Tüm Mersinlileri ortak payda olan 3 Ocak kutlamalarına katılmaya çağıran Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, yürüyüşün valilikçe düzenlene resmi programa alınması ile ilgili ise “Belki daha önce görüşülseydi valilik programına alınabilirdi” dedi.
HEDİYE EROĞLU
Toroslar Belediyesi’nin 3 Ocak Mersin’in kurtuluşunun 98’inci yılı kapsamında düzenleyeceği “3 Ocak Zafer Yürüyüşü” için bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, yapacakları etkinliklerle ilgili bilgiler vererek, gazetecilerin sorularını yanıtladı ve halkı yürüyüşe davet etti.
“3 OCAK SİYASET ÜSTÜ BİR GÜN; MERSİNLİ OLMA GÜNÜ”
Kısa bir tanıtım filminin ardından söz alan Başkan Atsız Afşın Yılmaz, “Heyecanla, severek ve şevkle yaptığımız 3 Ocak çalışmalarımızı paylaşalım istedik” diyerek söze başlayarak, etkinliklerle ilgili bilgi verdi.
3 Ocak’ın Mersin’in kurtuluş günü olarak tarihi ve önemli bir gün olduğunu vurgulayan Yılmaz, 3 Ocak’ın tarihte önemli olma özelliği bir tarafa bugüne de çok önemli yansımaları olması gereken bir gün olduğunu kaydetti. “Çünkü Mersin’den bahsederken lobi eksikliğinden, yokluğundan, yeterli tanıtımın yapılmadığından bahsediyoruz” diyen Başkan Yılmaz, “Birlikte hareket etme, organize olma ve bu kenti daha iyi yerlere götürme noktasında ortak paydada olma sıkıntılarından bahsediyoruz.
İşte bu noktada 3 Ocak Mersinlilik bilincinin oturması ve yeni nesillerin kabul görmesi noktasında siyaset üstü bir gün” dedi.
KUVAYİ MİLLİYE’DEN YOLA ÇIKACAK MERSİNLİLER İSTİKLAL’E YÜRÜYÜP, SAKARYA’DAN CUMHURİYET’E ULAŞACAK!
Yıllardır 3 Ocak’ta değişik organizasyonlar yapıldığını aktaran Atsız Afşın Yılmaz, Toroslar ile özdeşlemiş en önemli organizasyonun da 3 Ocak sabahı Toroslar’dan başlayıp önce İstiklal Caddesi’ne, oradan Sakarya Caddesi’ne uzanan ve son olarak Cumhuriyet Meydanı’nda tamamlanan Zafer Yürüyüşü olduğuna dikkat çekti
Yürüyüşün geçmişten gelen bir gelenek olduğunun da altını çizen Yılmaz, “Mersin’in kurtuluşu sağlandıktan sonra her yıl Kuvayi Milliye ve Kurtuluş Savaşı gazileri toplanıp bir araya geldiler ve kalpaklarını giyip, istiklal Madalyalarını göğüslerine takarak atlarına binip Çavuşlu’dan Yoğurt Pazarı’na oradan da, Cumhuriyet Meydanı’na yürüdüler. Daha sonra bunların bir kısmı rahmetli oldu. Aynı yürüyüşe çocukları devam ettiler. Babalarının kalpaklarını giyip, madalyalarını takarak gururla, göğüslerini gere gere zafer yürüyüşü yaptılar. Mersin halkı da bu güzergah üzerinde toplandı ve onları destekledi, sevgi gösterileri yaptı. Bu yürüyüşte her kesimden insan bulunuyordu. Mersin’deki tüm unsurlar vardı. Bu yılarca devam etti. Bu bir rivayet değil, benim dedem de bir Kuvayi Milliye gazisiydi. Yıllar boyu bu yürüyüşe katıldı. Dedem vefat ettikten sonra babam, babası adına aynı gururla kalpağını giyip, İstiklal Madalyası’nı takarak yürüyüşe katıldı. Yıllarca bu devam etti.
Hamit başkanımız 15 yıl önce başkan olduğunda kesintiye uğrayan bu geleneği yeniden başlattı. Toroslar’da her yıl gururla, onurlu bir yürüyüş gerçekleştirildi. 31 Mart itibariyle bayrağı devraldık ve aynı duygularla yürüyüşümüzü gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
“BİZLERDE KAHRAMANIZ, KAHRAMANLARIN ÇOCUKLARIYIZ”
Mersin’in, Gaziantep’ten, Kahramanmaraş’tan daha az kahraman bir kent olmadığını da vurgulayan Yılmaz, “Anadolu’nun her hangi bir yerindeki şehirden daha az kahraman değil. Bizlerde kahramanız, kahramanların çocuklarıyız.
Mersin’in, Türkiye’nin her yerinden gelmiş hemşerilerimiz var. Tüm kurtuluş savaşı bir kahramanlık destanıdır. Ülkenin her yerinde bu ülkenin evlatları tüm dünyaya meydan okuyan, emsal olmuş kurtuluş destanı vermiştir. Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen hemşerilerimizin dedeleri de kendi memleketlerinde aynı kurtuluş destanını yazmışlardır. Bugün burada hep beraber yaşıyorsak, 3 Ocak Mersin’de yaşayan herkesin ortak değeridir ve öyle olmalıdır. O coşkuyla kutlanmalıdır. Biz de bu coşkuyu yaşıyoruz. Yine bu sene 3 Ocak’ta aynı coşkuyu yürüyüşümüze katılan hemşerilerimizle paylaşmak istiyoruz.
Bir hafta 10 gündür değişik gruplarla, sivil toplum kuruluşları bir araya geldik, badece 3 Ocak’ı konuştuk. Ortak yüksek değerimiz olarak konuştuk ve insanımızı davet ettik. Son derece güzel geri dönüşler aldık. Heyecan aldık. İnşallah bu sene de 3 Ocak’ta sabah saat 8’de güçlü, şekilde heyecanla vatandaşımızla beraber yürüyüşümüzü gerçekleştireceğiz ve Cumhuriyet Meydanına aynı coşkuyla ulaşacağız” dedi.
“BELKİ DAHA ÖNCE GÖRÜŞÜLSEYDİ VALİLİK PROGRAMINA ALINABİLİRDİ”
Geçen yıl organizasyona yaklaşık 3 bin kişinin katıldığını bu yıl çok daha fazla bir katılım hedeflediklerini aktaran Yılmaz, geçmiş yıllarda Cumhuriyet Meydanı’na girişlere izin verilmemesi gibi olayların bu yıl yaşanmayacağına inandığını da dile getirdi.
Yürüyüşün geçmiş yıllarda olduğu gibi valilikçe düzenlene resmi programa alınıp alınmaması ile ilgili ise Yılmaz şu açıklamayı yaptı: “Valilik programına alınması meselesine çok katılmadık. Bir dönem valilik programına alınmış bu yürüyüş ama sonra da hep gerçekleştirilmiş. Bugünün şartlarının meselesi değil bu, bu bir gelenek. Ve biz bu geleneği sürdürmek istiyoruz. Bu bir protokol yürüyüşü değil, farklı bir ruh var. Belki daha önce görüşülseydi valilik programına alınabilirdi. Bu konuda her hangi bir sıkıntı gerginlik yaşamıyoruz”.