Yıllardır tersane projesinin bölgedeki doğal yaşamı yok edeceğini savunan çevrecilerin hukuksal mücadelesi sürerken yönetimin CHP’li meclis çoğunluğunun ise Cumhur İttifakı’nda olduğu Büyükşehir Belediyesi’nin nasıl bir karar alacağı merakla bekleniyor.
HEDİYE EROĞLU
Mersin’in Silifke ilçesinde 1983’te yapımına başlanan ve 1985’te faaliyete geçen Silifke Taşucu Limanı’nda yapılması planlanan tersane projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2019 yılı Mayıs ayında onaylandı.
Bakanlığın onayı ile birlikte Doğu Akdeniz’in ilk tersanesi için çalışmalar hızlandı. 2003 yılında 49 yıllığına işletme ihalesini alan Mersin Ortak Girişimi olan Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi AŞ (AKTER AŞ) de imar planı çalışmalarının tamamlanması için harekete geçti.
MHP’DEN TERSANE İÇİR KARAR VERME ÇAĞRISI
Konuyla ilgili yıllardır Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nden çıkacak imar kararını bekleyen şirketin projeye hız vermesi ile mecliste konuyla ilgili kararını vermek için kolları sıvadı.
Çevrecilerin sürdürdüğü hukuk mücadelesi devam ederken Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Aralık ayında yaptığı son toplantıda konuyu gündeme getiren MHP’li Meclis Üyesi Mahmut Tat, “Silifke ilçesinde yapımı planlanan tersane yatırımı ile ilgili karar hala komisyonumuzda bekliyor. Belediyemizden tersanenin yapılıp yapılmaması konusunda görüş isteniyor. Belediyemizin, komisyon üyelerimizin ve meclisimin net bir karar vermesi gerekiyor. Olumlu veya olumsuz ama artık bir kara vermeliyiz” çağrısı yaptı.
Bunun üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, “Taşucu Tersanesi konusu komisyondan çıkacak karara bağlı. Biz komisyondan çıkacak kararı bekliyoruz. Biz de meclisi geldiği zaman tartışmaya açacağız. Herkes çıkacak görüşlerini dile getirecek” dedi.
BÜYÜKŞEHİR KARARINI YARIN VERECEK
Bu görüşmelerin ardından tersane ile ilgili karar konusu Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yarın Mut’ta yapacağı 2020 yılının ilk Meclis Toplantısı’nın gündemine alındı.
Teklifte; Silifke İlçesi, Taşucu Mahallesi’nde Akter-Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş. tarafından yapımı planlanan “Tersane” amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifine kurum görüşü oluşturulması ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Kamu ve Özel Sektör Yatırımları Koordine ve İzleme Komisyonu’na müştereken havale edilen konu da Meclis’te görüşülerek karara bağlanacak.
DOĞU AKDENİZ’İN İLK TERSANESİ
Doğu Akdeniz’in ilk tersanesi için tesisi 49 yıllığına kiralayan Mersin Ortak Girişimi olan Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi AŞ (AKTER AŞ) imar planı çalışmalarının tamamlanmasının ardından 2020 yılı içinde yatırımlara başlamayı öngörüyor. Şirket proje için yurtiçi ve yurtdışında kaynak arayışına başlarken, proje için yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırım yapılması öngörülüyor.
Taşucu SEKA Limanı içinde yer alan 87 dönüm alanda sökülebilir prefabrik yapılarla inşa edilecek Tersanede 30-35 bin Dwt’e kadar gemiler inşa edilebilecek.
Yıllık en az 25 en fazla 30 gemi inşa kapasitesine sahip olacak kıyı hattına beton duvarla set çekilip, bölgede yeni bir rıhtım yapısı oluşturulacak. Tersanede çelikten alüminyuma, ahşaptan, karbona kadar pek çok malzeme ile gemi inşa edilebilecek. Proje üç aşamalı olarak inşa edilecek.
İLK KARAR 1999 YILI MGK'SINDA ÇIKTI
Öte yandan 20 yıl önce Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) alınan 449 sayılı kararla, "Türk denizcilik gücünün Akdeniz’de varlığına şiddetle ihtiyaç duyduğu bakım, onarım ve gemi inşa imkanlarının süratle hayata geçirilebilmesi için Taşucu'ndaki limanın bir bölümünün tersane bölgesi haline getirilmesi imkanlarının araştırılması" cümleleri devletin hafızasına işlendi.
Bu adımı Bakanlar Kurulu’nun 30 Temmuz 1999 tarihli 99/13198 sayılı kararı izledi ve böylece Taşucu’nda 87 dönümlük alan 'tersane' kurulmak üzere tahsis edildi.
Tersane barış zamanı sivil gemilere, savaşta Türk Donanması'na hizmet verecek.
ÇEVRECİLER TEPKİLİ
Çevre dernekleri ise yıllardır projenin doğal yaşamı tehdit edeceğini savunarak karşı çıkıyor ve hukuksal mücadele yürütüyor.
Son olarak 2017 yılında yapılan Çevresel Etki Değerlendirme Raporu( ÇED) halkın bilgilendirilmesi toplantısında şirket yetkilileriyle çevreciler arasında tartışmalar yaşanırken bomba ihbarı gerekçesiyle salon boşaltıldı. Bunun üzerine çıkan tartışmalar nedeniyle 2 çevreci gözaltına alınmıştı.
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, ÇED toplantısına katılımın engellendiğini savunarak, bunu hukuksuz bir uygumla olduğunu savunmuştu.
Aslan daha sonra yetkililere seslenerek, tersane kurulmak istenen SEKA Limanı’nın sınırında bulunan alanın 1990 yılında özel çevre koruma alanı olarak, 1994 yılında Ramsar A sınıfı sulak alanı olarak işaretlendiğini, 1996 yılında ise bölgenin tamamının birinci derece doğal sit alanı ilan edildiğini söyledi. Aslan, “Tersanenin inşaat ve işletme sırasında kullanılacak malzemelerin sonucunda meydana gelecek kimyasalların ve fiziksel işlemlerin sonucunda açığa çıkacak zehirli gazların, ağır metallerin yaratacağı hava, toprak ve deniz suyu kirliliğinin Göksu deltasına, bölgenin turizmine ve 1. derece tarımsal niteliği olan topraklara ve insan sağlığına çok zarar vereceği açıktır. Verimli tarım arazilerine, turizm bölgelerine ve Göksu deltasına zarar verecek olan tersane yapımına karşıyız” dedi.