ÜRETİCİYE; ANAÇ KEÇİ DESTEĞİ MÜJDESİ


 

Tarım Bakanı Pakdemirli, Mersin’den üreticiye bu yıl anaç keçi desteğini 25 liradan 35 liraya çıkardıklarının müjdesini vererek, Hedefimiz, küçükbaş hayvan varlığımızda, bu yıl 56 milyona ulaşmak. 2023’te ise nüfusumuz kadar küçükbaş hayvan varlığına sahip olmak” dedi.

GİZEM EKİCİ

Mersin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’nce, Yenişehir Atatürk Kültür Merkezinde; “Kıl Çadırlar Aydınlanıyor Proje Tanıtım ve Sertifika Programı” düzenlendi.

Programa Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de katıldı.

Pakdemirli, bakanlık olarak Mersin'de hayvancılığın geliştirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında; son 17 yılda, hayvancılık sektörüne 502 milyon Lira hibe desteği sağladıklarını aktardı.

Mersin'in keçi varlığından ülkede birinci sırada yer aldığına vurgu yapan Bakan Pakdemirli, toplam küçükbaş hayvan varlığında ise 6’ncı sırada olduğunu aktardı. 2019 yılında Mersin’deki küçükbaş hayvan varlığının 1,5 milyonu geçtiğini belirten Bekir Pakdemirli.  “Sürü Yöneticisi Çoban İstihdam destekleri ile Mersin’de 2018 yılında 615 işletmeye 3,1 milyon Lira sürü yöneticisi istihdam desteği verdik. Bu rakam Türkiye’de verdiğimiz desteğin yaklaşık yüzde 10’una tekabül ediyor. Bu Mersin’in çalışkanlığından dolayı” dedi.

“ORMAN KÖYLÜSÜNE 35 MİLYON LİRA KREDİ VE HİBE VERDİK”

Mersin'de son 17 yılda ORKÖY Süt Koyunculuğu Projeleri kapsamında; toplam 937 aileye, 35 milyon lira kredi ve hibe desteği verdiklerini de işaret eden Pakdemirli, “Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı kapsamında; 112 küçükbaş hayvancılık projesi uygulayarak, genç çiftçilerimize toplam 3 milyon 360 bin lira hibe ettik. Tabi ülkemiz koşullarında yapılan hayvancılıkta artan girdi maliyetleri içerisinde kaba yem maliyetleri önemli bir pay oluşturmakta. Çiftçimiz daha ucuz ve kaliteli yem elde edebilmesi için yem bitkileri ekim işlerine bakanlığımızca desteklemekteyiz. Yem bitkileri desteklemeleri kapsamında 2002 yılında 930 bin lira olan yem bitkileri desteklemelerini 2018 yılında, 3 Milyon Liraya çıkardık. Böylelikle son 17 yılda 58 milyon lira yem bitkileri destekleme ödemelerini Mersin’e yapmış olduk.

MERSİN’DE 216 BİN DEKAR ALANDA MERA ISLAHI YAPILDI

Yine ilimizde 2019 yılı itibariyle mera varlığımızın 613 bin dekar alanda tespit, 613 bin dekar alanda tehdit ve 599 bin dekar alanda tahsis çalışması başlattık. 216 bin dekar alanda mera ıslah projesi uyguladık.

Diğer taraftan; 2019 yılında sürü büyütme ve yenileme desteğini uygulamaya koyduk. Bu bağlamda; bir önceki yılda doğan kuzu ve oğlaklardan anaç vasfına ulaşan ve ilk defa sürüye katılan hayvan başına 100 Lira destekleme ödeyeceğiz. Bu da yeni bir destek benim zamanımda çıktı. Ben küçükbaşa önem veriyorum. İmkanlar çerçevesinde bunu daha da ilerleteceğiz. Sadece bu değil soy kütüğü kaydı tutulan koyun-keçi başına 100 lira. Soy kütüğünden doğan damızlık koç-tekeleri kullanan yetiştiricilerimize de koç-teke başına 500 lira destekleme yapacağız. Toplam küçükbaş hayvan varlığımız bu yıl 50 milyona geldi. Ben aldığımda 46 milyondu, 2002’de de 32 milyondu. Sürü yöneticiliği desteğinde de 200 olanı 100 başa düşürdük. 2020 hedefimiz de 56 milyona ulaşmak, 2023 yılında da her bireye bir küçükbaş sahibi olacak şekilde sayıları eşitlemek amacımız. Anaç koyun-keçi ve sürü yöneticisi desteğinde müracaat ile ilgili sorun yaşayan üreticilerimiz sorunlarının çözümü içinde gerekli talimatı verdim. 760 bin hektar alan, Mersin ormanlarının yüzde 74’üne denk geliyor. Otlatmaya serbest alan ilan edilmiş durumda. Bunu 10 hektar bir hayvan diye hesaplarsak 7 milyon hayvana kadar gidişatımız var. Yani demek ki Mersin’de 1,5 milyon hayvan varsa daha çalışacak çok yolumuz var.

Alt seviyelerde sıkıntılar yaşadığınızı biliyorum ama üst seviyedeki arkadaşlara talimatları veriyorum. Bu bir gerekçe değil ama burada bir kişiye yanlış ceza keserseniz sorumlusu sizsiniz arkadaşlar.

