Haber Merkezi
Mersin Ticaret ve Sanayi Odasý (MTSO) Kasým ayý Meclis Toplantýsý, Meclis Baþkaný Hamit Ýzol baþkanlýðýnda gerçekleþtirildi. Meclis üyelerinin gündeminde sektörel sorunlar ve çözüm önerilerinin yaný sýra kentin devam eden yatýrýmlarý, Çukurova Hava Limaný, SEKA Limaný ve Serbest Bölge geniþleme alaný gibi konular da yer aldý.
Kasým Ayý Meclis Toplantýsýnýn açýlýþýný yapan Baþkan Ýzol, geçtiðimiz günlerde kaybettiðimiz Þahin Kabadayý, Mahir Maya ve Fehime Acýr’ýn vefatý dolayýsýyla baþsaðlýðý dileklerini iletti. Gündem maddelerini Meclisin onayýna sunan Ýzol, ardýndan Meclisin bu ayki konuklarý, Quick Sigorta Genel Müdür Yardýmcýsý Halil Alaeddinoðlu ve Finansal Operasyonlar Müdürü Yasemin Ezenerden ile Aksa Çukurova Doðalgaz Daðýtým A.Þ. Bölge Müdürü Serhat Kasapoðlu'na söz verdi.
Ýlk sözü alan Quick Sigorta Finansal Müdürü Yasemin Ezenerden, kefalet senedi hakkýnda bilgi aktardý. Hazine Müsteþarlýðý’nýn sigorta þirketlerine bankalarýn verdiði teminat mektubu yerine geçen kefalet senediyle ilgili yetkilendirme yaptýðýný bildiren Ezenerden, devletin bankalardan baþka alternatifi olmayan firmalara kolaylýk saðlamak adýna, kamu ihaleleri de dahil, sigorta þirketlerine bu yetkilendirmeyi yaptýðýný söyledi ve uygulamalar hakkýnda açýklamalarda bulundu.
Aksa Çukurova Doðalgaz Daðýtým A.Þ. Bölge Müdürü Serhat Kasapoðlu ise, mutfaklarda doðalgaz kullanýmýný arttýrmak adýna baþlattýklarý kampanyanýn detaylarýný paylaþtý. Kampanya kapsamýnda mutfaklar için gerekli 900 TL’lik doðalgaz tesisatýna 9 taksit, baðlantý bedeline ise 3 taksit imkaný sunulduðunu anlatan Kasapoðlu, kampanyanýn gelecek yýl da devem edeceðini bildirdi. Kasapoðlu ayrýca doðalgazýn verimli kullanýlmasýna yönelik bilgiler de aktardý.
ENGÝN: “SEKA LÝMANI TERSANEYE DÖNÜÞTÜRÜLMELÝ”
Kentin yatýrým alanlarýný deðerlendiren Hasan Engin, medyaya Çukurova Havalimaný inþaatýyla ilgili yansýyan olumsuz haberler yerine, süreçle ilgili bilgi içeren haberler görmek istediklerini belirtti. Hava limaný üst yapý ihalesinde yap-iþlet-devret modelinin düþünüldüðünü anlatan Engin, “Bu model, yapýmý geciktireceði gibi bitmesini de engelleyebilir” yorumunda bulunarak, bu konuda çalýþma yapýlmasýný önerdi.
Taþucu’na bir inceleme gezisi düzenlediklerini aktaran Engin, biri SEKA Limaný diðeri Taþucu Limaný olmak üzere iki liman bulunduðunu belirterek, þunlarý söyledi:
“SEKA Limaný Denizcilik Ýþletmelerince iþletiliyor. Halihazýrda Lübnan, Kýbrýs ve Suriye’ye çalýþan gemiler olduðu gibi, dökme yük gemilerine de hizmet veriyor. Bu liman sahasý içinde bir bölümde de tersane alaný bulunuyor. Ancak civardaki yazlýk sahiplerinin itirazlarý sonucunda henüz yapýlamadý. Doðu Akdeniz’de herhangi bir tersane yatýrýmý olmadýðý için, bu yatýrýmýn mutlaka yapýlmasý gerektiðini düþünüyorum. Burada ayrýca Büyükþehir Belediyesine sürekli bir yýllýðýna kiralanan Taþucu Limaný da var. Belediye burayý iyi iþletebilmek için yatýrým yapabilme hedefiyle uzun süreli istiyor. Eðer uzun süreli verilmezse, tekrar kiralamamayý bile gündemine aldýðý konuþuluyor. Bu yatýrýmlarýn mutlaka verimli bir þekilde iþletilmesi gerektiðini düþünüyorum.”
KILIÇÇIOÐLU: “ÝRANLI YATIRIMCILARI MERSÝN’E ÇEKMELÝYÝZ”
Meclis Üyesi Sabahattin Kýlýççýoðlu ise, Ýran’da yaþanan karýþýklýktan bahsederek, Ýranlý iþadamlarýnýn yaþadýklarý tedirginlik ile Türkiye baþta olmak üzere birçok ülkeye sermaye kaymasý olduðunu ifade etti. Krizi fýrsata çevirerek, yatýrýmcýlarýn Mersin’e çekilmesi için çalýþma yapýlmasý gerektiðini vurgulayan Kýlýççýoðlu, “Þimdiden 500'ün üzerinde Ýran sermayeli firma kurulmuþ durumda. Bu yatýrýmcýlarý Mersin’e çekebilmek üzere bazý çalýþmalar yapmalýyýz” dedi.
Serbest Bölge geniþleme alanýný da kapsayan bölgeye yapýlmasý planlanan petrokimya yatýrýmýna da deðinen Kýlýççýoðlu, Serbest Bölge’nin Mersin için çok önemli olduðunu, geniþleme alanýnýn mutlaka korunmasý gerektiðini vurguladý.
DAMLA: “BÝZ FABRÝKALARA KARÞI DEÐÝLÝZ”
Meclis Üyesi Mehmet Azmi Damla da SEKA Limaný ve liman sahasýndaki tersane alanýna deðindi. Tersane yatýrýmýnýn kontrol altýna alýnmamasý halinde gemi söküm alanlarýna dönüþebileceði kaydeden Damla, bu durumun çevreye zararýnýn olabileceðini vurguladý. Serbest Bölge geniþleme alanýnýn kamuya ait bir alan olduðunu, bununla ilgili araþtýrmalarýný sürdürdüðünü de belirten Damla, “Biz fabrikalara, üretime karþý deðiliz. Yatýrýmlarýn insan odaklý olmasý gerektiðine inanýyoruz. Ben bu konuda Meclisin görüþünü belirtmesini istiyorum” dedi.
YERLÝKAYA: “YAKIN GEÇMÝÞTE FAÝZLERDEKÝ DURUMDAN DOLAYI KAMU BANKALARI TERCÝH EDÝLMELÝDÝR”
Meclis Üyesi Ýsmail Yerlikaya ise, faizlerin yüksek olduðu dönemlerde kamu bankalarýyla özel bankalar arasýnda 10–12 puan faiz fazlasý olduðunu hatýrlatarak, bu yüksek oranlara raðmen bankalarýn iþletmelere kredi kullandýrmaktan imtina ettiklerini, çoðunlukla da kamu bankalarýnýn iþletmelerin yanýnda olduðunu söyledi. Bankalarýn faiz oranlarýný düþürmesiyle, kamu özel banka arasýnda tercih yapýlmasý durumunda, yakýn geçmiþte yaþananlarýn unutulmamasýný ve tercihin kamu bankalarý lehine kullanýlmasýný arzuladýðýný dile getiren Yerlikaya, Odanýn varlýklarýnýn iþletilmesinde de bunun gözetilmesini arzuladýðýný belirtti.
