Haber Merkezi
İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde Mersin’de yaşanan deniz kirliliğine dikkat çekti.
Mersin kıyılarında özellikle krom sanayinden kaynaklı atıklarla balıkçılık üssü Karaduvar’da ciddi bir deniz kirliliği yaşandığını vurgulayan Sıdalı, kirliliğin yarattığı tahribatın bölgedeki balık popülâsyonunu azalttığını kaydetti. “ Bu nedenle balıkçılar daha uzun mesafeye açılmak zorunda kalmakta bu durum ise daha yüksek maliyet artışı anlamına gelmektedir” diyen Milletvekili Sıdalı, “Sonuç olarak balıkçılar düşük gelir, tüketiciler ise daha pahalı balık fiyatları ile karşı karşıya kalmaktadır” dedi.
MERSİN’DE DENİZ NEDEN KİRLİ? ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILIYOR?
Milletvekili Sıdalı, “Mersin kıyılarında deniz kirliliğini önlemek adına deniz koruma alanları oluşturulmuş mudur? Bu kapsamda özel çevre koruma bölgelerinde etkin koruma önlemleri geliştirilmiş midir?” diyerek, şu sorulara yanıt istedi: “Mersin kıyı kirliliğinin yapısal nedenlerini anlamak adına Mersin kentinin Üretim ve Tüketimden kaynaklı Su Ayak İzi analizleri yapılmış mıdır?
Mersin kıyılarının özellikle Mersin limanının kirlilikten arındırılması adına herhangi bir önlem alınmış, bir planlama yapılmış mıdır? Bir önlem ya da planlama çalışması yapılmışsa bunlar nelerdir?
Planlamalar hazırlanırken Su Ayak İzi analizleri dikkate alınmış mıdır? Alınmamışsa bu bilimsel metot neden dikkate alınmamıştır?
KROM SANAYİ KİRLİLİK NE KADAR ETKİLİ
Planlama çalışmalarında krom sanayi kaynaklı kirlilik ne kadar etkilidir? Bu sanayi kaynaklı kirliliğin önlenmesi için ne gibi denetim mekanizmaları çalıştırılmaktadır?
Bu sanayi alanlarında kirlilik azaltmaya yönelik olarak atık yönetimi stratejileri var mıdır, varsa nelerdir?
Kirliliği kaynağında önleme prensibi gereğince çevreyi dikkate almadan üretim yapan sanayi tesislerinin temiz üretime geçişleri konusunda caydırıcı olmak adına yüksek para cezaları verilmekte midir? Verildiyse bugüne kadar hangi şirketlere, ne kadar para cezası verilmiştir?
Verilen bu para cezalarının ne kadarı ödenmiştir?
Para cezası uygulamasının çevresel hedeflere ulaşmada etki analizi yapılmış mıdır? Bu ceza uygulaması ne kadar etkilidir?
Bu ceza uygulamaları etkili değilse yeni ve etkili ceza yöntemleri geliştirilmekte midir? Geliştirilmekte olan bu yöntemlerde davranışsal iktisat metotları kullanılmakta mıdır? Kullanılmıyorsa neden bu bilimsel metot dikkate alınmamaktadır?
TEMİZ ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ TRANSFERİ İÇİN TEŞVİK VARMI?
Kaynağında önleme prensibi gereğince çevreyi dikkate almadan üretim yapan sanayi tesislerinde temiz üretim teknolojilerinin transferi konusunda teşvik edici önlemler alınmış mıdır? Alınmışsa ne gibi teşvik mekanizmaları geliştirilmiştir?
Geliştirilen bu mekanizmalar bugüne kadar ne kadar verimli olmuştur? Bu anlamda verilen teşvikler ile istenilen hedefler arasında belirgin bir korelasyon oluşmuş mudur?
Teşviklerin verimliliğine ilişkin bir etki analizi yapılmış mıdır?
Türkiye 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi belirlemiş bu hedefe ulaşabilmek için “Türkiye 2023 İhracat Stratejisi ve Eylem Planı” hazırlamıştır. Bu planda 9 eylem planına yer vermiş ve bu plan başlıklarından birisini de “çevre” başlığı olarak belirlemiştir. Planda bu başlık altında ihracatın çevre ve sürdürülebilir büyümeye ilişkin uyumu tartışılmıştır. Bu kapsamda Türkiye’nin 2023 yılında ihracat hedefi olarak belirlediği 500 milyar dolara ulaşabilmesi, belirlenen bu hedefe ulaşırken Mersin sanayisinin sorumluluğunu yerine getirilebilmesi ve bu hedefe ulaşırken verimsizlik kaybına neden olacak olan Mersin’in kıyı kirliliğini önlenebilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarının Mersin sanayi sektöründe sürdürülebilirliği hedef alan çalışmaları var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?
“MERSİN KÖRFEZİ KİRLİLİKLE MÜCADELE STRATEJİK EYLEM PLANI” HAZIRLANDI MI?
Mersin sanayi sektöründe çevresel ayak izlerini, karbon ayak izlerini, su ayak izlerini küçülten hedefler konmuş mudur? Bu hedeflere yönelik olarak geliştirilen uygulamalar nelerdir?
Bu sanayi tesislerinde ekolojik etiket standartları geliştirilmiş midir?
Bakanlık, yerel yönetimler ve ilgili kamu kurum ile kuruluşları Mersin sanayisinde çevre ve topluma duyarlı bir sanayi altyapısı inşa etmiş, örgütlenmesini ihracatının yarısını gerçekleştirdiği bölge olan Avrupa Birliğinin standartlarına yükseltebilmiş midir? Bu hedeflere yönelik olarak ilgili kurumlar ne gibi çalışmaları hayata geçirmiştir?
Son yıllarda artan kirlilik dolayısıyla deniz ve deniz kenarı temizliği bir yerelin, bölgenin ve ülkenin kendi başına çözüm bulabileceği sınırları aşmıştır. Bu konular artık yerel, bölgesel ve uluslararası alanda işbirliği ile ele alınabilecek boyutlara ulaşmıştır. Bu kapsamda yerel ölçekte deniz kirliliği ile mücadelede Adana’yı içerisine alan Mersin Körfezi Kirlilikle Mücadele Stratejik Eylem Planı, bölgesel ölçekte Antalya- Hatay kıyı sınırını dikkate alan Doğu Akdeniz Kirlilikle Mücadele Stratejik Eylem Planı ve uluslararası ölçekte Akdeniz çanağı ülkelerinin katılımı ile Akdeniz Kirlilikle Mücadele Stratejik Eylem Planı hazırlanmış mıdır? Yoksa, hükümetimizin bu konuya ilişkin bir çalışması olacak mıdır?
Bu alanda yerel, bölgesel ve uluslararası işbirliği hedefleri var mıdır? Varsa ortaya konan işbirlikleri nelerdir?
Bu tip işbirliklerinin geliştirilmesi için Türkiye’nin yasal alt yapısı uygun mudur? Değilse, hükümetinizin bu konuya ilişkin bir mevzuat geliştirme çalışması olacak mıdır?”.