HEDİYE EROĞLU
Taşucu Limanı’nın işletmeciliğini yapması nedeniyle, Türkiye’nin tek gümrüklü ve uluslararası limanını işletme hakkına sahip belediye olma özelliği taşıyan Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde Başkan Vahap Seçer, farklı çıkışları ile çelişkili bir durum yarattı.
Geçen ay Taşucu Limanı’nda incelemeler yaparak, limana dair köklü projeleri olduğunu açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, önceki gün tam tersi yönünde bir açıklama yaparak kafaları karıştırdı.
“TAŞUCU LİMANI’NA YATIRIM İÇİN UZUN YILLAR BİZE TAHSİS EDİLMESİ LAZIM”
Limanın bir yıllık tahsis süresinin kısalığından dem vuran ancak uzun vadeli kiralama taleplerinin olumlu-olumsuz sonucu ile ilgili bilgi paylaşmayan Başkan Seçer, “Limanın kirası her yıl yenileniyor. Her yıl kirasını ödüyoruz. Bunu çalıştırma sevdalısı değilim. Limanı Belediye olarak çalıştırırız ama hakkını vermek zorundayız. Lafla peynir gemisi yürümüyor. Limanı gezdim. Fiziksel koşulları son derece kötü. Yeniden yapılması, ciddi bir proje olması lazım. 1 yıllık kirada yatırım yapmanız mümkün değil. Ben ilgili kurumlara, limanın uzun yıllar, 20-30 yıllık kiralanması ile ilgili yazı yazdım. Biz devam edelim. Gümrüklü bir liman ve hiçbir belediyede yok. Muazzam bir marina olabilir ama bu çok yüksek bir yatırım. Benim bunu yapabilmem için bir kere altlığını iyi oluşturmam lazım. Uzun yıllığına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan almam lazım. En son, ‘Belirli bir tarihe kadar bize cevap yazın, yoksa boşaltacağız’ diye yazı yazdık ve tebligatı da gönderdik” diye konuştu.
Ancak Başkan Seçer, uzun süreli tahsis talebinde bulunup bulunmadığı veya olumlu-olumsuz bir sonuç alınıp alınmadığı ile ilgili bir açıklama yapmadı.
GEÇEN AY: “BU LİMANDA KÖKLÜ BİR PROJE ÇALIŞMAMIZ VAR”
Oysa Başkan Seçer geçen ay limana yaptığı ziyaret sonrasında; “Türkiye’de tek gümrüklü ve uluslararası limanı işleten belediyeyiz. Bizim burada köklü bir proje çalışmamız var ama ilgili kurumdan uzun bir süreli kiralama talebimiz var. Bunu sağladığımız taktirde biz buraya bir proje uygulamak istiyoruz. Daha derli toplu bir liman olsun. Hem yük, hem yolcu taşımayı daha uygun hale getirelim. Fiziki koşulları düzeltelim. Burada bir marna hüviyetinde bir faaliyet alanı da geliştirebiliriz. Buna elverişli bir liman.
Akıllı bir proje ile daha sonra da bilinçli bir işletme anlayışıyla Taşucu Limanımızı uluslararası standartlara uygun hale getirebiliriz” ifadelerini kullanmıştı.
TAŞUCU LİMANI
Balıkçı barınağı, yat limanı, rıhtım ve gümrüklü alan, uluslararası liman bölgesi olmak üzere 3 kısma ayrılan Taşucu Limanı’ndan uluslararası seferler yapılıyor. KKTC’ye seferlerin düzenlendiği limanda, özellikle yaz aylarında yatlar ile günübirlik gez tekneleri, günde 1000-1500 kişiyi Silifke koylarına ulaştırıyor. 7 gün 24 saat esası ile hizmet veren liman tesisi feribot, yolcu gemisi, ro-ro yolcu ve ro-ro yük gemileri, kuru yük gemisi, genel kargo gemisi, deniz otobüsleri, gezinti gemisi, yatlar ve balıkçı gemleri tarafından kullanıyor.