HEDİYE EROĞLU
Tarsus’ta Şevkat Can döneminde Yeşil Mahallesi 3067 Ada 123 nolu parsel, belediye hizmet alanı olmasına rağmen imar durumu değiştirilerek, Biyokütle ve Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali yapılmak üzere Biçer Enerji Elektrik ve İnşaat Üretim A.Ş.’ye satıldı. Ancak Can’ın seçimleri kaybedip Haluk Bozdoğan’ın başkanlık koltuğuna oturması ile yöre halkının tepki gösterdiği santralin iptali için harekete geçildi.
Başkan Bozdoğan, alanın yeniden belediyle hizmet alanına dönüştür çabasına Büyükşehir Belediyesi de destek verdi ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’na itiraz edildi.
TARSUSLULARA İTİRAZ DİLEKÇESİ İLE BAŞVURU ÇAĞRISI
Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği (ÇEKSAM) Başkanı Semra Kabasakal da, bölge mahalle muhtarları ile birlikte Barbaros Mahallesi Taziye Evi’nde bir basın açıklaması yaparak, Tarsusluları tesise karşı birlikte mücadele etmeye çağırdı. Çok sayıda muhtarın destek verdiği Kabasakal, bugün saat 14.00’de Tarsus Kaymakamlığı’na dilekçeyle başvurarak, tesise karşı itirazlarını tepkisel eylemle ortaya koyacaklarını açıkladı.
“İMAR HUKUKU AÇISINDAN UYGUN DEĞİL”
ÇED raporunun incelenmesinin tamamlanıp nihai olarak kabul edildiği yönünde Tarsus Kaymakamlığı’nın kararı bulunduğunu anımsatan Kabasakal, “Mersin İli Tarsus İlçesi Yeşil Mahallesi 3067 ada 123 nolu parsel, Tarsus Belediyesi imar planı sınırları içerisinde kalmakta olup 1/1000 ölçekli onaylı imar planında belediye hizmet alanına isabet etmektedir. Bu nedenle belediye hizmet alanına isabet eden bu yerde böyle bir tesisin yapılması imar hukuku açısından uygun değildir.
TEMEL KİRLETİCİLERDEN DAHA KİRLETİCİ!
ÇED Raporunun incelenmesi sırasında söz konusu tesisin biyokütle ve atıklarının yakılmasına dayalı enerji üretimi elde etmesi sebebiyle temel kirleticilerden daha kirletici olduğu tespit edilmiştir.
“SOLUNUM HASTALIKLARINA YOL AÇAR”
Biyoenerji yakım tesisleri kent havasında bulunan zehirli gazları ve formaldehitleri yayarlar. Bu yayma neticesinde insanlarda solunum hastalıklarına yol açar aynı zamanda çocuk sağlığı ve gelişimi üzerinde de olumsuz etkilidir.
Proje alanına bin 900 metre mesafede Ali Oksal Ortaokulu bulunmaktadır. Okula yakın olması nedeniyle çocukların solunum yollarında hastalıkların oluşmasına sebebiyet vereceği aşikardır.
ORMANIN DİBİ!
ÇED Raporunun 95.sayfasında Orman Kanunu uyarınca orman alanı sayılan yerler belirtilmekte olup, planlanan projenin gerçekleştireceği alanın orman sayılan alanların içerisinde kalmadığı belirtilmekte ise de söz konusu alana komşu Yeşilkuyu 110 ada 1 parselde 404 bin 610 metrekarelik devlet ormanı bulunmaktadır. Ormanın tesis olarak planlanan arsaya uzaklığı 18 metredir.
ETRAFINDA TARIM ARAZİLERİ VAR!
Ayrıca tesis yapılacak alana komşu parsellerde ekili tarım arazileri mevcut olup aktif tarımsal faaliyetler sürdürülmektedir. Ayın şekilde güneyde bulunan komşu parseller de tarla niteliğinde olup tarımsal faaliyetler devam etmektedir.
MAHALLELİ İSTEMİYOR
Atıkların alınacağı işletmeler incelendiğinde işletmelerin yer aldığı Meşelik, Hacıhamzalı, Çokak Pirömerli, Kayışlı, Çiftlik, Beylice Kozoluk, Yalamık, Giden, Darıpınarı, Belçınar, İbrişim, Emirler, Dadalı, Sarıkavak, İnköy, Ardıçlı, Çırbıklar, Aladağlı, Keşli, Olukkoyağı, Özbek, Belen, Topaklı, Karadirlik, Kızılçukur, Korucak Mahalleleri olup toplanan atıkların tesise ulaşımı sırasında ve ilçe genelinde gerek nakliye güzergahında ve gerekse tesisin işletilmesi sırasında aşırı pis koku problemi olacağından mahalle halkı olarak itiraz ediyor ve bu tesisin yapılmasını istemiyoruz.
Aynı zamanda Tarsus Belediyesi de yapılan bu tesise karşı olduğunu belirterek nihai ÇED Raporuna 13.01.2020 tarih ve 750 sayılı yazısıyla itiraz ederek olumsuz görüş bildirmiştir” dedi.