EĞİTİMCİLER SOKAKTA, “ÖLMEK İSTEMİYORUZ”


 

Eğitimde artan şiddetin önlenmesi için sokağa inen öğretmenler, “Çünkü unutulmasın ki, öğretmene verdiğimiz değer, aslında ülkemizin geleceği olan çocuklarımıza verdiğimiz kıymettir” uyarısı yaptı.

Gizem Ekici

Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen Mersin Şubesi üyeleri, eğitimde artan şiddetin durdurulmasına yönelik bir basın açıklaması yaptı. Özgür Çocuk Parkı’nda yapılan basın açıklamasına çok sayıda sendika üyesi katıldı. “Ölmek ve şiddet görmek istemiyoruz” diyen sendika üyeleri sloganlarla konuya dikkat çekti.

Günden güne şiddetin arttığını belirten Sendika Şube Başkanı Metin Ercan, “Başta kadın ve çocuklara yönelik olmak üzere, şiddet vakaları adeta toplumsal bir cinnet seviyesine ulaşmış durumdadır. Bu kapsamda öğretmenlerimize ve eğitim çalışanlarına karşı şiddet olaylarında da inanılmaz bir artış söz konusudur. Şu bir gerçektir ki, eğitim çalışanlarına yönelik şiddet meselesi, hali hazırda eğitim hayatımızın öncelikli ve önemli sorunlarından birisi haline gelmiştir” dedi.

“ŞİDDET UYGULAYANLARIN YÜZDE 67’Sİ ÖĞRENCİ”

Başkan Ercan her gün teredütle işe giden öğretmenlerin olduğunu belirterek şunları söyledi; “Gün geçmiyor ki, öğretmene dönük bir şiddet hadisesine dair haber medyaya yansımamış olsun. Sözlü ya da fiziksel şiddete maruz kalan, darp edilen ve hatta canına kast edilen öğretmenlerimiz yüreklerimiz dağlamaktadır. Durumun can acıtıcı bir diğer tarafı da öğretmenlerimize yönelik gerçekleşen şiddet vakalarının failleri, büyük oranda öğrenci ya da öğrenci velisidir. Sendikamızın geçen yıl gerçekleştirdiği bir anket çalışması göstermiştir ki, eğitim çalışanlarına şiddet uygulayanları yüzde 67’si öğrenci ya da öğrenci velisidir. Bu, üzerinde önemle ve uzun uzun düşünülmesi gereken bir noktadır. Dün, canından parçasını yani evladını okula getirirken ‘Eti senin kemiği benim’ teslimiyetiyle ve muteber bir tutumla öğretmene yaklaşan bu toplum, ne zaman ve nasıl bu duruma gelmiştir? İşte problemin çözülmesi gereken asıl düğüm buradadır. Artan şiddet olayları, eğitim çalışanlarında can güvenliği endişesine dahi yol açmakta ve motivasyonlarını olumsuz etkileyecek ölçüde tedirgin etmektedir. Yani şu gözden kaçırılmamalıdır ki; öğretmene şiddet, sadece adli boyutu olan bir sosyal problem değil, aynı zamanda bir eğitim sorunu halini almıştır”.

“MESLEK İTİBARI ARTTIRICI TEDBİRLER ALINMALIDIR”

Son birkaç yılda birçok eğitimcinin şiddete maruz kaldığını hatırlatan ve öğrenci ya da veliler tarafından öldürülen eğitimcileri anan Başkan Ercan, “Sanırım herkes kabul eder ki, öğretmenlere yönelik şiddet hadiselerinin artış göstermesinin nedenlerinin başında, öğretmenin itibarının rencide edilmiş olması gelmektedir. ‘Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’ şuuruyla yoğrulmuş bir medeniyet ikliminde, öğretmenler bu kadar kolay hakaret edilebilen ve her önüne gelenin şiddet uygulayabildiği kimseler olmamalıdır. Dolayısıyla bu noktada atılacak ilk adım öğretmenlik mesleğinin itibarının arttırıcı tedbirleri almaktır. Bu amaç doğrultusunda yapılacak yasal düzenlemelerin yanı sıra, başta yöneticiler olmak üzere toplum kanaatini yönlendiren herkesin bu yüksek sorumluluk duygusuyla öğretmenlerimize yönelik söylem ve tutumlarına dikkat etmeleri gerekmektedir” diye konuştu.

“TCK 112’İNCİ MADDE’DE ACİLEN DÜÜZENLENME YAPILMALI”

Sadece meslek itibarının değil birçok önleminde eksik olduğunu ve acilen bunlara çözüm bulunması, uygulanması gerektiğini söyleyen Başkan Ercan; “Öncelikle, güvenlik tedbirleri ve hizmetleri çok yetersizdir. Biliyoruz ki, okulların çok büyük kısmında yeterli güvenlik tedbirleri alınmamakta, Kent Güvenlik Yönetim Sistemine entegre kamera imkanları bulunmamakta, hatta bir çok okulumuzda güvenlik hizmeti sadece nöbetçi öğretmenler eliyle sağlanmaya çalışılmaktadır. Okullarımıza ve üniversitelerimize öğrenciler hatta öğrenci olmayan unsurlar sopa, kesici/delici alet ve hatta ateşli silah dahi sokabilmektedir. Öğrenci, veli ve diğer toplum kesimlerinin şiddet hususunda adli ve hukuki açıdan bilinçlendirilememiş olması, öğrencilerimizin bağımlılık ve kötü alışkanlıkların cenderesinde bırakılmış olması, disiplin mevzuatının yetersizlikleri, medyanın öğretmenlerimiz hakkında sorumsuz ve ölçüsüz yayınları ve en önemlisi de yasal koruma eksikliği eğitim çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına uygun zemin ve fırsat hazırlamaktadır” ifadelerini kullandı.

“TOPLUMSAL BİR SEFERBERLİĞE İHTİYAÇ VAR”

Eğitim şiddetinin ortadan kaldırılması içim toplumsal bir seferberliğe ihtiyaç duyduklarını dile getiren Ercan, Türk Ceza Kanunu’nun 112’inci maddesinde düzenleme yapılmasını ve şiddet önleyici tedbirleri, caydırıcı müeyyidelerin getirilmesi gerektiğini belirtti. Ercan, “Ayrıca bu düzenlemeyle, eğitimcilere şiddet uygulandığında bir şikayete bağlı kalmaksızın, fail hakkında kamu davası açılması ve en ağır cezai müeyyidelerin uygulanmasını talep ediyoruz. Eğitim çalışanlarına yönelik şiddete asla müsamaha gösterilmeyeceği, aksine şiddet suçlarının mutlaka cezalandırılacağı düşüncesinin yerleşmesi ve kamu sağlığını bozduğu için de ayrıca cezalandırılacağı bilincinin oluşturulması, önleyicilik açısından önemli bir adım olacaktır” dedi.

Toplumun sağlıklı geleceğinin inşasının eğitimciden geçtiğini vurgulayan Ercan, daha güvenli bir çalışma ortamının sağlanması gerektiğini söyledi. Ercan, “Daha fazla canın yitip gitmemesi, mirasçı olduğumuz medeniyetimize yakışmayan öğretmene şiddetin önlenmesi anlamında yasa düzenlemenin bir an önce yapılması bizleri ziyadesiyle memnun edecektir” dedi.

Ercan son olarak, “Biz inanıyoruz ki, öğretenle birlikte kaybettiğimiz, esasında toplumun ve Türkiye’nin geleceğidir” diye konuştu. Eğitim-Senliler sloganlar atarak Ercan’a destek verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA