AVUKATLAR, ÇOCUKLAR İÇİN YAŞANABİLİR BİR DÜNYA İSTİYOR!
20 Kasım 2019 Çarşamba 16:52
Mersin Barosu, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde; çocukların bedensel, ruhsal gelişimlerini tamamladıkları, çocukluklarını yaşayabildikleri, tacizin, sömürünün mağduru olmadıkları, üstün yararlarının esas alındığı bir ülke ve dünya çağrısı yaptı.
HEDİYE EROĞLU
Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesinin kabulünün 30. Yılı ve 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında Mersin’de avukatlar, çocuklar için yaşanabilir bir dünya çağrısı yaptı.
Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi tarafından Adliye içerisindeki baro odasında bir basın açıklaması yapılarak, çocuk haklarına ilişkin ses yükseltildi. Açıklamaya Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ile çok sayıda avukat da destek verdi.
ÇOCUKLARIN DA HAKLARI VAR!
İlk olarak söz alan Başkan Yeşilboğaz, dünyada hakları çalınmış milyonlarca çocuğun, çocukluğundan çok uzakta yaşadığını belirterek, “BM yaptığı bir araştırmada, dünya çapında 7 milyondan fazla çocuğun özgürlüğünden mahrum bırakıldığına dikkat çekti. Türkiye’de ve dünyada çocukların da hakları oluğu unutularak, çocuk hakları alanında birçok ağır ihlaller yaşanmaktadır. Özellikle savaşların ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukların hak ihlalleri çok daha vahim boyutlardadır. Dünyada 152 milyon çocuk, Türkiye’de ise 2 milyondan fazla çocuk okula gitmek yerine çalışmak zorunda kalıyor. Dünyada 700 milyonu aşkın çocuk gelin var. Avrupa sıralamasında çocuk yaşta evliliklerin en çok görüldüğü ülke ise Türkiye’dir. Türkiye’de her 3 evlilikten biri, çocuk evliliği. Çocuğun cinsel istismarında Türkiye dünya listesinde 3. sıradadır. Cezaevinde 3 binin üzerinde çocuk var. Engelli çocuklarımıza ise, yaşamın her alanında var olan haklarına erişim imkânı sağlanamamaktadır. Çoğu çocuk adalet sistemi uygulamaları, çocuğun en yüksek yararını gözetecek şekilde işlememektedir. Çocuğa adalet mekanizması içinde haklarını onlara teslim eden bir hukuk ve adalet sistemi gereklidir. Çocuk adalet sisteminin temel amacı çocukların cezalandırılması değil, topluma yeniden kazandırılmasıdır.
Türkiye’deki istatistiklere bakıldığında, ülkemiz çocuk haklarını korumada maalesef sınıfta kalmıştır. Çünkü çocukların ve haklarının korunmasında hem kanunlar, hem de var olan kanunların uygulanma şekli yetersizdir. Çocuk hakları, toplumun bütün kurum ve kuruluşlarında savunulmalı ve korunmalı diyoruz ama araştırmalar gösteriyor ki, bu henüz tam anlamıyla sağlanamıyor. Çocuklar artık istatistiklere veri olmamalı. Sözlerimi Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, çocuklara verdiği önemi anlatan sözüyle bitirmek istiyorum. ‘Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir’” dedi.
“ÇOCUKLARIMIZ HAK İHLALLERİNE MARUZ KALMAKTA, ADALETE ERİŞİMDE GÜÇLÜK YAŞAMAKTA”
Daha sonra Baro Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Burcu Düzen söz alarak, çocuk haklarının, dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu haklar olup, 20 Kasım 1989 tarihinde BM tarafından kabul edilen Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ile koruma altına alındığını anımsattı. Bu sözleşmenin tüm dünya çocuklarının insan hakları yasası olduğunu bildiren Düzen, “Sözleşmenin Türkiye'de yürürlüğe girdiği tarihten bu yana geçen 24 yıla rağmen hala çocuklarımız hak ihlallerine maruz kalmakta, adalete erişimde güçlük yaşamaktadırlar. Ancak bizler hak savunucuları olarak bu haksızlıkların son bulması için her gün daha fazla çalışacağımızın sözünü geleceğimizin umudu olan çocuklara, onların gününde veriyoruz.
“AĞZI KAPATILAN HER BİR ÇOCUĞUN SESİ OLDUK, OLMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ”
Bizler çocuklarımızı anlamaya, korumaya ve onlar için savaşmaya mecburuz. Her bir çocuğu emekle, şefkatle, sevgi ile büyütmek, çocuklarımızın haklarını korumak, onların suça sürüklenmelerini önlemek toplumdaki her bir bireyin görevi olduğu kadar devletlerin de görevi olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Bugün yürürlükte bulunan çocuk koruma kanunumuz yeterli altyapı olmadığı için işlevsel olarak kullanılamamaktadır. Bu anlamda idari altyapının güçlendirilmesi ve çocuk alanında etkin politikalar geliştirilerek eksikliklerin giderilmesi için tüm sorumluları göreve davet ediyoruz.
Mersin barosu çocuk hakları merkezi olarak ‘sen sus çocuksun!’ diyerek ağzı kapatılan her bir çocuğun sesi olduk, olmaya da devam edeceğiz. Çocuğa yönelik her türlü şiddet ve istismarın tam karşısında, her zaman çocuklarımızın yanında olacağız.
ÇOCUKLAR İÇİN MÜCADELEYE DESTEK ÇAĞRISI
Bizler gözleri önünde annesi öldürülen, okula gitmek yerine sokaklarda dilendirilen, zorla çalıştırılan, erken yaşta evliliğe zorlanan, görmezden gelinen, yok sayılan, ihmal edilen, şiddete maruz kalan, istismara uğrayan her bir çocuğun hakları, suça sürüklenmiş çocukların topluma yeniden kazandırılmaları için gereken her şeyi yapmaya, çocuklarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz.
Çocuklarımızın bedensel, ruhsal gelişimlerini tamamladıkları, çocukluklarını yaşayabildikleri, tacizin, sömürünün mağduru olmadıkları, üstün yararlarının esas alındığı bir ülke ve dünya özlemiyle BM Çocuk Hakları Sözleşmesinin kabulünün 30. Yılını ve bütün çocukların dünya çocuk gününü kutluyor, yanlarında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. Sizleri geleceğimiz olan çocuklarımızın her türlü hak ihlallerinden korunması için dayanışmaya ve mücadelemize ortak olmaya davet ediyoruz” dedi.