“TARIMSAL ÜRETİMDEN ASLA VAZGEÇEMEYİZ”


 

Tarımsal üretimin 174’üncü yılı Mersin’de ziraat mühendisleri tarafından kutlandı. Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Necmi Birim, 25 bine yakın işsiz ziraat mühendisinin istihdam edilmesi için bütün kurumların harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Birim, “Tarımsal üretimden asla vazgeçemeyiz” dedi.

Gizem Ekici

Tarımsal öğretimin başlamasının 174’üncü yıldönümü nedeniyle Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi kutlama töreni düzenledi. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende konuşma yapan Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, tarımsal öğretimin 10 Ocak 1846 yılında başladığını söyleyerek tarihçe hakkında bilgiler verdi.

Birim, “10 Ocak 1846 yılında İstanbul Ayamama Çiftliği’nde kurulan, Ziraat Mektebi açılması ile her yıl 10 Ocak’ta Tarımsal Öğretime başlamanın yıldönümü kutlanmaktadır. Daha sonraları Bursa’da 1891’de Ziraat Mektebi, diğeri ise 1893’te İstanbul Halkalı’da açılmıştır. 1908’de Ankara Ziraat Mektebi kurulmuştur. Bunun devamında cumhuriyet döneminde 1930 yılında yüksek ziraat okulu açılmış, 1933’te Enstitüye dönüştürülerek fakülte düzeyinde öğretime başlamıştır. 1955 yılına kadar Ankara’da tek ziraat fakültesi olan bu okul, daha sonraları çoğalarak günümüzde 40 fakülteye ulaşmıştır” dedi. 2019 yılında ise 3 adet tarım bilimleri ve teknolojileri fakültesi, 5 adet ziraat ve doğa bilimleri fakültesi, 28 adet de ziraat fakültesi adını taşıyan toplamda 36 adet fakültede öğrenim görüldüğünü söyleyen Birim, “36 fakültedeki 166 programda 1526 öğretim elemanı bulunmaktadır. 2019’da 5 bin 148 kontenjan açılmış, 4 bin 630 öğrenci ziraat fakültelerine yerleştirilmiştir. Bu fakültelerin doluluk oranı yüzde 90’dır” diye konuştu.

Değişen dünya koşullarının ziraat fakültelerinde yenilenme zorunluluğu oluşturulduğunu söyleyen Birim, “Bu nedenler, ziraat mühendisliği için çağdaş bir öğretim programı ile analitik düşünen, varsayım üreten, varsayımların doğruluk ve yanlışlığını tespit edebilen, üretim ve yönetim süreçleri için de yer alabilen mühendislerin yetişmesi amaçlanmalıdır. Öğretimimizin tarımsal üretim modeline ve yöresel meteorolojik verilere göre dizayn gerekir” diye konuştu.

Birim, mesleğin itibar ve tecrübe yönünün gelişmesi için fakülteden mezun olanların branşlarına göre en az 2 yıl staj görmesi durumunda benzer işyerleri açma yetkisi verilmesinin önemli olduğunu belirti.

“TARIMSAL ÜRETİMDEN ASLA VAZGEÇEMEYİZ”

Birim konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Böylelikle bireylere fakülteden almış oldukları öğrenim durumunu pekiştirerek kalifiye bir ziraat mühendisliği tesis edilmiş olacaktır. Bunun yanı sıra piyasada birikmiş olan 25 bine yakın işsiz Ziraat Mühendisinin istihdam edilebilmesi için, belediyelere, tarımsal kooperatiflere, ziraat odalarına, bitkisel üretim ve hayvan üreticiliği birliklerine ve benzeri meslek örgütlerinde ziraat mühendislerine istihdam sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır”.

Düzenin sağlanabilmesi için tarımsal üretimin makro ve mikro düzeyde yapılması gerektiğine değinen Birim, “Tarımsal politikalarımız ithalata göre değil, üretime ve ihracata yönelik olmalıdır. Bütün gelişmiş ülkelerde bu böyledir. Sanayileşeceğiz diye insan yaşamı için vazgeçilmez olan tarımsal üretimden asla vazgeçemeyiz. İki sektör de birbirine paralel olarak geliştirilmelidir” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA