Hediye Eroğlu
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantı döneminin 2. birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Geçici Seyyar Yeri Uygulama Yönetmeliği ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu ile İşsizlikle Mücadele Komisyonu’na müştereken havale edilen teklif, mecliste ki yoğun görüşmelerin ardından tekrar komisyona gönderildi.
CHP’lilerin şerh koyduğu konuyla ilgili söz alan meclis üyesi Hasan Tüzün, “Daha önce seyyar satıcılarımız ile ilgili gündem maddesi komisyonumuza havale edildi. Tam 4 kez konuyu görüştük. Komisyon çalışmalarımızda bazı arkadaşlarımız maliyeye kayıt yaptıramayacaklarını söylediler ben de onları haklı buldum. Tüm seyyar satıcıları gezdim ve maliyeye kayıt olmayı kabul ettiklerini ilettiler. Bazı seyyar satıcılar, her zaman zabıtalardan kaçtıklarını hatta bu yüzden bazen canlarını tehlikeye atmak zorunda kaldıklarını anlattılar. Teklifin tekrar komisyona iade edilmesini istiyoruz. Mevcut seyyar satıcıların kayıt altına alınmasını ve yenilerinin eklenmemesini talep ediyoruz. Ayrıca iki tane şuanda dernek var. Bu iki dernek tek dernek haline gelmeli” dedi.
“AMACIMIZ, KENTİ DÜZENE SOKMAK”
Seyyar satıcılar konusu, dilek ve temenniler bölümünde bir kez daha gündeme gelirken, bazı meclis üyeleri, kayıt altına alınsalar dahi seyyar satıcıların sabit esnafın dükkanı önüne tezgah açmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdiler.
Bunun üzerine konuya açıklık getiren Başkan Seçer, “Bizim burada amacımız, esnafa uzak noktalar var, örneğin Kültür Park gibi. Bir su alacak ya da farklı bir gıda maddesi alacak, orada bir markete gitme şansı yok; oraları düzene sokalım. Önceki hafta bir akşam aniden yürüyüşe çıktım orada, tablo son derece kötüydü. Son derece de üzüldüm. Esnaf her tarata, yolun ortasına tezgahı kurmuş ve bu şekilde serbest bıraktığın zaman kirlilik de artıyor. Hemen ‘seyyar satıcılara yasaklıyoruz’ dedik. Aynı tespiti dün yaptım aynı noktada, ortalık tertemiz. Bir disiplin altına almamız lazım. Ben insanların ekmeğine saygı duyuyorum. Özgürlük güzel bir şey ama özgürlükleriniz şurada sınırlıdır; bir başkasının alanına girdiğiniz noktada özgürlüğün bir kıymeti harbiyesi kalmaz. O noktada özgürlük olmaz, keyfiyet olur. Biz bu keyfiyeti yaşatamayız. İşte o sınırı belirlemek; benim gayem bu. Tekrar görüşelim komisyonda. Ben çok ısrarcıyım, varsa soru işaretleri, bunları giderelim. Beraber komisyon mu oluştururuz, orada kimlere verilecek, bunları beraber mi tespit ederiz? Benim tasarruf kullanacağım alanlar zaten Büyükşehir’in yetki alanları; ana caddeler, bize ait olan parklar. Bunu komisyonda tartışalım, bir orta yolunu bulalım istiyorum. Komisyonda her konu tartışılsın, yeter ki kenti düzene sokalım. Çünkü vatandaş bu konuda şikayetçi, bu şikayeti ortadan kaldıralım ama diğeri de ‘Benim ekmek teknem bu. Bunu kaldırdığınız zaman ben çocuğuma ekmek götüremiyorum’ diyor. Böyle de bir sıkıntı var. Bunun orta yolunu bulmamız lazım” ifadelerini kullandı.
Görüşmelerin ardından teklif oy birliğiyle komisyona iade edildi.
SEYYAR SATICILAR MECLİS ÇIKIŞINA GELDİ
Meclis sonunda seyyar satıcılar toplantının yapıldığı Kongre ve Sergi Sarayı’na gelerek, Başkan Seçer’e taleplerini iletti. Seçer, “Bu şehri yasaklarla yönetemeyiz. Çalışın, çocuğunuzun rızkını kazanın. Buna bir sözümüz yok. Ama bu şehre de bir düzen vermek zorundayız. Vatandaş bizden bunu istiyor. Kimsenin hakkını yemeden bir düzenleme getireceğiz” dedi. Seçer’in açıklamalarının ardından seyyar satıcılar “En Büyük Başkan Vahap Başkan” sloganları atarak, Başkan Seçer’i Kongre ve Sergi Sarayı’ndan alkışlarla uğurladı.