BUCUGE: “MEVDUATIMIZI DEÐERLENDÝRÝRKEN TÝTÝZ DAVRANIYORUZ”
Meclis Üyesi Yerlikaya’nýn kamu bankalarýnýn tercih edilmesine yönelik talebi üzerine söz aldýðýný vurgulayan Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cem Bucuge ise, Odanýn mevduatýný deðerlendirirken titiz davranmak zorunda olduklarýný, çok sayýda bankadan teklif alarak süreci yönettiklerini, ancak ve ancak eþit teklifler arasýnda pozitif ayrýmcýlýk yapýlabileceðini, bu yöntemin dýþýnda teklif almadan mevduatý deðerlendirme þansýnýn olmadýðýný belirtti.
BOYRAZ: “ÜYELERÝMÝZE KULLANDIRMAK ÜZERE KREDÝ TALEP EDÝYORUZ”
Meclis Üyesi Mehmet Rýza Boyraz ise, geçmiþ yýllarda Odanýn bazý bankalarla anlaþmalar yaparak üyelere uygun koþullarla kredi kullandýrýldýðýný, çok sayýda üyenin küçük miktarda kredilere ihtiyacý olduðunu belirterek, "Odamýz bankalarla görüþüp üyelere uygun koþullu kredi kullandýrmak amacýyla protokol yapabilir. Bu sayede üyelerimizin kýsa vadeli acil ihtiyaçlarý için uygun koþullarla kredi kullanmalarý saðlanabilir" dedi.
KIZILTAN: “ÜYELERÝMÝZÝ DAHA SIK ZÝYARET EDELÝM”
Son olarak söz alan Yönetim Kurulu Baþkaný Ayhan Kýzýltan, geçtiðimiz hafta düzenlenen Meslek Komite Baþkanlarý istiþare toplantýsýnda gündeme gelen konu baþlýklarýný vurgulayarak, "Komite Baþkanlarýmýzla yaptýðýmýz toplantýda ve üyelerimizle yaptýðýmýz anketlerde üyelerle daha sýk temas kurulmasý gerektiði sonucu çýktý. Meclis Üyeleri olarak bizler üyelerimizi daha çok ziyaret etmeliyiz. Onlarýn sorunlarýný dinlemeliyiz. Onlarýn katýlýmýyla etkinlikler düzenlemeliyiz. Komitelerimizin ve Meclisimizin verimli çalýþmasý demek, Yönetimimizin de verimli çalýþmasý demektir” diye konuþtu.
Komiteler arasýnda toplantý katýlým oranlarýný takip ettiklerini de vurgulayan Kýzýltan, "Düzenli toplantýlarýmýzý yapmamýz ve üyelerimizin tam katýlýmlarýný saðlamamýz gerekiyor" diyerek yýlsonuna kadar en fazla katýlýmlý toplantý gerçekleþtiren ilk üç komiteyle yemek yiyeceklerini belirtti.
24 Kasým Öðretmenler Günü dolayýsýyla yapýlan ‘Eðitimde Ýz Býrakanlar Ödül Töreni ve Sunay Akýn Söyleþisi’ni organize eden 28 No’lu Eðitim Komitesi, Eðitim ve Kalkýnma Vakfý ile emeði geçenlere teþekkür eden Kýzýltan, “Eylül ayýnda düzenlediðimiz Tarým Politikalarý Konferansýndan sonra yüksek katýlýmlý ikinci etkinliðimiz oldu. Bu kapsamda Meclis Üyelerimiz Tamer Güner ve Yalçýn Balcý’ya, Eðitim ve Kalkýnma Vakfý Baþkanýmýz Çaðatay Güneþ nezdinde tüm Yönetimine ve emeði geçen herkese teþekkür ediyorum” dedi.
MTSO Haber Gazetesi’nde Meclis Üyelerinin görüþlerine yer vermek üzere çalýþmalara baþlandýðýna da deðinen Kýzýltan, sektörlerdeki geliþmeleri kamuoyuna aktarmak amacýyla Meclis Üyelerinin görüþ ve önerileriyle yürütülen çalýþmalarý içeren röportajlara baþladýklarýný belirtti.