Mezitli’de kesilen ağaçlara bir tepki de MERÇED’den geldi. MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “Dernek olarak toplumun tüm kesimlerini doğal yaşamı tehdit eden politikalara karşı demokratik ve duyarlı tepkilerini her zaman ortaya koymaya davet ediyoruz” dedi.
Gizem Ekici
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, Mezitli’de talan edilen ormanla ilgili basın açıklaması yaptı. Aslan ülkemizde ki doğal güzelliklerin birer rant kapısı haline getirildiğini belirterek şunları söyledi, “Kamu yararı yerine özel çıkarların korunmasını amaçlayan bu uygulamalar daha geniş alanlarda bütün kentlerde ranta dönüşmüş ve doğal kaynaklarımız talan edilmiştir. Doğal kaynakların talan edilmesi birçok çevre felaketine neden olmakla birlikte, maalesef rant politikaları bugün gezegenimizi tehdit eden küresel iklim krizinin oluşmasına neden olmuştur” dedi.
“İNSANLAR HER YIL MİLYONLARCA DÖNÜM ORMANI YOK EDİYOR”
Ormanların dünyanın üçte birini kapladığını söyleyen Aslan, gezegenin en yoğun ve çeşitli yaşam biçimleri için organik bir alt yapı sağladıklarını söyledi. Aslan, “Ormanlar, sayısız türün ve milyarlarca insanın geçim kaynağı olmayı sürdürüyor; ormanların faydaları sayesinde çevresel ve ekonomik döngü kendisini sürekli yeniler. Ancak insanlar her yıl milyonlarca dönüm ormanlık alanın yangın, tarımsal alan açma, şehirleşme, ısınma yakıtı gibi sebeplerle yok olmasını sağlıyor. Maalesef Doğal yaşamımıza göz dikenler, geçen hafta Mezitli ilçemizde oksijen kaynağımız olan 74 dönümlük kızılçam ormanının bulunduğu bölgede, yaklaşık 1.500 ağacı sessiz sedasız keserek rant kapısı açmaya çalışmışlardır. Planlı yapılan ağaç kesimi için bir kişinin kurban seçilerek tutuklanması bu işin cezasını affetmez” diye konuştu.
Kesilen ağaçların yerine rant için yeni binalar yapılacağını bildiklerini söyleyen Aslan, "Dernek olarak bu yağmaların karşısındayız ve buna izin vermeyeceğiz. Yetkililerden kesilen ağaçların yerine aynı cins ağaçların dikimini en kısa sürede gerçekleştirmelerini ve gerekli idari ve yasal önlemleri almaya çağırıyoruz. Dernek olarak toplumun tüm kesimlerini, Gezegenimizin ve Çocuklarımızın geleceği için doğal yaşamı tehdit eden politikalara karşı demokratik ve duyarlı tepkilerini her zaman ortaya koymaya davet ediyoruz” dedi.
“KANAL İSTANBUL FELAKET PROJESİDİR”
MERÇED adına konuşan Suna Kılıççı, İstanbul’da yapımı planlanan Kanal İstanbul Projesi’ne ‘Hayır!’ dediklerini vurguladı.
Kılıççı, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ve İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sayfasında 23.12.2019 tarihinde yayınlanan bilgi ile kanal İstanbul projesinde son şekli verilen ÇED raporunun kabul edildiği anlaşılmaktadır. Bu rapora itiraz ediyoruz. Kanal İstanbul 82 milyonun güvenliğine yönelik bir felaket projesidir” dedi.
Kanal İstanbul’un yapılması demek tabiatın yok olması, çevre ve deniz kirliliğini artması demek olduğunu vurgulayan Kılıççı, “Deprem riskinin en yüksek olan bölgeye yapılan kanalın depremi daha kuvvetli olmasını tetiklemesi ve daha büyük can kayıplarına neden olmasıdır. Tarım alanlarına zarar vermesi, tarım alanlarını yapılaşmaya açılması, şehrin dokusunu bozulması zaten kalabalık olan nüfusun 25 milyona çıkmasıdır. Zaten karışık olan trafiğin daha da artmasıdır. Kazılarla İstanbul tarihinin yok edilmesidir” dedi. Yapılacak projenin maliyetine değinen Kılıççı şu ifadelere yer verdi, “İBB'nin sırtına 23 milyar lira ek maliyet gelmesi bu maliyetin halkın sırtına yüklenmesi çocuklarımızın hatta torunlarımızın geleceğinin tehlikeye atılmasıdır”. Kılıççı duyarlı olan bütün vatandaşları doğaya ihanet olan bu projeye dur demek için dilekçe vermeye davet etti.