Akdeniz Belediyesi, Narenciye Festivali’nin çarşı merkezde yapılması için harekete geçiyor! “Her türlü kavgayı edeceğim” diyen Başkan Gültak, “Burada yapmazsanız ben destek vermem, çıkar basın açıklaması da yaparım” diyerek festival komitesine görüşünü bildirdiğini açıkladı.
HEDİYE EROĞLU
Mersin’de 1-3 Kasım tarihleri arasında bu yıl 7’incisi yapılan Uluslararası Narenciye Festivali’nin gelecek yıl Atatürk Parkı’nda düzenlenmesi için yapılan çağrılara Akdeniz Belediyesi’nden destek geldi.
Yıllarca Adnan Menderes Bulvarı üzerinde bulunan Galatasaray Meydanı’nda yapılarak hem halkın erişiminin kısıtlandığı hem de sahil yolu ile çevre yolunda trafiğin belirli noktalarda kapatılması nedeniyle büyük sorunların yaşandığı organizasyonun şehrin merkezine taşınması için belediye yönetimi harekete geçmeye hazırlandığını açıkladı.
Akdeniz Belediyesi’nin geçtiğimiz günlerde yapılan Kasım ayı olağan meclis toplantısında CHP’nin gündeme getirdiği konuya tüm partiler destek verdi.
Konuyla ilgili ilk olarak söz alan belediyenin AKP’li başkanı M. Mustafa Gültak, festivali çok önemsediğini işaret ederek, “Akın akın insanlar geldiler. Standımız da bol bol limonata dağıttık. Özellikle bölgemizde bulunan çiftçinin narenciyesinin daha değerli olması adına bu organizasyon önemli. Gazlı içeceklerin zararlarını biliyoruz. Sabahları bir portakal suyu, öğle arası bir greyfurt suyu içilse çok sağlıklı olur. C vitamini olduğu için içlerinde doku, tendon iyileştirme özelliği de var. Çay, kahve de içelim ama haftada birkaç gün muhakkak taze sıkılmış sularımızı içelim” çağrısı yaptı.
“FESTİVAL KENTİN GENELİNE YAYILMALI”
Daha sonra söz alan CHP’li meclis üyesi Muhittin Ertaş, festivalin Adnan Menderes Bulvarı’na sıkıştırılmasına tepki göstererek, “Böyle festivallerin kentin geneline yayılarak icra edilmesi mümkün değil miydi? Biraz önce narenciyenin faydalarını saydınız. Bu festivaller biraz daha eğlenceden çıksa da eğitime, farkındalığa fayda sağlasa daha güzel olamaz mı? Aynı şekilde Uluslararası Müzik Festivalinin kente yayılması, kentin değişik katmanlarındaki insanların değişik şekilde faydalanması sağlanamaz mı? Bu konularda parasal desteğin yanı sıra fikirsel destekte verilmesi daha doğru olur diye düşünüyorum” dedi.
“MEYVESUYU FABRİKALARININ SAYISI ARTTIRILMALI”
Yine CHP’li meclis üyesi Halil Kara da, festivalin çok güzel geçtiğini ancak özellikle alanda tüketime sunulan içeceklerin narenciye ağırlıklı olmasının tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
Kara, “Festivalde belediyeler var, ticaret odası var, ihracatçı birlikleri gibi çok fazla kurum var. Ama ilimizde meyve suyu üreten bir tane fabrika var benim bildiğim. Narenciyemizi değerlendirecek değişik fabrikalar yapmamız lazım. İçecek sunumlarını da narenciyeden oluşturmuş oluruz. Diğer bir konu da narenciye festivali yapıyoruz madem, bu festivali bir bahçeden başlatabiliriz. Her taraf narenciye bahçesiydi eskiden ama hala bu bahçeler var. Daha anlamlı bir başlangıç olabilir. Diğer bir konu da etrafa turunç ağırlıklı dikimler gerçekleştirirsek daha anlamlı olur diye düşünüyorum” dedi.
BAŞKAN GÜLTAK, FESTİVALİN GELECEK YIL ATATÜRK PARKI İÇERİSİNDE YAPILMASI ÇİN MÜCADELE EDECEK
Bu görüşler üzerine tekrar söz alan Başkan Gültak da, gelecek yıl festivalin Atatürk Parkı içinde olması için mücadele edeceğini açıkladı. “Her türlü kavgayı edeceğim” diyen Mustafa Gültak, “Atatürk Parkı’nın içindeki alan bu işi çok rahat görür. Hem de çarşı esnafı da bu işten faydalanır. ‘Burada yapmazsanız ben destek vermem, çıkar basın açıklaması da yaparım’ dedim. Yeter yani, yıllardır Mezitli’de yapılıyor, üstelik esnafın çoğu da bu bölgede. Biz bir farkındalık yaratacağız bu konuda. Tek sıkıntımız Akdeniz’in bu festivalden faydalanamaması. Ayrıca narenciyenin reel olarak en çok bulunduğu ilçe Akdeniz. Erdemli var ama orada yapılmıyor bu festival. Seneye kamuoyu oluşturup hep birlikte yaparız bunu” diye konuştu.
MHP’li Meclis üyesi Tufan Nene de, Çukurova halkının narenciyenin yalnızca hamallığını yaptığına dikkat çekerek, “Üretici bir sene para kazanırsa ikinci sene para kazanamıyor. Ne bir soğuk hava depomuz var, ne yatak yapacak yerimiz. Mersin halkı sadece hamallığını ve lojistiğini yapıyor bu işin. Oysa çok güzel hibe krediler var, iki kamyon portakal kabuğundan 14 kilo kabuğunun suyu çıkıyor. Böyle katma değer katacak fikirlerle narenciyeyi duyurabiliriz. Ne güzel festivalini yapıyoruz, etiketi güzel ama narenciye üreticisi narenciyeden para kazanmıyor. Bunlara daha çok destek verilirse festivalden daha etkili olacağına inanıyorum” dedi.