocuk, Sağlık, Spor Komisyonlarına havale edildi.
Toplantıda ayrıca, Çukurova Kalkınma Ajansı’nın mali ve teknik destek programlarına başvuru yapmak, başarılı olunması halinde sözleşme imzalamak ve projeleri yürütmek üzere Başkan Gültak’a yetki verilmesi ile ilgili teklif oybirliği ile komisyonlara sevk edildi. Camişerif Mahallesi’nde, mülkiyeti belediyeye ait olan binanın; 2009 ile 2019 yılları arasında Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfına yapılan 10 yıl süreli tahsis protokolü 1 Kasım 2019 tarihinde biteceğinden, 10 yıl süre ile TEGV’e yeniden protokolle tahsisine ilişkin teklif de oybirliğiyle komisyonlara havale edildi. Yine 2020 yılı Nisan ayı içerisinde yapılacak olan 19’uncu Mersin Uluslararası Müzik Festivali’ne yapılacak maddi desteğin belirlenmesi ile ilgili teklifin de komisyonlara havalesi oybirliğiyle yapıldı. Bir sonraki Meclis oturumun 8 Kasım 2019 Cuma günü saat 10:00’da yapılmasının karara bağlanmasının ardından Akdeniz Belediye Meclis toplantısı sona erdi.