BAKANLIK KADİM IRKLARIN PEŞİNE DÜŞÜYOR

Coğrafyamızda yüzyıllardır üreticiliği yapılan ata mirası kadim ırklarımızın ıslahının yapılması ve ekonomik değer taşıyan ve koyun-keçilerimizin ıslahı ve soy kütüklerinin tutulmasına da çok yakında başlayacağız. Islah kütüğü kapsamında soy kütüğünden doğan damızlık koç tekelerini kullanan üreticilerimize de koç tekeleri başına 500 lira destek sağlayacağız. Ormanlarda ve otlak olan alanlarda hayvan otlatılmasına 2012 yılında izin verdik. Mersin’deki orman alanının yüzde 74’ünde hayvan otlatılmasına izin verdik. Göçerlerin ekonomik ve sosyal seviyelerinin geliştirilmesi projesini de hayata geçirdik. Bu kapsamda birlik üyesi göçerlerimizin tuvalet, banyo ve mutfak donanımlarına sahip 5 adet konteynırlar, elektrik ihtiyaçlarını karşılayacak 750 adet güneş enerjisi sistemi ve 100 adet kılkır makinesi dağıtımını yaptık. Biz de her sene bu dağıtımları sizler yaylalarda o zor işleri yaparken ışığımızla yanınızda olmak için gayret sarf edeceğiz. 2020 yılında da koyun-keçi yetiştiriciliği projemize Mersin ilimizde devam edeceğiz. Sürü yönetici istihdam desteğini de 10 bin işletmeye çıkararak 50 milyon lira destek ödemesi yapacağız. Mersin’inde bu destekten azami derece de yararlanacağına inancım tamdır.

Önümüzdeki dönemde küçükbaş hayvan eti tüketiminin özendirilmesi ve Pazar payının arttırılması, küçükbaş hayvan etinin tanıtılması ve tüketici alışkanlıklarının değiştirilmesi yönündeki çalışmalarımız hız kazanacak. Bana göre Türkiye’nin etteki kurtuluşu küçükbaştadır. Bu yüzden hep yanınızdayız. Ne iş yapacaksanız yapın bu işe devam edin. Hedefimiz olan küçükbaş üretim payını yüzde 10’larda yüzde 20’lere taşımak. ORKÖY kapsamında; orman köylülerimizin desteklenmesi amacıyla Besi Koyunculuğu ve Süt Koyunculuğu Projelerini yürütmeye devam edeceğiz.  IPARD Programı kapsamında; Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar başlığı altında, küçükbaş hayvancılığa destek sağlıyoruz. Ülkemizde ürün arzının artışıyla birlikte Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere yüksek Pazar payına sahip ülkelere yönelik markalı işlenmiş sınırlı miktarda spesiyal ürün olarak değerlendirilecek küçükbaş hayvan etinin pazarlanmasına yönelik çalışmalar dada sizin yanınızda olacağız. 2020 yılı sonunda hedefimiz olan 56 milyon küçükbaş hedefimize de sizlerin gayretiyle ulaşacağız” diye konuştu.

MERSİNLİ ÜRETİCİYLE, 300 GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ İLE 200 ADET KOYUN YÜN KIRPMA MAKİNESİ DAĞITILDI

Mersin’de 2 güzel projenin tanıtımının yapıldığını bunlardan birinin Kıl Çadırlar Aydınlanıyor Projesi olduğunu aktaran Bakan Pakdemirli, proje kapsamında 300 adet güneş enerji sistemi ile 200 adet koyun yün kırpma makinesi dağıtılacağını açıkladı.

Proje büyüklüğünün 1 milyon 535 bin TL olduğunu ve yüzde 25'inin, eş finansman olarak yetiştiriciden karşılanacağını belirten Pakdemirli, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İkinci projemiz ise; Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi. Bu proje kapsamında da Mersin'de 7 adet alt proje uygulanmakta olup, projeler ile ıslah yapılan İvesi ve Güney Karaman ırkları ile Kıl Keçisinin verimlerinde artışlar sağladık. Bugüne kadar proje uygulanan 343 üyeye de Bakanlığımız tarafından toplamda 21,7 Milyon TL destek verdik.

Yine bugün Mersin'imizde açılan Sürü Yönetimi Elemanı kurslarını bitirenlere sertifikalarını vereceğiz. 2014 yılından bugüne kadar açılan kurslarda 3.583 üye sertifika sahibi yapılarak, bakanlığımızın verdiği sürü yönetimi desteğinden faydalanmasının önü açılmıştı. Bugün de 2019 yılında şartları yerine getiren 615 üyeye, 3,1 Milyon Liralık desteklemesi için sertifikalarını takdim edeceğiz.

“ANAÇ KOYUN KEÇİ DESTEĞİ MÜJDESİ”

Hedeflerinin nüfusumuz kadar küçükbaş hayvan varlığına sahip olmak. Hedefimize ulaşmak için bakanlık olarak birçok proje yürütüyor, yetiştiricilerimize pek çok kalemde hibe desteği sağlıyoruz. Bildiğiniz gibi Anaç Koyun Keçi Desteği ile Çoban İstihdam Desteği de bu kapsamda yürüttüğümüz projelerimiz arasında yer alıyorlar. Fakat yetiştiricilerimizin, bu projelerimize müracaat noktasında bazı sıkıntılar yaşadığının bilgini aldım. Konuyla ilgili olarak, siz değerli kardeşlerimin,  herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için gerekli tüm talimatları verdim. Ben inanıyorum ki Mersinli yetiştiricilerimizin emeğiyle 2020 yılı küçükbaş hayvancılıkta rekorlarla dolu bir yıl olacaktır. Biz bakanlık olarak hemen yanınızda olacağız. Bu sene de destek bizden yetiştirmek sizden”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA