MUZ’DA HASTALIK OYUNUNA ÜRETİCİDEN TEPKİ!


 

Muzda hastalık iddialarına üretimin başkenti Anamur’dan tepki geldi. Sınırlı üretim alanlarında hastalık olduğunu ancak bunun muz üretim alanlarını yok edecek düzeyde etkili olma ihtimalinin olmadığını açıklayan Anamur Ziraat Odası Başkanı Gümüş, kasıtlı spekülasyonlara karşı toplumu bilinçli davranmaya çağırdı.

Haber Merkezi

Anamur Ziraat Odası’ndan ‘muzda hastalık’ haberlerine açıklama geldi. Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada iddiaları doğruladı ancak sınırlı üretim alanlarında tespit edildiğini açıkladı.

Bahsi geçen hastalığın; bir fungus hastalığı olduğunu ve halk arasında ‘fusarium solgunluğu’ olarak bilindiğini belirten Gümüş, “Hastalık öncelikle kök bölgesinde başlayıp, kök içlerini kırmızı kahverengi renge dönüştürür. Hastalığın ileri aşamasında ise önce yaşlı yapraklardan başlamak üzere parlak sarı renk daha sonra ise kahverengi yırtılmalar şeklinde görülür. Bu hastalığın etmeni olan fungus; 4 tipden  oluşmaktadır ve 3 tane tipi (tip1,tip2,tip4) hastalık yapmaktadır.

Şu günlerde gündemi meşgul eden ise tip 4 çeşididir. Ülkemizde fusarium hastalığını oluşturan bu tip Tarım Bakanlığımızın ilgili birimleri tarafından son derece sınırlı üretim alanlarında tespit edilmiştir” dedi.

“MUZ ÜRETİM ALANLARINI YOK EDECEK DÜZEYDE ETKİLİ OLMA İHTİMALİ YOK”

Bu hastalığın şiddetinin, yetiştiriciliği yapılan iklim ve toprak koşullarına bağlı olduğunu aktaran Başkan Gümüş, “Hastalık, dünyada tropikal Asya, Afrika ve Amerika'nın birçok bölgelerinde yaygındır. Genel olarak etkili kontrol ve mücadele, sadece dayanıklı çeşitlerle yetiştiricilik yapmaktır.bu hastalık en çok zararı Gross Michel türü üzerinde yapmaktadır. Bu tür Panama hastalığına çok duyarlıdır yani kolayca hastalık etmeni bulaşabilmektedir fakat zaten bu tür de zaten ülkemizde kullanılmamaktadır.

Son günlerde bahsi geçen hastalık yıl boyu sabit 24-26°C hava sıcaklığı, yüksek ve devamlı yağışlı-nemli iklim koşullarında ve açıkta yapılan üretim alanlarında daha çok görülmektedir.

Ülkemizde ise muz yetiştiriciliği hem subtropik iklim koşullarında örtü altında yapılmakta hem de sıcaklık isteği çok yüksek olan ve yüksek bitki boyu nedeniyle örtü altı yetiştiriciliğe uygun olmayan Gross Michel türü tercih edilmemektedir. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan çeşitler hastalığa dayanıklıdır. Bu nedenle ülkemizde Panama hastalığı tropik bölgelerde olduğu gibi muz üretim alanlarını yok edecek düzeyde etkili olma ihtimali yoktur” dedi.

“SPEKÜLASYONLARA ÜRETİCİLERİMİZİN İTİBAR ETMEMESİNİ İSTİYORUZ”

Medyada yer aldığı gibi hastalığın ülkemizdeki bütün muz alanlarını yok etmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığının da altını çizen Şeref Gümüş, “Hastalığın, bakanlığımızca belirlenmiş mücadele yönteminin ve kullanılabilecek ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin olması. (Ülkemizde bu hastalığa karşı Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından ruhsatlı 4 adet aktif madde bulunmaktadır), Ülkemizde muz yetiştiriciliğinde hastalığa duyarlı Gross Michel türü değil, dayanıklı olan Cavendish türü ve bunun mutantları tercih edilmesi, ülkemizde muz yetiştiricilik kuşağının tropik değil subtropik iklim koşullarında bulunması ve yetiştiriciliğin hemen hemen tamamının örtü altında yapılmasıdır.

Sonuç olarak; son günlerde ortaya atılan ve tarafımızca kasıtlı olduğunu düşündüğümüz spekülasyonlara üreticilerimizin itibar etmemesini istiyoruz. Hastalık var ise bakanlığımızca alınan tedbiri, ruhsatlı ilaçları ve devam eden çalışmaları da vardır.

Bu spekülasyonlar ve yaratılmak istenen kaos ortamı; en az üretici kadar tüketici tarafını da etkilemektedir. Tüketici muz alırken tereddüde düşecektir ve piyasa bu spekülasyonlardan olumsuz etkilenecektir.

“ÜRETİCİ, SOSYAL MEDYA SOYTARILARINDAN ARTIK SIKILDI”

Ülkemizin üreticisi bu sosyal medya soytarılarından artık sıkılmıştır. Üreticiler; çok kısa süre önce pırasada daha öncesinde hıyar, çilek ve domates de bunun bedelini ödemiştir ve halen o kötü algıyı yıkmaya çalışarak bedel ödemeye devam etmektedir.

Yerli ve milli üretim yapan muz üreticilerimizin ve ülkemizin böyle bir bedel ödemesini istemiyoruz. Sosyal medyada bu dedikoduları yayanların amaçları ve hedefleri tarafımızca çok net bilinmektedir.

Ziraat Odası olarak şunun altını önemle çizmek isteriz ki; ülkemiz tarımı ve gelişen muz üretimi; sizin 3-5 fazla fide satma, 3-5 fazla ilaç satma, uçuk danışmanlık bedelleri alma, sahte muz uzmanlığı çabalarınızdan daha büyüktür.

Unutulmamalıdır ki; sosyal medya ve basın yoluyla üretici ve tüketicinin aklını bulandırmaya çalışan ve bundan menfaat elde etmeye çalışan herkes’in karşısındayız.

Sosyal medya spekülatörleri bu şarlatanlıklarına devam ederse; tüm üretici örgütleri ile idari ve adli makamlara gerekli başvurular yapılarak üretici ve tüketicilerimizin hakları sonuna kadar korunacaktır. Bizim için Tarım Bakanlığımız Üniversitelerimiz Araştırma Enstitülerimiz hocalarımız bilim adamlarımız sahada çalışan ziraat mühendislerimiz bir değerdir. Hepsine TÜRK tarımına katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Ancak rant için çıkar için hergün 16 saat gecesini gündüzüne katarak çalışan üreticilerimizin ekmeğine kan doğrayan rant vampirlerine müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA