Haber Merkezi
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, Tarım Orkam –Sen Mersin Şubesince geçtiğimiz günlerde yapılan basın açıklamasında kuruma yönelik eleştirilerine yaptığı açıklama ile cevap verdi.
Sendikanın yerleşim yerine dönüşmüş veya yasanın öngördüğü şartlar dâhilinde yerleşim yerine dönüşmesi uygun olan alanların orman sınırları dışına çıkarılması ile ilgili eleştirilerine kurumun yanıtı, “Bu kapsamda bugüne kadar Bölge Müdürlüğümüzde bir adet yerleşim yeri tespiti yapılmıştır” oldu.
Açıklamada ayrıca yaylalık alanların kiralanması ile ilgili de şu bilgilere yer verildi; “Düzenleyen yasa uygulamalarına ilişkin 31.12.2011 tarihinden önce yapılmış olan yayla evlerinin fiili durumunun tespiti yapılmış ve yasa gereği ilan edilmiştir. Bu yasa sadece 31.12.2011 tarihinden önce yapılan yayla evleri için geçerli olup, bu tarihten sonra yapılan evler için kanuni işlem yapılmaktadır.
Ayrıca Orman Genel Müdürlüğünün verilerine göre 2015 yılında 840 bin 470 hektar olan ormanlık alanımızın 835 bin 534 hektara düşmesinin nedeni; Mersin Orman Bölge Müdürlüğünde bulunan tüm orman işletme şefliklerinin amenajman planları 2016 yılında yenilenmiştir. Yeni planlama tekniğinde, eski planlarda ormanlık alanda görünen bazı alanlar yeni planlarda ağaçsız orman alanında ve özel ağaçlandırma alanı olarak gösterilmiştir. Örneğin yeni planlarda ormanlık alanların içinde gösterilmeyen özel ağaçlandırma alanı 3 bin 934 hektar, yangın durdurma zonu bin 406,2 hektar, elektrik hattı için 166,7 hektar, otoyollar için bin 734,1 hektar alan ve buna benzer birçok alan ağaçsız orman alanı içinde gösterilmesinden kaynaklanmaktadır. Orman alanında iddia edildiği herhangi bir azalma yoktur” denildi.